Välkommen till din nya favoritblogg!

Om löpning i grupp. Om löptempo och att skapa en plats där normen flyttas!

Extrainsatt datum, ny chans till fullbokat lugnt trailläger (reklam för min eventverksamhet)

I somras satt jag på en fjälltopp och grinade för att jag var både besviken och arg. Ledsen. Jag hade, efter en helg med träningshelgsjobb (YAY) tagit med mig själv (okej jag blev medlurad) att gå på löpgrupp. Gruppens inriktning: ”Alla kan vara med”!  Jag vet att många har sett mina stories från det tillfället som jag också sparat i en höjdpunkt, även om det kanske är ett himla lågvattenmärke för löpning i grupp. Jag gjorde dessa stories för jag blev så oerhört ledsen då. Sedan arg och förbannad. Många har tackat mig och sagt att de behövde se det där spektaklet och att det hjälpt dem. Det är bra.

Om löpning i grupp och hastigheten som ofta är för snabb

Att springa i grupp är sällan lika okomplicerat som det marknadsförs. Alla kan vara med har varit ord som lämnat många nedbrutna som vågat sig till en gemensam löpgrupp på orten. Många coacher lyckas, ibland blir det toppen och ibland blir det pannkaka. De som drabbas värst är aldrig de som springer i en högre hastighet som grundtempo.

Till saken hör att jag har ett ganska gott grundsjälvförtroende i löpning. Därför blev jag så vansinnigt paff och överrumplad när gruppens ledare drog iväg i en hiskelig fart rakt uppför bergssidan och jag hade noll och ingen chans att hänga med. Jag minns att jag tänkte ”vad pågår egentligen just nu, hur kan detta hända?” En överraskning som tillhörde både förvåningen över deras raska takt och min egen oförmåga att hänga på och hur oförstående jag var att det var just det tempot som sattes upp. Vad hände med gruppen och att alla kan vara med?

Med lungorna utanpå och ögon i tårar avvek jag efter knappa 1,5 kilometer. Tog mig i egen takt upp till fjälltoppen och begrundade detta faktum att jag råkat ut för en norm.

Den gruppen, just den dagen, fick mig att känna mig värdelös på något jag normalt älskar och det är inte okej.

Jag satt där ett tag. Funderade. På hur jag coachar. På mitt uppdrag. GLAD att jag redan i juni haft en grupp med uttalat lugnt tempo. På hur närvaro, gemenskap och glädje kan skapa krafter vi inte tror vi har men också hur viktigt det är med trygghet. Att gruppen INTE drar iväg om inte coachen har sagt hur det ska gå till. Att vi ska få känna oss bra när vi springer. För löpning är fasen svårt. Pulshöjning kan röra om allt möjligt. Lyfta minnen, både glada och ledsna. Om jag har bjudit in till löpning blir jag ansvarig för hur du mår när du är hos mig.

Det kanske många tycker är att dra det för långt men jag tycker inte det. När du är hos mig och jag bjudit in är jag ansvarig för hur du mår när du är hos mig. I de saker som jag kan kontrollera, vilket är vad jag presenterar för möjligheter och utmaningar. Jag kanske inte kan se på dig innan hur du mår, men (f-n ta mig) om jag inte är uppmärksam på tecken. Om jag då inte agerar. Justerar. Gör det bra för alla. I min värld har jag makten att hjälpa dig på alla sätt jag kan när du är hos mig och det kommer jag nyttja till ditt bästa. Ni är alldeles för många som delar min erfarenhet av att gå nedstämd från en löpgrupp.

Det finns plats och utrymme för ett lugnare tempo att vara norm. Därför gör jag löparhelger med uttalat lugnt tempo!

Aldrig – aldrig – aldrig att du ska få må som jag mådde då om du springer med mig. ALLTID, ALLTID, ALLTID vill jag kunna erbjuda ett alternativ till dig. För alla de 100 direktmeddelanden jag fick på instagram efter att ha pratat om det här. För alla som upplevt modet att gå till en löpargrupp och bivit sviken med orimlig fart och icke-inkännande coach. För dig har jag beslutat att min löparhelg med uttalat lugnare tempo alltid ska finnas på menyn.

Fullbokad helg i juni och TVÅ nya datum öppnat!

Den första helgen i juni är sedan länge fullbokad och jag har letat i kalendern efter ett nya datum och nu har jag löst det. Det första när Åre är som allra vackrast och alla blommor dykt upp. Det andra när det går att bada och njuta av sensommarblomster!

Klicka på respektive bild för att komma till all info om innehållet. Tempot är samma men platserna vi springer på skiljer sig lite åt!

loparlager lugnt tempo

+ 6.30 min/km, aldrig snabbare än så på mina trailhelger med uttalat lugnare tempo

Om du vill springa, lufsa, stanna, prata, skratta, jogga, sprinta av hjärtats lust nerför en fjällsida, dricka ur fjällbäck, landa in i kroppen i yinyoga (I’ve got you!) – äta trerätters, njuta av fjällvidder och blå horisont, ta ett glas rödvin och ÄGA DIN FART OCH FLYTTA EN NORM!

Varmt välkommen på mina lugna löparhelger som är för dig. Nog med ord. Kom hit eller tipsa någon som springer av hjärtats lust i typ plus 6.30 min/km. DU ÄR NORM 3-5 juli 2020 och sedan igen 21-23 augusti. Och under 2021 och framåt. 

Välkommen. Kram, Sofia

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!