Välkommen till din nya favoritblogg!

Rörlighetssekvens för höften

Nu ska du få en rörlighetssekvens för höften av mig. En rörlighetssekvens som du kan göra på morgonen innan du startar dagen som del av en rörlighetsrutin eller kanske bara några minuter medan pastavattnet kokar upp. Träningskläder är inget måste, men väl ett par mjuka brallor.

Rörlighetssekvens för höften

Starta i en stark plankposition. Spänn magen, skjut lite rygg och kliv ett stort steg fram med ditt ena ben, utanför handen på samma sida. Gunga mjukt här, tänk 80% – det ska inte göra ont. Känns det tufft, sätt i bakre fotens knä – det är ingen bedömningssport du sysslar med! rörlighetssekvens för höften

Skjut sedan tillbaka tyngdpunkten, din rygg och rumpa rör sig som en halvcirkel, uppåt och bakåt,  rumpan hamnar bakåt mot bakre foten (du får en skön eller oskön tåledsstretch på köpet), behåll främre knät lätt böjt. Du är nu i en hamstringstretch. 

rörlighetssekvens höft

Kom tillbaka med tyngdpunkten fram, snirkla ut handen till yttersidan av foten, så at nu när du låter ditt knä falla utåt, har ett stöd av din underarm. Jobba med mjuka rörelser och låt underbenet och knät komma utåt. Snirkla sedan tillbaka handen igen och jobba den lågt framåt. 

Sätt i handen igen, tryck handflatorna ner genom golvet, rnda ryggen lite och lirka in underbenet under dig. Centrera din vikt, låt inte skinkan falla åt sidan och tänk längd i bakre benet. Mjukna framåt. Ta dig sedan tillbaka till planka och börja om med andra benet fram.

Det är spännande med höfter. Hur mycket spänning, oro och faktiskt trauman, som sätter sig/kan sätta sig/ upplevas som lagras (svårt att ha facit här!) i området runt höften och bäckenet. Inte sällan blir yogadeltagare* irriterade, arga, sorgsna, tårögda eller börjar frysa eller svettas i sekvenser som är höftöppnare. Du har kanske upplevt det själv? Att jobba lugnt men frekvent med höftens rörlighet kan underlätta att släppa på spänningar. Utöver det skapar eller underhåller vi viktig funktion i leden vilket i sin tur berkar skadeförebyggande.

Kommer man på mina löparläger eller träningsklasser förekommer mycket dynamisk rörlighet, den här rörlighetsfrekvensen för höften har jag precis monterat ihop och kommer nog användas redan till nästa veckas löparläger i Sälen!

*Egen upplevelse både som deltagare och som lärare på rörlighetsklasser och hört av kollegor som är yogalärare (det är ju inte jag)!

>>> Mer läsning om höftrörlighet och ett test för rörlighet i höften!
Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!