Välkommen till din nya favoritblogg!

Aprilutmaning: #pepp2014

Det var länge sedan jag deltog, eller körde en utmaning. Efter tid av hälsohets och motaktioner, kickstartstv, beachkroppar och vårglåmighets vara eller icke vara är det läge. Ni känner mig –  ni som hänger här vill utmanas till att springa fortare, sitta ner och andas ut, nå mål, bygga muskler, få tips och idéer, en tankeväckare, äta smartare (energirikt, näringsrikt och gott! – vissa kallar det nyttigt). Läsa om livspussel, härligheter, glädje och sorg. Det är en orange glädjeoas med pepp och värme, till för tjejer och killar som gillar träning, eller önskar att de gillade träning lite mer än vad de gör. För inspiration och för feelgood. Peppigt värre. Så fortsätter det.

Men vet ni – nu tänkte jag att vi kör en aprilutmaning. Först var det en veckoutmaning, för jag tror verkligen typ inte att vi klarar det längre än så. Men sen, NIX. Månadsutmaning och aprilutmaning får det bli – eftersom vi ska ha råd att falla in och falla ur, och att viktiga beteendeförändringar tar tid.

duär10

MEN KOM TILL SAKEN NÅN GÅNG DÅ MÄNNISKA!

Okej: Aprilutmaningen #pepp2014 (jag har använt den sedan nyår, men lite i annat syfte – nu får den ny mening!) är en pepputmaning där vi ska testa att inte medverka alls i det som är utseende eller som kan bli hälsohets och fitsporation. Det handlar inte om att vi inte ska träna eller vara hälsosamma. Nix. Det handlar om att lyfta andra saker än utseende. Att frekvent – varje dag – hela tiden – ta en annan vinkel. Jag utmanar dig i att med #pepp2014  prata och kommentera på social media med annat än beröm om utseende. Istället för ord som ”fin, söt, snygg, smal, tight, vältränad” som handlar och beskriver personen utifrån hur den ser ut byter du till ord som handlar om hur personen ÄR. Dess kvalitéer som människa, kompis, fru, mamma, brorsa, kollega.

Exempel: Din kompis lägger upp en söt selfie. Förr: Du kommenterade ”vad fin du är!” av bara farten, ibland kanske för att du verkligen tycker att din kompis är väldigt fin, men kanske lika mycket för att det går per automatik och det förväntas av dig?  Nu kommenterar du exempelvis: ” Namnet på personen. Du har en så härlig personlighet, jag är så glad att jag känner dig!”. (om du ens kommenterar selfien alls)

Exempel: Din kompis postar en svettig träningsbild. Förr: Du kommenterade ”Vad duktig du är och stark du ser ut!” Nu kommenterar du exempelvis: ”Vad glad jag är för din skull att du gillar din träning så mycket – och att du mår bra av den! Det gör också mig glad”

pepp2014Jag tror med all säkerhet att det kommer vara sjukt ovant i början, att inte omedelbart ge eller få direkt bekräftelsefeedback rätt in på kontot. Men jag tror att när vi vant oss lite kommer vi upptäcka att vi kan prata om fler saker, landa lite djupare, och faktiskt vara lite gladare och samtidigt ha MER att prata om!

Låt oss samlas och peppa med härliga storys och feedback och input kring vilka vi är och vad vi tycker om saker ( jobbet, livet, våldet, våren, sömnbristen, vårruset, kärleken – you name it ) istället för att ständigt fastna i bekräftelse kring utseende. Tänk om kompisar börjar prata med varandra, om nya saker – få reda på mer, när vi slutar fastna på ytan? Jag slänger med fem affischer varje vecka i april som extra krydda på peppen.

Och nu. Om du känner dig aningens irriterad och lite provocerad – ”vad ska det här vara nödvändigt för nu då? -Lite härlig bekräftelse har väl aldrig skadat någon och jag har väl all rätt att säga att mina kompisar är fina eller höra det sägas till mig själv – så det så!” Andas in. Andas ut. Och fundera;

Varför reagerar jag så? Är det något i mig som tycker att det här är lite jobbigt. Är det kanske så att jag faktiskt fastnat i det här beteendet och mår lite smådåligt om mina likes på senaste instagrambilden inte blev så många som jag trodde? Om så. Andas in och andas ut. Kanske ligger det något i det här. Kanske är #pepp2014 exakt det jag behöver testa för en tid?

Kom och var med! Du taggar helt enkelt dina kommentarer på andras bilder – där du låter bli att prata utseende och istället pratar varande med #pepp2014 – och kan också själv ladda upp bilder som du tycker är #pepp2014. Du behöver inte pinga någon om du inte vill – men om du vill så heter jag @uppochhoppa. Vill du går du mer aktivt med och berättar för andra om utmaningen och att du ska testa, en bra grej är då att pinga mig/följa mig och gå med i Team-uppochhoppa eller att du använder din egen kanal för att sprida ordet.

Vi i Team uppochhoppa kommer ta täten – det är bara att hänga på! Tänker att jag ger er lite sammanfattningar av mina tankar under månaden, och att vi samlas och pratar om hur det går, vad som är svårt både här, i teamgruppen och på uppochhoppa.se’s officiella fb-sida. Jag tror det blir kul. Och nyttigt. Och svårt! Nu kör vi!

(Obs, nej, inget aprilskämt)

  1. Ja, säkert -just därför jag tror det behövs lite tid att göra en justering i hjärnan. Det är ju inget FEL att säga att nån är fin, men vi tar liksom så ofta den vägen. Av förväntan? Av vana?

 1. Jag tycker det där är himla vettigt. Jag är med i två träningsgrupper på FB och jag är rätt konsekvent på att inte skriva ”vad snygg du är” utan mer ”bra jobbat” och ”du utsrålar styrka” osv. Allra mest pepp där är ju också, tycker jag, de som jublar över att klara sin första 5-kilometersrunda eller första chins osv. Långt ifrån de deffade kropparna.

  Ska ha dina ord i bakhuvudet dock och vara ännu mer medveten.

  Hade för övrigt också en utmanings-overload häromdagen och gjorde ett statement. Inga fler utmaningar som inte är MINA utmaningar.
  http://livetfrandenljusasidan.se/2014/03/24/min-utmaning-pepprat-med-lankkarlek/

  1. Ha ha, härligt! Det låter bra Lisa, just det där med att man inte ska haka på sånt som inte är rätt i tiden för en själv!

 2. Lika klok som alltid. Jag blir alltid varm i hjärtat när jag läser din blogg. Ska haka på så gått det går:)

 3. Vilket bra ide Sofia, heja dig!!!! Jag har läst din blogg i många år & du har så skön inställning till utseendefixering/träning/mat. Livet handlar ju inte om att HA en kropp utan att VARA en. Det är roligt att leva i en kropp som både älskar att springa & äta det som är gott.

 4. Jag lånade din bild men länkade både till det här inlägget och din blogg överlag, hoppas det är okej! 🙂 OCH!! Grym idé. Jag jobbar med kids och häromdagen så var det en av ”mina” elvaåriga tjejer som nöp sig i huden på magen och bestämt deklarerade att hon behövde gå till gympasalen för att springa så hon kunde bränna kalorier. Så jäkla sjukt, och definitivt en biverkan av vårt utseendefixerade samhälle.

  1. Men jösses! Vi behöver ta krafttag, tror det är det här vardagsutseendebedömningsgrejen som sätter många regler kri g hur vi är mot varandra och det är så onödigt. Eftertanke och action!

 5. Men oh du ar ju bara sa bra bra bra bra pa att komma pa fina ideer for att fa manniskor att bli sa glada. Du ar sa kreativ och verkar ha ett valdigt stort hjarta. Jag tycker sa mycke tom din blogg.

 6. Men ja! Så fantastiskt bra, givetvis ska jag boosta för detta. Skriver ett inlägg och pingar. Taggs på Instagram är givet. Så istället för att skriva ”Du är så fin Sofy som peppar till det här” ska jag skriva: Jag uppskattar ditt sätt att få oss att värdera oss själva på ett djupare sätt, att inte bara se på ytan utan att faktiskt se oss själva inifrån. Jag tycker att du besitter egenskaper som kreativitet och lekfullhet. Jag tycker att du är godhjärtad och engagerad i andra människor. Det gör mig glad, och det är egenskaper jag värderar högt.

  Kram Cilla

  1. Kärlek till dig, du har fattat grejen, men det där var stora ord. Jag tar dem till hjärtat.

 7. Så himla grymt! Jag har haft denna utmaning för mig själv sedan i höstas, blev så himla medveten om det sen vi fick barn, en dotter. Men nu är det all in som gäller, för jag har ju vacklat en del, för det blir ju lite social paria över en ibland tyvärr. Det är så otroligt djupt rotat hos folk. Hur folk bemöter småtöser är ju ett långt bedrövligt kapitel för sig.

  Men på tal om småtöser, har du bra skotips till små 2,5 åringar, som älskar färg, och med mkt spring och klättringsbehov i benen?

 8. Som vanligt – en genomtänkt och bra idé från dig. Men – för att dra tanken ännu längre: jag börjar ledsna lite överhuvud taget på sociala medier. Allra oftast blir det just bara någon form av bekräftelseutbyte, oavsett om man kommenterar utseendet eller handlingen eller som du beskriver; själva tanken bakom. Kanske att ta ett steg tillbaka och INTE kommentera, inte lägga upp, inte hela tiden behöva visa och synas och dela – kanske är det just det som är att landa i något djupare. Istället lyfta luren och ringa, faktiskt prata med varann och faktiskt träffas och göra saker tillsammans?
  Sitta ner med barnen och hjälpa med läxor, läsa ihop, skjutsa till hobbyn – och lämna telefonen hemma eller med uppkopplingen avstängd. Stänga datorn efter arbetstid. Logga ut från fb och twitter och inte kolla insta tre gånger om dan. Krama sina älskade och sina vänner.
  Svåra saker det här, själv är jag ganska beroende av plattformar i informations- och marknadsföringssyfte, men jag märker hur jag tappar ork när det gäller att uppdatera och synas, ständigt. Är det fler som känner som jag?

  1. Du tänker riktigt, jag känner det också. Insta tre gånger om dagen vore en framgång här kan jag säga. Iofs inte att jag känner mig jagad eller i behov att dela eller få bekräftelse, men att KOLLA så man har koll.

   Att ses mer på riktigt är ett stort behov hos mig!

  2. Någon som tänker precis som jag kännt de senaste månaderna. Bra det där med att stänga av uppkopplingen. Tack.

 9. Så himla fint inititativ!! Mer kärlek åt folket! Jobbar själv med min prestationsprinsessa och får rysningar när jag hör ”vad duktigt du är” Det går ju att applicera på så mycket mer, tex vad fin du är osv.
  Att säga mer än sin första tanke och ta reda på var den bottnar innan man säger något, leder oftare till längre meningar men med ett djup och innebörd mer än yta!!
  Kram

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!