Välkommen till din nya favoritblogg!

Armhävningar med miniband eller gummiband

Att göra armhävningar med miniband kan hjälpa dig som kan eller nästan kan göra armhävningar på tå och som vill orka mata fler för att bli starkare i rörelsen. Det är nämligen så att om du vill bli stark i att göra armhävningar på tå måste du träna armhävningar på tå, det är inte alls lika effektivt och överförbart att träna armhävningar på knä. Rörelsen ser lite för olika ut och därför blir belastningen i knäarmhävning inte fullt förberedande.

Att göra armhävningar med miniband är dock en väldig bra lösning eftersom du får lite hjälp i slutläget, där de flesta som kämpar med armhävningar på tå har det som tyngst, där själva vändningen ska ske. Ett annat sätt att träna armhävningar är att träna negativa repetitioner, att du börjar uppe, håller emot på vägen ner och tar dig upp till din startposition på valfritt sätt. Då är sänkningen och att hålla emot i den det du tränar. Längre ner visar jag också hur du kan lösa en armhävning med gummiband om du inte äger minibands. Mina minibands kommer från Casall, jag tycker de är bra och köpte dem i ett kit i somras.

Armhävningar med miniband

Ta ditt miniband och för in båda dina armar i loopen och dra upp bandet så att det sitter e bit ovanför dina armbågar:

armhavning-med-miniband-7

armhävningar med miniband

Ställ dig sedan i armhävningsposition på tå, kom ihåg att trycka ifrån med dina axlar och skapa en upphöjning mellan dina skulderblad. Skapa spänning i hela din kropp och fixera dina armbågar lätt utåt så att de trycker mot gummibandets kraft. Börja sänk dig neråt, armbågarna går bakåt och lite utåt sidan.

armhavning-med-miniband-4

armhavning-med-miniband-5

När du sänker dig ner kommer din kropp bäras upp lite av gummibandet som tänjs ut, det blir lite som att din överkropp hamnar i en hängmatta av gummibandsmaterial som ju inte vill vara uttänjt utan kommer trycka din kopp uppåt när det är uttänjt. Du får på detta sätt bra hjälp i nedersta läget. Fixera dina armbågar och var stabil så hjälper gummibandet dig upp till startposition igen samtidigt som du förstås måste skapa lite kraft själv. Tunnare miniband ger mindre hjälp, tjockare och kraftigare miniband ger mer hjälp.

armhavning-med-miniband-6

Minibands – shoppinghjälp:

minibands

 

Abilica lätt motstånd ( ger mindre hjälp om du gör armhävningar)  Abilica tungt motstånd / mycket hjälp om du gör armhävningar) SKILZ, 3-pack med olika motstånd  (reklamlänkar)

Armhävningar med hjälp av gummiband (i form av en loop)

Du kan också ta hjälp av ett vanligt gummiband, ett helt gummiband  i form av en loop, när du gör armhävningar. Du behöver då fästa bandet i något som är lite högre upp, tänk en stång eller en rejäl krok. Ta sedan din överkopp genom gummibandet, placera bandet nedanför brösten på dina revben och sänk dig mot golvet. Du kan justera höjden och på det sätt bestämma hur mycket hjälp du kommer få. Tanken är att när du sänker överkroppen mot golvet ska gummibandet töjas ut och hjälpa dig att komma uppåt igen, se bilder:

armhavning-med-miniband-9

armhävning med gummiband

Hoppas att du fick hjälp på vägen till att göra armhävningar med gummiband. På detta sätt hjälper jag kunder som idag inte kan göra armhävningar på tå men där det är ett önskemål. Kombinera med att göra corestärkande övningar, att kunna göra armhävningar på tå handlar mycket om att kunna skapa en total spänning genom kroppen. Tänk som exempel vad mycket lättare det är att flytta en tio kilos hantel från golvet, en kompakt vikt, i jämförelse med en hockeytrunk som inte alls är kompakt på samma vis. Tänk ”hantel” med kroppen således, så får du hjälp på traven i dina armhävningar.

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!