Välkommen till din nya favoritblogg!

Hälsohetsen – lyckomaten – sluta håll på!

Oj.

Jag tycker så mycket om Sofia aka ”PT-Fia”. Jag tycker så mycket om Styrkebyrån som ju utgörs av duon Clara och Johanna. Varför skriver jag ens den här rubriken? Ska jag ens skriva det här inlägget där jag knappt vet på vilket ben jag ska stå? Vad som kommer hamna i text. Äsch. Passus: Ett tag har jag känt att det skavt lite, att lusten för bloggen liksom haltar och jag tror att det helt enkelt är att jag tänker för mycket, inte bara skriver det jag vill ha sagt utan funderar. Som en mentaltränare en gång sa i en podcast jag lyssnade på, ”bjud in mer av dig själv till festen!”. Så då kör vi då?

Lyckomaten = hälsohets tyckte styrkebyrån – vad tycker du?

Lyckomaten. Tv-programmet som Sofia programleder (med den äran) tillsammans med Tareq Taylor som går ut på att göra en livsstilsförändring på 50 dagar med utmaningar i kost, beteende och träning. Ett tv-program jag sett alla avsnitt av och känt en massa saker. Känt JA! Känt bra där! Känt ”men varför gör de på detta viset? Känt nja, känt bra, känt kul. Jag har skickat flera meddelanden till Sofia med innehållet att wow så bra hon gör det! Tips till alla: kolla på Lyckomaten!

Styrkebyrån gör en rant av tv-programmet Lyckomaten i sitt senaste podcastavsnitt och jag tycker att det är lite härligt att någon river lite kring rådet att byta frukost mot en grön smoothie med massor av olika grejer i som smakar ….nja. (Det är en erkänt svår grej för kroppen att dricka energi istället för att äta den, eftersom kroppen får svårare att registrera ”åh, jag blir mätt”.) Clara och Johanna (och jag!) tycker också att Lyckomaten borde rycka tag i en av deltagarnas män och ställa honom i köket för att förbereda familjens tidseffektiva middag i ett hektiskt schema som skulle ge kvinnan egen träningstid (istället för att ge henne matlagningstips) eftersom mannen i fråga utan problem hinner med sin träning och hennes haltar. Ja.

Ändå tycker jag att det är taskigt. Mest taskigt när de sedan säger att programmet inte är evidensbaserat, för det är det till allra största del. Lyckomaten har inslag med personer ur olika professioner som svarar utifrån forskningsläge i flera frågor – om hjärnan, om stress, om mänsklig kontakt. Jag har tyckt så mycket om just denna del. Att de som gör programmet verkligen tagit sitt ansvar här! Inte ”gått på känsla, funkar för mig”. Låtit psykologer svara, lägga ut texten, informera. Jag tycker Johanna och Clara är taskiga när de säger att Lyckomaten hälsohetsar, för jag tycker då verkligen inte det. Tycker du?

I frågor om mat och matlagning låter tv-programmet Tareq gå loss och ja, på de delarna blir det i vissa lägen kanske lite för mycket ”du är vad du äter-feeling” och det är där jag börjar skruva på mig i tv-soffan. Men den stora bilden är att Lyckomaten är det första tv-programmet som försöker göra något annat på tema hälsa. Som inte är ”vägen mot vasaloppet” (träning) eller biggest loser. Som inte är bara vad som finns i kylskåpet. Som letar efter en helhetsbild och som också handlar om det som händer på insidan. Som uppmanar till att känna efter lite mer. Som ger tips på kanelbullars fyllning med smör och socker. Som uppmanar till daglig rörelse. Ett vänligare och snällare tv-program. Som vill väl och som berör människor. Som jag hoppas får fortsätta att utvecklas.

Om du ska säga något, säg något snällt.

Klart vi ska kunna prata om saker, klart vi ska kunna tycka olika. Jag blev bara lite ledsen när jag hörde taskiga ord som inte var riktigt rättvisa över något som många jobbat så hårt med.

Jag tycker nog Lyckomaten är det bästa hälsoprogrammet som sänts i tv. Eller åtminstone på väg att bli.

Med det sagt tycker jag att uttrycket ”sluta hålla på” är väldigt härligt. Något som Clara ofta säger som handlar om att sluta trixa, som är typ ”gå och lägg dig i tid och ät mat!” – och som i sig är väldigt likt det jag ofta säger på mina träningshelger där det serveras kanelbullar och kettlebells och mindre skärmtid. Jag tycker så mycket om Sofia aka ”PT-Fia”. Jag tycker så mycket om Styrkebyrån som ju utgörs av duon Clara och Johanna. Jag tycker så mycket om att träning, hälsa och välmående är något som vi lägger fokus och energi på. Som vi bryr oss om.

Jag skrev om Hälsohets som vårt lyxproblem en gång. Det var kul och är värt en läsning om du tycker om att fundera på det temat!

Det gick ju fint ändå. Att skriva med mer Sofy inbjuden till festen, att skriva rakt ut det jag gått och tänkt på hela dagen. Att låta fingrarna trycka ner tangenterna bara på lust.

 

 1. Bra inlägg! Jag tycker mycket om Lyckomaten, tycker mycket om programledarna och deltagarna. Har faktiskt fått inspiration till att levla upp våra frukostar lite. Inte byta ut den mot en grönkålssmoothie utan att lägga till och servera fler olika saker än alltid samma mackor med samma pålägg. Alltid smörgås och ägg (som min kräsna 4-åring alltid äter) och så ett rullande schema med gröt, yoghurt, smoothie och så pannkakor (!) på söndagar. Lite grönt på smörgåsen också. Och tända ljus! Så bra start på dagen för hela familjen.
  Men. Håller med det som Styrkebyrån och även Tyngre rubriker lyfter om den avancerade matlagningen. Känns helt orimligt att en kvinna som redan har ont om tid ska laga mat som tar flera timmar när hennes man antingen kan steppa upp eller så kan de väl laga lite enklare mat (typ fryst lax i ugn med matvete och fryst broccoli) eller göra storkok för flera dagar. Tycker det är lite onödigt och malplacerat och onödigt att Tareq ska styla med hemlagad pasta och ostron. Känns som att det finns ett annat program för den typen av matlagning. Men det är ett problem med i princip alla kokböcker och annan matinspo – det är så jäkla avancerat. Men det är ju inte PT-Fias fel på något sätt. Hennes delar med träningen är ju klockrena och enkla!
  (Är f ö inget fel med lekplatsträning. Om träning är ens största intresse kan man väl ägna timmar på gymmet, men för alla oss andra som har andra intressen så är det ju toppen med enkel träning som finns tillgänglig: lekplats, promenad, hemmaträning, springa medan barnen är på sin träning osv.)

  1. Fint att vi är fler som ser flera delar! Jag gillar att laga mat och vill ha ny inspiration men …. precis, det måste finnas någon slags enkel greppbarhet i vardagen för oss som inte hackar ett kilo grönsaker på en minut (typ). Tack för att du delar med dig om nya frukostar, vad härligt det låter!

 2. Hälsohets? Verkligen inte, mer fokus på balans skulle jag säga. Jag gillar lyckomaten, precis som du skriver det får en att känna. Jag rekommenderar många av mina PT kunder att titta på programmet för det är viktiga delar som tas upp som många människor tragglar med. Visst det finns delar (kring maten här med) som jag inte håller med om, men så är det väl alltid?

 3. Å det här inlägget gillar jag verkligen Sofia!
  Så mkt klimat idag av att man måste vara helt för eller helt emot något och då även några samt att den som tycker annorlunda är en vidrig person per default.

  Trevligt att läsa detta!

  1. Vad roligt att du gillar! Fasen vad rätt du har, det är verkligen något som ändrats i möjligheter att tycka samtidigt som klimatet också är att alla ska trumpeta ut sin åsikt. Tack för en fördjupad tanke!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!