Kanelbullecookies blev min lösning idag på kanelbullens dag, en dag jag faktiskt på ett sätt har lust att uppmärksamma. Kanske för att kanelbullens ställning genom livet känns lite ohotad och liksom extra värd attt uppmärksamma. På en tisdag har jag dock inte alls lust att ställa mig och dra igång ett stort kanelbullebak efter jobbets timmar och innan middag, men det är då recept på kanelbullecookies kommer in i bilden. Jag har ett favoritrecept på cookies, ett recept jag varierat med chokladknappar och annat kul tidigare och grunden är de här goda kolakakorna med solrosfrön. Jag tänkte i mitt stilla sinne att de borde fungera perfekt som kanelbullecookies med kanel och kardemumma, givet att de redan smakar smörigt och sött i sin grund. Jag tog således en vild chansning. Från idé till färdiggräddade kanelbullecookies tog det inte mer än 30 minuter och oj,oj,oj vad de blev grymma!
Jag uppmanar dig att testa att baka dessa om du vill uppmärksamma kanelbulledagens vara men bara inte pallar att dra fram jäst och bunkar och har en massa väntejästid till övers. Att köpa kanelbullar går ju utmärkt, men ibland vill man faktiskt att köket ska dofta bullbak och med egna kakor vet man ju exakt vad som är i. Fina grejer. Som ni vet så bakar jag med smör och socker, det är så jag lever. En liten hjälpreda fixade jag mig också och vips så skapade vi en härlig stund tillsammans, ett minne av en kanelbulledag att fästa nära hjärtat.
Recept kanelbullecookies
Ugn, 175 grader (under och övervärme) i ca 12 min
- 200 g smör, rumsvarmt
- 2,5 dl muscovadosocker.
Rör socker och smör poröst. Om du glömmer, gör det inget.
- 2 dl grahamsmjöl
- 2,5 dl vetemjöl
- 4 msk sirap
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- lite salt
Rör samman med elvisp på låg hastighet. Tillsätt därefter smaksättningen, ta lite i taget, jag höll inte exakta mått men addera på tills du har en tydlig kanelbullesmak. Jag är förtjust i kardemumma och tycker absolut att kardemumma ska vara med och balansera upp.
- kanel, rejält, ca 2 matskedar.
- kardemumma, rejält, ca 2-3 matskedar.
Rulla stora bollar och tryck ut/platta till något i stora cookiesformar eller bullformar. Det fugerar också att göra mindre bollar som blir till kanelbullebites! Grädda dina kanelbullecookies i mitten av ugnen i ca 12-13 minuter, de ska ha vuxit och sjunkit något, då blir de hårda i kanterna men har kvar mjuk seghet inuti, det beror också naturligtvis på hur stora bollar du gör eller hur stora formar du har. Njut kanelcookies ljumna till ett glas kall mjölk eller en kaffe.
Så kan man också fira kanelbullens dag med hembakat, klart på 30 minuter och serisöt supergod kanelbullesmak, fast i cookiesvis!