Välkommen till din nya favoritblogg!

Kejsarsnitt, ärr, bilder, träning och läkning

Jag googlade kejsarsnitt en hel massa när jag var gravid. Hur kejsarsnitt går till, hur ont det gör efteråt, när jag kan träna efteråt och bilder på hur ärret ser ut. Så många som har gjort kejsarsnitt men ändå så lite bra information tillgänglig! Det borde självklart finnas en hel guide om kejsarsnitt och eftersom jag saknade en så himla, himla mycket har jag därför satt samman mitt bidrag till alla som har samma frågetecken! Jag kan förresten redan nu säga att jag har fantastiskt fina erfarenheter och önskar dig och din mage allt lycka till.

kejsarsnitt, ärr, bilder träning

Hur går ett kejsarsnitt till?

Kort version: Efter församtal, möten med narkosläkare etc (sker några veckor innan) åker du till sjukhuset för inskrivning. Innan har du duschat med bakteriedödande medel i två omgångar samt fastat. Du skrivs in, får svida om till operationskläder och det sätts kateter och infart. I operationssalen presenterar sig läkarteamet och du får sitta på britsen när ryggmärgsbedövningen sätts. Därefter läggs du på rygg med armarna utåt sidorna, vid din sida kommer din partner kunna vara, och också finns dedikerad sjuksyster för dig.

En längre version om hur det kan vara på operationsdagen och hur ett kejsarsnitt går till kan du hitta här, där jag beskriver lite mer i detalj kring stegen från inskrivning till att man landar på BB med litet nytt knyte. Åh! Tänk, snart är det en bebis på utsidan även för dig, hurra!
kejsarsnitt

Kläder – vilka trosor och byxor fungerar den närmsta tiden efter operationen?

Snittet kommer som jag beskrivit läggas nästan en decimeter under naveln, eller om en ska vara precis – snittet och operationsärret kommer mest troligt befinna sig precis där dina nuvarande trosor slutar. Jag undrar hur det där är uträknat, men en sak är säker – det är inte skönt. Du behöver alltså ha andra trosor en tid efter. Jag kan varmt rekommendera ett par mjukt kramande höga trosor, vi pratar absolut inga ”kläm ner dig i fodralklänningen-trosor” utan bara ett par högre trosor med lite aktiv support. Jag använde Boobs som är fantastiska. Räkna med att leva ett tag i dina gravidbyxor, eller med andra byxor med mjuk midja.

träning magövning kejsarsnitt

Rehab efter kejsarsnitt:

Hur du återhämtar dig efter ditt snitt beror väldigt mycket på, men generellt tycker sjukvården att det tar runt 8-12 veckor att återhämta sig från ett kejsarsnitt. Under den tiden bör du inte lyfta tungt (lättare sagt än gjort) och med tungt menar man tyngre än ditt barns vikt – alltså egentligen inte dubbelvagnar in i bilar, dubbla matkassar och/eller en tvååring på höften. Jag vet att det är svårt – men försök allt du kan att låta bli att fresta på operationssåret. Om du måste bära, tänk på att lyfta med benen och att bära nära kroppen. Men jag säger det igen. Bär inte tungt, i alla fall inte de första fyra veckorna. Vi har privilegiet att kunna vara föräldralediga med dubbeldagar i Sverige, mitt råd är att ta några sådana nu, då kan ni tillsammans dela på det som måste göras, särskilt om ni nyss fått barn nummer två och har ett syskon med full fart i.

Bilder kejsarsnitt och ärr:

Jag fotade tyvärr inte de där läskiga bilderna av hur blått (ja, stålsätt dig!) operationsärret och området runtomkring blev. Såhär ser i alla fall mitt kejsarsnittsärr ut ganska exakt två år efter operationen. Det tog ganska lång tid vill jag minnas, innan känseln kom tillbaka runtomkring och framförallt precis ovanför ärret. Jag tänker inte nämnvärt på ärret, men tycker det är anings synd att de drog in det lite hårt, en minivalk som är svår att bli av med rent estetiskt, men det kom ju en hel bebis på köpet! Bered dig på att ärret kommer att se riktigt risigt ut några veckor efter snittet. Svart, blått, grönt av blödningen – men det läker ut. De allra flesta snitt sys i flera lager med tråd som löses upp, jag behövde inte bege mig någonstans för att ta bort stygnen. Att tejpa ärret med kirurgtejp är ett vanligt trick, det sägs minska risk för missfärgningar vid vistelse i solen.

kejsarsnitt

kejsarsnitt-2

Träning efter kejsarsnitt:

Hur du kommer tränar efter kejsarsnitt beror en hel del på hur träningsvan du är, men visst finns det generella råd att ge till alla. Här finns ett långt inlägg om träning efter kejsarsnitt och här åtta veckors träningsplanering och träningsprogram efter kejsarsnitt.

Jag hoppas att du känner dig något lugnare nu inför den stora dagen. Om du som läser har egna erfarenheter – dela gärna med dig om hur det var för dig!

 

 1. Hej! Tack för detta! Ska föda mitt andra barn med planerat snitt imorgon!! Efter en första förlossning som slutade med akutsnitt… Låg då och googlade hela nätterna för att hitta info om träning efter snitt, så svårt att hitta!! Min oro nu är mer hur mkt ondare jag kommer uppleva ett planerat snitt? eftersom jag sist var så utmattad av smärta att snittet var en befrielse, samt hur 2,5-åringen kommer uppleva mig, är ju inte världens mest rörliga förälder nu och kommer inte vara ett par veckor efter förlossning heller. Tack för att du skriver så mkt om detta!! Kram Frida

  1. Just det, har en väldigt positiv upplevelse av akutsnitt och återhämtningen! Allt läkte fint och träningen kom jag igång med helt normalt, ärret är fint och magen gick ihop sig fint efter mammamageappen.

 2. Vår son förlöstes med brådskande kejsarsnitt (inte akut) efter 25 h värkarbete. Var öppen 9 cm men sammandragningarna upphörde och eftersom det hade tagit så länge så beslöt läkarna att det är bäst att plocka ut honom (även andra små komplikationer bidrog till beslutet). För mig var det ju helt oplanerat och jag var chockad, arg och besviken och kände mig misslyckad då jag inte ”klarade av att föda normalt”.
  Jag fick inte veta så mycket om själva ingreppet. Från det att läkarna fattade beslutet tills killen var född tog det en halvtimme ungefär. Under den tiden fördes jag till operationssalen och de bedövade mig. Jag var vaken under ingreppet och min man fick vara med. Själva ingreppet tog två minuter och jag fick hälsa på min son medan de började sy ihop mig. Allt gick bra även om det inte gick som jag hade tänkt mig. Det jobbigaste var timmarna efteråt- jag låg och vilade mig (läs: oroade mig) i ett par timmar utan att veta hur det gick för herrarna.
  Såret var ömt och eftersom jag hade genomgått värkarbetet hade jag också ont i magen (mycket luft som gav knip) och så blöder man förstås också. De två första dygnen på sjukhusen var jobbiga då jag hade så ont och först tre dagar senare kunde jag skratta utan att det gjorde ont. Lyft- och böjförbudet gällde en månad. Då får man inte lyfta mer än det egna barnet och man ska försöka ta sig i säng utan att böja sig…
  Såret läkte fint och läkarna gjorde ett snyggt estetiskt jobb. Efter den första månaden började jag gå på längre promenader och 8 veckor efter förlossningen fick jag lov att börja löpa igen. För mig kändes det bra från början utom att kondisen var usel 😀

  1. Jag kan relatera, jag hade nästan likadan förlossning med första fast det slutade med att de drog ut bebisen istället. Alla dagar hade jag önskat snitt istället.

   Man glömmer ganska snabbt smärtan som var rejäl första dygnet efter snitt. Alla förlossningar är liksom lika bra, man behöver verkligen inte värdera.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!