Välkommen till din nya favoritblogg!

Mental träning: Tre tips inför varje tävling

Att jobba mentalt med sig själv och att hitta sina motivatorer och sin karta i tävlings och träningssammanhang är något jag gärna skriver om. En tränings och en tävlingssäsong kan vara kort eller lång. Del av en flerårsplan eller en punktinsats på skoj. Det finns alltid någon slags bakgrund för att just du står på startlinjen eller i deltagarlistan.

Här kommer tips inom mental träning jag verkligen vill skicka med er uppochhoppaläsare som lagt en egen tävlingsplan, om den så är på några få lopp, eller om ni är delaktiga i någon annans träningsplanering eller genomförande. Ta till er detta tankesätt: Inför varje ny tävling har det uppstått ett nytt läge. Sitt ner en stund och fundera på läget. Hur har förberedelserna varit veckorna inför? (Har jag ätit, sovit, varit skadefri, fullföljt träningsplanering inför?). Är det försäsong eller säsongsavslutning? Är det en liten tävling eller en stor? Viktig eller mindre viktig?

Inför varje tävling, och med det nya läget som bakgrund. Definiera:

  • Vad har tävlingen för syfte?
  • Vad har jag för mål med tävlingen?
  • Vad ska jag ha för tänk?

Syfte: Kanske är det första gången du springer ett millopp? Eller att du ska testköra på/med ny utrustning i skarpt läge? Prova att genomföra utomhus/på ny sorts bana/med ett nytt lag?

Mål: Är det ett placeringsmål? Ett procentmål? Ett tidsmål? Ett mål om att inte ha något mål?

Tänk: Ska du använda dig av mental tändvätska? ”Nu gäller det” ”Kom igen” ”Årets viktigaste tävling”, eller ska du vara teknikfokuserad? Taktikfokuserad och kall? Gå ut med känslan att det ska vara bara på skoj, leta efter glädjebubbel i tävlingssituationen? Ska du blanda och ge?

DSC09887

I övermorgon fortsätter detta inlägg – med tipsen vad du ska göra efter genomförande!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!