Gravad lax på julknäcke, så ser en enormt uppskattad del av min frukost ut dessa dagar. Iförd underställ mumsar jag medan jag blickar ut mot backarna och ser Åresadeln vakna. Tända ljus är ett måste, vi brassar på som om det knappt fanns ström i lamporna. Efter några timmars aktiviteter är det dags för lunch. Några skivor gravad lax i en tunnbrödrulle, lite annat småplock och jag är nöjd och mätt.
Jag har säkert berättat att när jag var gravid var det gravad lax jag önskade mig mest, och också det första jag åt när vi kommit hem från bb. Då fanns det vörttunnbröd i limitedar upplaga, det var fantastiskt gott en ändå inget jag sett efter det, har ni?
Lax är den fisk jag äter allra mest, ofta två till tre gånger i veckan och att det varit jul har höjt frekvensen till en gång om dagen. Såhär såg laxen ut på vårt julbord. Gravad lax och rosépepparlax från Sundbyholms kött och fisk. Här i Åre handlar vi av Åre atlantfisk!
Julens lax, ja, den fortsätter således på väg in mot nyåret och blir så sakteliga vinterlax, vårlax och midsommarlax…