Välkommen till din nya favoritblogg!

Tjejerna i Åka skidor

Jag har läst Hanne Kjöllers krönika i DN och tog mig tid att lyssna på radiointervjun där både Åka Skidors chefredaktör Patrik Leje och Hanne Kjöller blir intervjuade.

Hanne blev förbannad för att Anjas arvtagare stirrar stint i kameran med smink, men inte får utföra sin profession på bild. Som grabbarna får. Jag öppnade det numret med en önskan att läsa stort reportage om damlandslagets träningssatsningar inför kommande säsong. Om mental träning, maxbenböj, mjölksyratester, skidtester till förbannelse (målade anonyma skidor med nummer som teståks tills man hittat snabbaste paret), liv i hotellrum och bästa alpbytipset från insidan. Kanske om hur man får relationer att fungera på långa avstånd. Sånt tycker jag som skidtjej är roligt att läsa om!

Besvikelsen blev stor när jag bara fick veta vad de vägde och hur långa de var och slitna fakta kring tjejernas tidigare meriter. Old news. Bilden som larvigt antyder att Maria skulle vara naken under flaggan känns felplacerad och något med hela bildupplägget ser ut att göra henne obekväm eller osäker. Theresé Borssén är en cool tjej. Men ändå. Ingen ser klok ut i skidglasögon på svaj. Nej, det handlar inte om att vara snygg. Notera det.

Senaste numret av Åka Skidor.

Jag har prenumererat på åka skidor i många omgångar. Kollade på massa gamla nummer nu och något har hänt sedan tidigt 2000-tal. Patrik Leje var chefredaktör även då och då förekom skidåkande tjejer på omslagen. Flera stycken glada tjejer i full skidmundering och håret på svaj i fartvind.

Omslag från tidigt 2000-tal med skidåkande tjejer.

Jag vill inte tycka kring det här. Däremot vill jag skicka med en annan reflektion: Åka Skidor är en tidning med härliga resereportage, bra alpguider, roligt skidskvaller, smarta skidtips, gedigna skidtester och snygg layout. Det är skidporr för vinterälskare. En tidning av killar* som kretsar kring deras bästa leksaker, semesterdagar och dröm. Tjejerna är med på ett hörn. Som skidtjej saknar jag inte killar med sug i blick och lagom afterskirufsigt hår. Inte heller saknar jag bilder på friåkningstjejer under avdelningen zoom där skidfotografernas bästa bilder ryms . Jag noterar om en tjej är åkaren, men blir lika glad av alla bilder som är bra (okej jag skulle inte klaga om de förekom oftare).

Det jag däremot saknar är skidreportage författade från ett annat perspektiv. Skidreportage som beskriver snöglädjen men med andra ord än de vanliga manliga frilansskribenterna. Alpguider där en tjej får prata om gömda gläntor, god mozarella, skränig eller perfekt afterski och göra överslagsräkningar hur man får semesterdagarna att räcka till och mannen i familjen att hänga med när snön eftermiddagsklumpar sig. Det vore roligt, nyskapande och inspirerande med en annan stil i samma ton.

*Jag har ett stort gäng nummer hemma, i extremt få fanns det kvinnliga medarbetare angivna. En tjej förekommer mer eller mindre ofta. Hon läser korrektur. Om ni kan namnge frilansjournalister som är kvinnor som ofta publicerats i Åka skidor gör gärna det. Det är här jag tycker Patrik Leje begår det största misstaget. Att han inte publicerar ord från skidälskare av båda könen!

Om han aldrig stöter på tjejerna, om de inte finns och hör av sig med artikelidéer och vinklingar ska jag med glädje tipsa mig själv att sälja in reseguiden till bästa bröllopsresan i Whistler, om jakten på den perfekta lagertvåtröjan eller hur man löser det där förbenade problemet att man som tjej blir så kall om rumpan och låren vid massa minusgrader. Eller va fasen, kanske ska man sänka ambitionen och sälja in ”5 julklappar som gör att din tjej vill följa med till fjällen”. Det borde sälja bra!

 1. Tänkte lite i samma banor när jag läste senaste numret (ingen tidning jag köper, syrran får den på jobbet). Mina tankar var dock inte lika välformulerade som din text. och vilken bra idé du hade om reportage. Fler mellan-åken-tips i tidningen!

  Fortsätt tänka och tycka precis som nu, jag har använt många av dina tankar (cykelvasa etc) när jag pratat med olika vänner, elever m.f. kring tjejer och killar i idrotten. Och lycka till med nya jobbet förresten!

 2. Kloka tankar som vanligt. Dock tyckte jag att de första två bilderna var coola faktiskt! Jag ser ingen osäker blick på Maria, bara kaxig, och Therese ser ut som ”don´t fuck with me” så just de tyckte jag inte var så illa.

 3. Man får inte glömma att tjejerna fått korrläsa och godkänna bilder och text innan publicering. Alla seriösa journalister med självaktning låter en göra det.

  1. Absolut Anna, men som sagt, det jag vill säga är att jag hade önskat mer information de själva arvtagandet – hur de tränar för att ta över och förbereder framgången. Den delen missar chefredaktören och det är ju inget tjejerna kan styra direkt.

 4. Bra skrivet så klart! Vi tjejer måste sluta tacka ja till trams som det här – det är enda sättet. Nu övar vi allihop i kör – säg NEJ! till sånt som inte gynnar dig själv, utan bara äckliga gamla maktstrukturer.

 5. Ja, visst är det störigt! Och tyvärr inte alltför ovanligt inom träningstidningsbranschen. Fattar inte varför det ska vara så svårt att göra bra tidningar om träning där träningen och prestationen står i fokus oavsett om du är tjej eller kille. Och att det gäller såväl bakom som framför kameran och i det skrivna ordet.

 6. Nog finns vi kvinnor som har kontakt med redaktionen på ÅS om artikelidéer och vinklingar. Problemet är bara, som Hanne var inne på, att tidningens profil och uttryck är ytligt och bygger på klichéer. Om såväl skidåkning, som kön. Hanne drar enkelt slutsatsen att hon inte köper tidningen. Tror du då att redaktionen på ÅS är det första stället en frilans vänder sig till med nyanserande eller tvära berättarinitiativ till skidjournalistiken?

  Att du som kvinna vill tipsa om bröllopsresor till Whistler och mutpresenter till flickvänner bekräftar både tidningens ihåliga, blint konsumerande läsarkrets(och därigenom redaktions ambitionslinje), men framför allt debattens relevans.

  1. Jag har åkt mycket skidor i mina dagar. Tävlat mot Tessan och Maria. Älskar sporten, men också livet runt. Mina idéer utgår från att jag är tjej och att Patrik Leje sa i radiointervjun att de har 40 % kvinnliga läsare. De och deras män tror jag kunde ha intresse kring Whistler i den vinklingen. Julklappslistan var ironi och ett skämt, men jag håller med dig i sak. Frågan är vad som vore värst/bäst? Att en tjej fick fatta pennan eller om artikeln/tipsen skrevs?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!