Välkommen till din nya favoritblogg!

Åres bästa = högzon

Om en drömmig dag

När högzonen är öppen, då är Åre sitt bästa jag. Med andra ord, Åres bästa är högzon. Att komma upp på skutans topp och få milsvid utsikt över Jämtland gör något med alla besökare. Att vara ovan molnen och ha hela skutan nedanför, en lekplats med möjligheter åt fler väderstreck. Här kommer ett vykort från en av årets bästa skiddagar hittills:

När vädret är hårt på toppen är det himla mycket väder, att få kabinbanan att gå är förenat med flera dagars avisning, därför har Skistar jobbat med att öka kapaciteten på gondfolliften som tar vid ovanför VM8:an.

Min nyfunna vän L och jag skulle ses för lunch, jag satt hemma och jobbade med årets kommande event och läger, hon skulle åka längd innan vår träff. Då kom telefonsamtalet:

Högzon har öppnat – ska vi styra om?

Självklart styrde vi om. jag drog i mig en snabb macka, tog på skidkläderna och tog skidorna till bortre delen av Åres skidåkning. Mötte Lisa vid VM:8an och sedan åkte vi. Åkte och åkte och skrattade och njöt Åres bästa skidåkning. Pressade i både snabba och svepande stora svängar, lät benen brinna av mjölksyra i åk från toppen till VM8.ans dalstation. Snön i toppkvalitet, sikten klar.

Det var en kall dag i byn. Minus 16 nere i dalen gjorde att det bet i kinderna men som bekant stiger värmen uppåt. Uppe i högzon där gondolen angör och vi klev ur liften och mötte ljuset var det bara minus 4. Så vindstilla att en sittande paus ute hade fungerat hur fint som helst. Om man hade haft tiden. Istället vände vi skidorna skiers left.

Vi pausar sen. Tusenmetern är ett av mina absoluta favoritåk. – Mitt med, jag älskar det här åket och kan inte fatta att liften inte finns här mer, måtte den ersättas snart. Nu kör vi tusenmetern!

Ni är många som frågar mig om mina (fantastiskt fina) skidkläder. Stranda heter kollektionen, min långsiktiga partner Bergans of Norway är tillverkaren. Jag älskar det mesta med den, jag har S i jackan och M i byxan, för annars blir de för korta till mina långa ben. Stranda finns hos Outnorth, Stadium och skistarshop.

För mer info om den hållbara produktionen och hela kollektionstänket bakom Stranda, se Bergans webb

När vi åkt tills benen tröttnat fyllde vi på med energi på Hummelstugan. En varm kopp, en delad croissant och en skidåkarapelsin. Glada skratt och en sådan där instagramuppdatering som gör att jag tappar följare. Det finns de som inte fixar att se härligaste typen av vinterdagar. It’s not me, it’s you.

Plötsligt får vi bråttom. Solljuset börjar bli svagare och gå mot orange och liftarna stänger snart. När jag drar på mig anoraken är det sju minuter tills liftarna stänger. Vi lämnar Hummelstugfan och far åt skilda håll. Jag ner mot Fjällgården och sittliften som ska ta mig hem mot Sadeln, L ner mot byn där hon parkerat.

Sista sittliften upp reflekterar jag över hur en spontan eftermiddagspaus från datorjobb också är mitt jobb. Hur glad jag är att få vara precis här, precis nu. Att jag kan smitta dig, oavsett var du är, med Åres bästa och förhoppningsvis locka fram varma ögon och en mungipa som drar uppåt. Glad över nyfunna fina vänner, snö under fötter och vind som mojnat.

Jag tar skiers left igen när Fjällgårsexpressen når sin bergsstation, ett annat favoritåk över fria ytor med fjällbjörk och nysnö. Siktar mig ner mot Björnen, glider med sista farten till transporten och landar till sist i hermelinenbacken i sadeln.

Kryssar via hus, glider över fjällbäck som stilla brusar under snö och istäcke, kan glida över vägen som inte grusats och sedan, sätta sidorna över kanten och landa vid trappen till min ytterdörr.

En drömmig eftermiddag. Högzon är Åres bästa!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!