Välkommen till din nya favoritblogg!

Kall grön ärtsoppa

Någon dag de här veckan ska jag äta kall grön ärtsoppa med pepparrotsfraiche och lax. Pepparrot är en stor favorit hos mig och den gifter sig perfekt med len kall ärtsoppa som har lite sötma. Ett gott bröd och en laxbit av fin kvalitet så har du en middag på minimalt med tid, kolla bara:

ärtor

Kall grön ärtsoppa med pepparrot och lax: 

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 1 påse frysta gröna ärter (à 600 g)
  • 8 dl vatten
  • 2 msk konc kycklingfond
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 2 1/2 msk finriven pepparrot
  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 100 g finstrimlad kallrökt lax

Skala och hacka gul lök och vitlöksklyfta. Fräs i olja i en kastrull. Tillsätt gröna ärter, vatten och konc kycklingfond. Låt koka ca 2 minuter. Ta från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Krydda med salt och peppar. Toppa soppan med finriven pepparrot blandat med crème fraiche och finstrimlad kallrökt lax. Alternativt serverar du en smörstekt (mm, smörstekt!) toast med laxen ovanpå som tilltugg! Receptet är hämtat från Ica Buffe, nr 9 2011, en gammal favorit således!

simris@grand-10

Ett effektfullt och vackert sätt att servera kalla soppor på fest är i höga smala shotsglas – här grön ärtsoppa, morotssoppa och rödbetssoppa

Jag gillar ärtor, här några andra grymma ärtkompositioner:

En god kall sås

Ärtpesto

…och så kan en göra ärtpuré som barnmat också – och få det här utfallet

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!