Välkommen till din nya favoritblogg!

Hemligheten bakom snygga axlar

Idag vill jag dela med mig av hemligheten bakom snygga axlar.  Jag vet inte hur det är med dig, men min blick dras per automatik till axelpartiet och ett par snygga axlar, det är något som direkt får mig att bli glad. Axlarna (och skuldrorna) berättar mycket om en människa, de kan vara med och skapa en trygg och självklar närvaro i ett rum, eller göra att du upplevs som osäker. Av de två vet jag precis vilken jag föredrar!

Hemligheten bakom snygga axlar

Bygg dina axlar med muskelmassa runt leden! Axeln är en kulled, det betyder att med hjälp av muskler som passerar axelleden kan du:

  • Pressa från dig
  • Dra mot dig
  • Dra ner lodrätt
  • Trycka/pressa upp
  • Lyfta åt sidan i utåtrotation och i inåtrotation.

För att bygga snygga axlar behöver du jobba i alla riktningar!

Tänk kring att träna dig till snygga axlar

Välj repetitioner enligt dina mål med träningen. Det vanliga är kring 10 repetitioner och 3 set för muskeltillväxt, det vi kallar hypertrofi på gymspråk. Ju färre repetitioner du jobbar med, desto mer styrka och ju fler repetitioner, desto mera muskeluthållighet. Att jobba med hastighet i en rörelse är ett sätt att göra musklen mer explosiv och tränar förmåhan att skapa power.

tre övningar för snygga Axlar

1. Hantellyft åt sidan och bak

Denna övning görs i två delar. Starta med hantlar vid sidan av kroppen, lätt böjd eller böjd arm. Tummarna är uppåt. Lyft åt sidan, armbåge stannar i axelhöjd, inte ovanför, tummarna pekar in mot kroppen. Du tränar utsidan av axeln. Rotera nu och fortsätt rörelsen genom att jobba handryggen bakåt. Tummen pekar upp mot taket och du tränar baksidan av axeln.
snygga axlar

2. Axelpress (med hantel/kettlebell)

Här visar jag två varianter på axelpress med kettlebell. Axelpressar är ett bra sätt att bygga snygga axlar och en övning som är lätt att variera. Du kan jobba sittande eller stående, eller sittande lätt lutad bakåt. Jobba med att trycka på uppåt med skuldrorna också, inte enabrt med armstyrka. För att läsa mer om fördelen med handfattning som i övre bild; Kettleblls bottoms up – fördelar och övningar.

Axelpressar tränar större delen av axeln och är nästan ett måste för att bygga volym. 

3. Axelträning i TRX

Denna övning blir lite som en stående rodd med tillägget utåtrotation, du tränar baksida och utsida av axeln. Jobba från raka armar upp mot dina trxhandtag, vänd sedan rörelsen och jobba handryggarna utåt åt sidorna. 

Var noga med att sätta suldror och axlar på plats när du jobbar med axelträning, särskilt tuffa och tunga pressar ovanför huvudet kan vara med och skapa något som är ett vanigt problem, inklämningssymptom i axeln. Jag undiker att jobba med drag mot hakan exempelvis, en typsik övning som ger lite utrymme i axelleden och lätt skapar problem.

Nu hoppas jag att du har mer på fötter när du ska skaffa dig snygga axlar och bli en sådan där självklar person med snygga axlar. Axlar som är trygga, runda och stabila axlar som är redo att bära, pressa och dra!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!