Välkommen till din nya favoritblogg!

Sofy karriärtipsar, del 5 med säljtips

Att lyckas med sälj kan vara klyschor, och det finns ungefär sjutusen säljböcker eller fler. Här kommer lite spridda skurar med säljtips i punktform som jag ofta återvänder till i mitt sälj, och som jag tycker fungerar bra för mig. Säljtipsen kommer utan inbördes ordning!

 1. Hitta din struktur och försök göra på samma sätt. I rutin kommer säkerhet, med säkerhet kommer mod att ta ut svängarna.
 2. Våga vara du! Om du visar att du är en människa med egna storys och egenheter, och är bjussig med vem du är ökar sannolikheten att du får veta mer om den du ska göra business med. Och när man vet grejer om personer gillar man dem oftast. Och som av en händelse. Man köper av de man gillar.
 3. Kom ihåg. Och om du inte kommer ihåg, skriv upp. Men också,  bry dig tillräckligt för att minnas! Var det tennis eller fotboll x gillade? Låg sommarhuset på gotland eller i skåne? Var det 70% av omsättningen som kom från y? Allt blir så mycket enklare med koll.
 4. Om en affär: ”Jag skulle kunna se på det här som att det var en bra affär för att den här kunden inte tappades, eller så ser jag det som en dålig affär för att den drog ner sin investering. Jag väljer att se på det som att det är lunch nu”. Att sälja är ofta påfrestning. Allt är mätbart. Att gå vidare, höja blicken och titta efter nästa steg är en viktig egenskap. Träna på den!
 5. Mod. Vi har alla den där lilla rösten i huvudet som pratar tvivel. Som kanske säger att den där kunden ringer jag i morgon. Eller på fredag. Skilnaden på framgång är hur man tacklar tvivel. Erkänn att tvivelt finns. Tillåt dig att öva en gång, men sen – ta dig genom!
 6. Samanfatta. Världens enklaste säljknep. Lätt att glömma bort.
 7. Visa ditt engagemang. Prenumerera på nyhetsbrev, stötta kunden i deras affärer (om du kan), tipsa om branschnyheter etc.
 8. Tillför något nytt. Kom med en idé, var kreativ, ge ett förslag! Sälj är så långt mycket mer än det tragglande trista ”gör en behovsanalys för att se kundens behov och hjälp hen att lösa det”.
 9. Vad har din kund för mål? För vision, mission? När du vet dessa kan du se var du kan stötta. Det är roligare att prata vision än problem!
 10. Anpassa dig efter vem du möter. Pratar kunden fort, öka själv tempot. Spegla kroppsspråk. Le.
 11. Jag ger nästan alltid två förslag i offert. Gärna namngivna. Få män vill av någon anledning köpa ”det lilla paketet”.
 12. Ring fler samtal. Besök fler kunder. En enkel sanning är att insats ger resultat.
 13. Våga ge ett råd. Du är ju expert inom ditt område. Se punkt åtta. Var bjussig med din kunskap om branschen, i princip alla är nyfikna kring hur andra gör. Du som vet, dela med dig!
 14. Tystnad är effektivt.
 15. Gör bra affärer där alla vinner!
 16. Utbilda dig! Att hålla sig motiverad, uppdaterad och att träna, träna, träna är det som gör din framgång. Bra säljutbildningar är de där du använder det du lär dig! Jag länkar till ett bra och kvalitetssäkrat utbud ovan. Kika in!

sofy peppar

En komplimang som du menar sitter aldrig fel. Ett enkelt: ”Jag tycker alltid det är så kul att träffa dig” är en jättebra start på ett möte!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!