Välkommen till din nya favoritblogg!
stakåkning längdskidor

Tekniktips för stakåkning på längdskidor

Här kommer tekniktips för stakåkning på längdskidor i text och film. Skidläraren som delar med sig heter Fredrik Persson, tidigare landslagsåkare och grundare av skidklädesmärket Wease Sportswear. Längdåkning liknar löpning ganska mycket, förutom det uppenbara att du är på snö och har skidor istället för löparskor. Höftens position måste komma upp och fram, och det är en framåtlutning i höften som driver rörelserna och transporten framåt.

Ett generellt tips när man försöker lära in ett nytt rörelsemönster men känner att det kanske är svårt; ta allting lite lugnare och saktare, stressa inte. Till slut sitter det! Nu kommer Fredriks tekniktips och på slutet även en film!

Vill du åka skidor med bättre flyt rekommenderar jag att åka på längdläger – kolla in längdläger i Outdoor stories regi, de resor jag arrangerar! 

Stakåkning:

Kom upp med höften när du börjar stakrörelsen då får du med hela överkroppen och armarna på bästa sätt. En nyckel för att komma dit är att stå rakt upp och falla framåt. När du är på väg att falla ska stavarna vara på plats i utgångsläget och det blir naturligt att börja stakrörelsen.

Pass upp att du inte fortsätter rörelsen för långt bak med armarna, lyft armarna med samma vinkel som i bild 1, så är du säker på att du inte åker med rakare och rakare armar. Du är som starkast med armarna nära kroppen. Lås magen!

Diagonalåkning:

Rörlighet i höften är nyckeln för att kunna flytta över hela din kroppstyngd på en skida i frånskjutsögonblicket. En enkel nyckel för att komma dit är att testa att åka med lite större rörelser än vanligt. Då triggar du dig själv att hitta balansen på skidorna och kommer i takt med förbättrad balans att bli säkrare och säkrare när det gäller tyngdöverföring.

Stakning med frånskjut:

Lika viktigt här med rörlighet i höften och tyngdöverföringen. Här måste du dock räta upp överkroppen mer än i diagonalåkningen för att få bäst fäste.

Filmade tekniktips för stakåkning med Fredrik Persson:

(klicka på bilden för att se filmen på youtube!)

Att lära sig teknik tar tid. Fokusera i inledningen av varje pass på att åka några minuter där du är så noga som möjligt med tekniken. Ha roligt på vägen och fira dina framgångar!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!