Här följer ett fantastiskt gott recept på en matig sallad med blomkålscouscous och halloumi. En rätt jag nyss lagade för första gången och absolut kommer göra som bjudrätt! Receptet kom helt på idé och inspiration när jag första gången hörde talas om att man kunde köra blomkål i matberedaren och ha som bas i sallad. Citronen, avokadon, granatäppelkärnorna mot den salta halloumin och den krämiga såsen gör hela grejen – och det blir en dryg rätt där basen och såsen gott och väl räcker till fyra personer. Gör den, gör den, lova att ni gör den här rätten! Receptet består av tre delar; blomkålscouscoussalladen, röran/såsen och halloumi som tillbehör.
Sallad på blomkålscouscous – 4 pers. Du behöver detta för salladen:
- Ett normalstort blomkålshuvud
- Tre stjälkar selleri
- En gurka/en halv gurka
- Tre avokados
- Ett granatäpple
- En påse bladspenatmix/bladspenat
- En halv citron per person till servering
Skär blomkålen i bitar, ta bort de grövsta vita i botten och bladen runt. Ha ner bitarna i matberedare och kör runt till ett vitt ”smul”. Du har nu blomkålscouscous – superlätt! Ha upp i skål. Hacka ner sellerin i matberedaren och kör denna till små små bitar. Ner med den i skålen med blomkålscouscousen. Tärna gurka och avokado (eller gör som jag och gör fina avokadostjärnor med liten pepparkaksform), ta ur kärnorna ur ett granatäpple, ta bladspenaten ur sin påse. Vänd samman alla ingridienser i skålen och ställ åt sidan.
God röra till blomkålscouscous – du behöver detta för röran:
- En halv avokado
- 3 msk pumpakärnor
- 3 msk solrosfrön
- Ett tetrapaket gröna ekologiska ärtor
- Saften från en halv citron
- 2 vitlöksklyftor
- Olivolja, ca 2 msk, gärna med chilismaksättning
- salt och peppar
Halloumi – mitt val av tillbehör:
- 2-3 paket halloumi skuren i 0,5 cm skivor som steks i olja, räcker för fyra personer – lite beroende på mängden halloumi i paketet.
Lägg upp blomkålscouscoussalladen i en fin skål, ställ fram röran (toppa gärna med basilika och några pumpafrön som dekoration) och duka fint. Skär citroner och peta bort synliga kärnor, duka och gör fint. Halloumin steks precis till servering och landar på tallriken varm från pannan. Pressa citron över salladen/rätten när ni sagt varsågoda!
Njut med vänner, kära, familj eller bekanta. Fräscha råvaror, nyttigt och fantastiskt gott!