Välkommen till din nya favoritblogg!

Nu kan jag guida i lavinterräng! Lavinutbildning svelav pro 1

I veckan och helgen genomförde jag Svelav pro 1, en lavinutbildning som efter godkända examinationer innebär att jag med stöd av rutiner får arbeta i lavinterräng med att guida gäster på fjället. Jag är så glad att jag tog beslutet att investera i den här kursen och att bygga vidare på min kompetens på snö! Vi har haft tre fullspäckade dagar med intensiva teoridelar och praktiska tester av snöns hållfasthet. Inomhus har vi gjort teoretiska bedömningar och planerat utifrån de källor av information vi kan få till oss där (väderprognoser, lavinprognoser.se från naturvårdsverket, pistörers och skidortens informationskanal) för att sedan ta med oss vår bedömning ut. Utomhus på snö har vi testat om bedömningen håller, om vi håller med, vad snön ger oss för svar och hur vi ska klassa den informationen, samt hur vi söker svar av hur stabilt snötäcket är just där, just då på olika sätt.

Min lavinutrustning:

Länkarna går till min partner Outnorth! Utrustningen är ingenting om du inte kan hantera den, men med det sagt är jag väldigt nöjd med min!

Snöns stabilitet (väder), terräng och människa

Det går inte att behandla såhär i ett blogginlägg riktigt, men oj vad jag lärt mig saker om hur väder påverkar snö och fortsätter att påverka den snö som fallit. Vi hade fina förutsättningar med mycket väder, med det sagt inte särskilt bra väder – som testade oss och gjorde oss nyfikna. Här ser ni mig göra ett rutschblocktest som vi grävt ut. Svaga lager, flakbildning och sprickor var tydliga tecken på att snötäcket var instabilt och att lavinfarlig terräng skulle undvikas denna dag.

Vi har tränat kamraträddning i olika scenarion och pratat om alla riskminskande åtgärder som finns att sätta in. Det har varit sjukt kul och så lärorikt och jag har haft fantastiska kurskamrater!

Åka skidor med mig?!

Här hemma i Åre kommer man kunna boka mig till att göra introduktioner till topptur och jag kan hjälpa dig och dina kompisar eller kollegor att hitta trygghet i att hantera tranciever, spade och sond. Utöver det ska vi såklart åka fina åk och reducera riskerna på Åreskutan. Jag ser så fram emot att åka mer på hela berget med vänner, fortsätta öva, öva, öva och hålla mig uppdaterad på allt det jag nu lärt och kan glatt konstatera att jag är examinerad och godkänd och alltså nu får arbeta i lavinterräng med stöd av rutiner!

Två av mina nya kompisar åker en hel massa skoter och använder således skotertransport som lift och planerar att guida och köra turer i det som är deras hemmafjäll, långt bort från liftkort och gondoler. Tillsammans funderar vi redan på hur vi kan skapa något riktigt fantastiskt där. Tänk tystnaden, tänk skotern, tänk fjäll utan liftar, breda sluttningar, fin snö och långa åk, tänk att lära sig mer om trancieversök, fjällsäkerhet och på det äta god mat och prata med värme. Hur härligt?!  

 

 

 

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!