Välkommen till din nya favoritblogg!

Vårskidåkning och skidkläder

Jag tänkte skriva några rader om skidkläder för vårskidåkning, då behovet kan skilja lite från exempelvis de kalla nyårsveckorna. Den här tiden förra året stod jag och log mot solen, kollade om det fanns något ledigt boende och bokade en påskskidresa. Det verkar som att det finns en hel del resor möjliga att göra och att snöläget är helt okej i såväl svenska som utländska fjäll. Man är bra sugen… men jag får nöja mig med att skriva och tänka på skidresa och hoppas att detta inlägg om skidkläder kan hjälpa några av er som har planerat in eller ska planera in påskskidåkning.

Skidkläder för vårskidåkning – mina tips:

Förhoppningsvis har ni kallgrader på natten vilket gör att snön i alla fall är kall och hård på förmiddagen, även om det sen blir mer sockrigt underlag, eller i värsta fall rejält blött mot eftermiddagen. Att klä sig för dagens skiftande temperatur är en nödvändighet. Förmiddagar kan vara kalla, eftermiddagar supervarma. Lösningen heter såklart lager på lager! Och inte vilka lager som helst, jag vill verkligen rekommendera att alla typer av fodrade och tjocka termoplagg lämnas hemma. Skidbyxor och skidjacka som är av skalmodell är absolut att föredra.

vårskidåkning

På benen:

Har du skalskidbyxor fungerar det egentligen oavsett tjocklek på underställ, men lägg kanske undan de allra tjockaste i ull. Det är sällan man direkt svettas om benen, och om man gör det brukar det finnas ventileringsdragkedjor på skalbyxor eller att de har hellånga dragkedjor längs sidan. Använd dessa, och öppna upp då och då om nödvändigt, företrädelsevis i liften så blir det lagom luftinsläpp. Är det kallt på morgonen kan man addera ett par tunnare shorts ovan långkalsonger, som man enkelt tar av och lägger i ryggsäck/på hotellrum/i stuga efter lunch när solen värmer. På våren är det särskilt bra med impregnerade skidkläder/goretex då det ofta blir blött nere mot pjäxorna. Som vanligt ska dina långkalsonger/underställsbyxor vara av caprimodell! (inga dubbla lager eller kanter mellan underställ och strumpa i pjäxorna, det ger skav)

vårskidåkning skalplagg

Jag använder skalplagg från Marmot som jag är mycket nöjd med. Ett tips är att köpa nya skidkläder på senvåren, ofta kan man få innevarande säsongs plagg till riktigt bra rabatt.

På fötterna:

Välj en skidstrumpa i tunn ull som värmer bra och transporterar bort fukt. På våren blir det ofta kondens i pjäxorna – ta ur innerskorna efter en dags skidåkning och låt torka i pjäxvärmare eller invid element/i torkskåp på svag värme. Att sätta ner fötterna i blöta pjäxor skiddag två är trist, undvik. Mina favoriet av just tunna skidstrumpor är av märket Bollé, så slitna nu att de måste bytas ut!

På överkroppen:

Tunt underställ som transporterar bort fukt. För vårskidåkning brukar jag gå över till underställ som inte är i ull, eller välja den tunnaste varianten av ullunderställ. Ovan understället kan man antingen köra en riktigt tunn långärmad träningströja, av typen löpartröja för vår/höst, och sedan skidjacka av skal eller softshellvariant. Detta brukar absolut räcka, särskilt om man har ryggskydd (det bör man ha när man åker hårt alpint). Efter lunch kan man skala av mellanplagget och bara ha kvar underställ och jacka, men på förmiddagarna kan jag tycka det blir lite väl kallt, särskilt om man åker i norrliggande backar. Ett alternativ kan vara ett riktigt tunt dunförstärkningsplagg som får värma på förmiddagen eller om det blåser hårt, eller en tunn fleece, antingen med ärmar eller som väst vilket ofta räcker och värmer kroppen vid liftåkning men ger mer luftig känsla. Är man uppe på kalfjället på tur på längdskidor rekommenderas alltid att ha med ett förstärkningsplagg om det snabbt uppstår väderskifte med kyla, snöfall eller hård blåst. De allra flesta skaljackor har sk ventileringsdragkedjor under armarna, att man helt enkelt kan vädra lite om det blir för varmt. Bra grej!

På huvudet:

Det må vara varmt, men på huvudet har man hjälm om man åker utför. Så är det bara – tips, många hjälmar kan faktiskt regleras kring luftinsläpp, kolla om din är en sådan!

vårskidåkning

vårskidåkning och kläder

På bild syns en tunn löpartröja/lager två från Craft, tunna trosor med ventilation från Crafts cool serie, capriunderställsbyxor ur crafts warmserie, underställströja från Craft, deras tunnaste variant med mesh, sportbh i tunn merinoull från smartwool och dunförstärkningsplagg från Patagonia.

Har du andra tankar och idéer om kläder för vårskidåkning?

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!