Välkommen till din nya favoritblogg!

Choklad och träning

Choklad och träning

Om du någon gång velat stärka upp dina argument för att äta choklad utöver att det är gött så kan du nu luta dig tillbaka. Jag är din kompis i din vilja och kommer nu leverera tre vetenskapliga studier som visar att choklad och träning faktiskt hör ihop. Så utöver att choklad är en himla bra grej i sig kan det vara både prestationshöjande och återhämtningspåskyndande (är det ett ord?) att få i sig choklad!

Mörk Choklad inför träning eller lopp (uthållighet)

Gillar du mörk choklad? Bra! Se till att äta en ganska rejäl dos (70-80 g) med minst 70% kakao ungefär 2-3 timmar innan start av ett längre träningspass eller en tävling. Chokladen förbättrar nämligen blodflödet ut till musklerna enligt forskningsresultat. Dock ej genom att öka mängden kväveoxid som till exempel rödbetsjuice gör, utan troligtvis via någon ännu okänd effekt. Forskarna söker svaren på de gåtor som finns kvar, men vad som är härligt är att effekten finns där.

Mörk choklad har en hög dos av flera bioaktiva substanser. Okej, den där meningen har jag snott, förstår inte exakt vad en bioaktiv substans är, men ändå. Att kakao har positiva effekter på blodcirkulation upptäcktes genom Kunaindianerna. Det man hittade var att de hade mycket färre fall av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med övrigt folk i området. Den mest troliga förklaringen var att Kunaindianerna åt en större mängd kakao och forskningen fortsatte därför sedan undersöka kakaobönans effekter på hjärta och kärl.

Mjölkchoklad efter träning – oboy som återhämtningsdryck

Sportdryck är bra, inte minst under pågående träning och tävling – men det som fungerar bäst* kan vara att dricka  oboy eller annan sorts mjölkchoklad efter träning!

Efter tuffa träningspass behöver du fylla på kroppens energiförråd. Förenklat gäller detta: Du behöver kolhydrater för att återhämta och lyfta energinivån, du behöver vätska för att återställa balansen och till sist behöver du proteiner för muskelcellerna.

En studie gjordes på nio manliga cyklister (att det fystestas så mycket på män är en fråga i sig) som fick dricka antingen mjölkchoklad, sportdryck eller vätskeersättningsdryck 0-2 h efter ett trämningspass. De fick sedan göra om träningspasset och de som druckit mjölkchoklad som återhämtningsdryck klarade att cykla  52% respektive 43 % längre i tid än de andra dryckerna.

Här är studien gjord på cyklister som ger mjölkchokladen så fint resultat som återhämtningsdryck. 

Tänk va. Både god och himla bra är den, träningschokladen. Och att du hade den bästa återhämtningsdrycken i skafferiet (om du har drickchoklad hemma det vill säga) det kanske du inte hade koll på?!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!