Välkommen till din nya favoritblogg!

Min dotters idrottsprestationer är lika mycket värda!

Jag har en dotter som är ett halvår. Jag kallar henne inte vid namn, eller skriver ”hon” i bloggen för det är inte viktigt vilket kön mitt barn har. Nu blev det viktigt.

Fantastiska Lisa har fått nog. Upprepade orättvisor ledde fram till en egen samlingsplats för osportslighet inom sport. Nyss blev hon varse hur AXA och Idrottsarrangoren.com värderar kvinnliga och manliga idrottsprestationer. Den manliga vinnaren av tävlingen Mördarbacksloppet i Falun vinner 20 000 kronor. Den kvinnliga vinnaren av samma lopp får 5000 kr. En manlig sprint uppför en backe tycker AXA med compani är värd fyra gånger så mycket än en kvinnlig sprint är värd.

Detta lopp går av stapeln mitt i AXA summer games och AXA summer camps, vilka är idrottsläger. Läger som samlar barn och unga till idrott.

Saxat från hemsidan: ” vårt mål är att ge ungdomarna en lärorik vecka som präglas av glädje och gemenskap över idrottsgränserna.

Jag tycker att det är helt sjukt att AXA och compani inte ser det jag ser. Varför vill de lära idrottande tjejer att deras killkompisars prestationer är värda fyra gånger mer. Eller är fyra gånger viktigare än deras, om man så vill. Det är inte glädje eller gemenskap.

Jag har fått nog. Kan vi inte bara säga ett starkt och tydligt NEJ till det här. Berätta för Axa, Falun Borlänge SK och idrottsarrangören Mats Andreasson att våra döttrar, systrar, brorsdöttrar, barnbarn, systerdottrar är precis lika mycket värda som deras killkompisar. När de står still. Och när de springer uppför backar.

Invändningen: men det är väl fler killar anmälda!?

Ja. Kanske det. Men vinstpengarna är satta och kommunicerade – och anmälan är fortfarande öppen. Tänk på den. Det betyder att summorna inte är ett resultat av de faktiska anmälningarna utan en på förhand konstruerad värderingsmodell.

Den där värderingsmodellen förstör idrottsglädjen. Den förstör för alla tjejer. Och för alla killar.

Nu gör vi såhär. Nu gör vi något!

Update: folk har vaknat. Prissumman är ändrad till 15000 kr för vinnaren oavsett kön. Fint så.

Jag tycker vi trycker lite till:

kopiera texten nedan klistra in det i ett mail som ni skickar till Mats@idrottsarrangoren.com

Hej Mats!

Jag tycker att tjejer och killar ska idrotta på lika villkor. Deras prestationer bör alltid värderas lika. En tjejs löpsteg uppför/nerför/åt sidan är värda exakt lika mycket i prispengar som killars. Barns idrottande är viktigt och härligt! Vi vuxna har ett ansvar gentemot unga, att lyfta dem, stärka deras självkänsla, och att skapa bra förutsättning för utveckling.

Mördarloppet sa till en börjam med sina prispengar att en kille är värd fyra gånger mer än en tjej. Som tävlingsarrangör är det du som sprider det ordet, mitt under sommarläger där fokus ligger på barns och ungas idrottande. Med detta mail visar jag att jag inte håller med, och ber dig att tänka om och tänka till.

Jag har fått nog av snedfördelningen. Tjejernas idrott är lika viktig och lika mycket värd!

Vänligen xxx

Så mailar jag lite andra viktiga personer!

Toppen, nu kör vi!

 1. Vad ledsen jag blir… över att jag tror att det är bättre än så här och att det inte är det. Men vad glad jag blir över att det finns sådana som du, som skriver bra saker och får saker att röra på sig!

 2. Jättebra rutet och helt självklart att kvinnliga och manligas prestationer är lika mycket värda. I min värld. Vad sjukt att de inte verkar tycka det. Bra att du tar upp det!

 3. Det är alltid så här, redan från skolidrotten får vi tjejer (och killar) i präntat att tjejer inte kan lika mycket fysiskt som killar och att det knapp är idé att försöka. Hatar verkligen när man säger ”Armhävningar tjejer på knä och killar på tå”

  Gällande prispengarna så var det ju likadant på Vasaloppet…

 4. Oj, jag blir mörkrädd och vill både skrika och gråta en skvätt (måste vara för att jag är en känslig kvinna). Jag är inte särskilt sportintresserad och jag är rätt ny i den här träningsvärlden och har mest häng i tjejer-som-tränar-bloggar där jag får mängder av pepp och förstår att jag kan klara ALLT (tom armhävningar på tå, vad det lider). Inser nu att det är en lite sluten värld och att världen utanför är lika skrämmande ojämnlik som så mycket annat. Mailat och klart, tack för initiativet.

 5. Jag blir också ruggigt förbannat av detta. Följde Lisas Ström blogginlägg för ett tag sedan gällande snedfördelningen inom cykelsporten. Jag har en själv en dotter som är aktiv, ännu inte börjat tävla i klasser med prispengar. Och jag ställde mig också frågan om hennes prestiationer är sämre än vad hennes jämnåriga- killar. Och så undrar cykelsporten arrangörer etc varför det är så tunnsått med tjejer inom grenen. Ja man undrar ju! När de inte har samma villkor som killarna vad motiverar dem då? (menar inte att enbart prispengar är en motivation). Tänk ett steg längre! Det är ju ändå ungdomsidrotten som ligger till grunden.

  Jättebra initiativ, fasiken det är ju trots allt 2012 vi lever i. Alla ska få tävla, träna och utöva idrott på lika villkor.

 6. Det är så sjukt att jag inte kan tro att det är sant! Men det är det ju tydligen. Hur kan de (och alla andra som tänker så här) leva med en sådan skev uppfattning? Verkligen skrämmande. Och tyvärr hjälper det ju inte att de ändrat (även om det såklart är bra) för de tänkte ju ändå såhär från början.

 7. Bra initiativ! Skönt att det fortfarande finns folk (här: dig och Lisa) som vågar/vill/orkar reagera mot den snedfördelning som finns i vårt samhälle.

 8. Vilket bra initiativ! Skönt att det fortfarande finns folk (här: dig och Lisa) som vågar/vill/orkar reagera mot den snedfördelning som finns i vårt samhälle.

 9. It’s on. jag skulle vilja ha en förklaring- tänker att de anlitat någon byrå eller något och missat att läsa vad de lade ut? hur de tänkte? Jag började direkt leta efter prispengarna på Axa FJällmarathon men vet att Patrik Nordin som grundat det (EJ Axa) aldrig skulle göra något sånt… BRa rutet!

 10. Jag blev så arg när jag såg detta, att våra prestationer inte är lika mycket värda! Tummen upp för att de ändrade sig, hoppas de fick sig en ordentlig tankeställare också!

 11. Alltså. Jag blir MÖRKRÄDD. Detta förekommer. Helt jävla sjukt!!! BRA Sofy, bra att du ögonöppnar och ryter!! Jag ryter med dig!!

 12. Men tjejerna skulle ju förlora varenda match om de spelade mot jämnåriga killar…!? Det blir väl inget kul?

  1. Ingenstans står det att tjejer och killar inte kan tävla i olika klasser. Drt är klart att fysiska förutsättningarna är olika, och att man får skilja tjejer o killar åt. I tävlingssammanhang. Drt jag säger är att om killarna vinner 4 biobiljetter ska tjejernas vinnare ha samma pris, inte något sämre!

   Herrklass, damklass. Lika vinster, alla glada!

 13. Bra skrivet!

  För några år sedan var det en annan tjej som stod upp för samma sak och fick igenom att tjejerna får samma prispengar (200 000 kr) på Xgames som killarna! Freestylestjärnan Sara Burke, hon finns tyvärr inte bland oss längre, hon var verkligen en förebild hon också!

 14. Bra att ni tar upp detta! Det är ju som sagt ändrat, men risken finns att de inte ens kör tjejklassen, just nu är det bara 4 tjejer anmälda.

 15. Jag har mailat! Så himla onödigt att dela upp tjej-kill på det där sättet… urk! Super att du tog upp det! Och att du/vi har makt att påverka! 😀

 16. Bara 4 tjejer anmälda…undrar varför?

  Moment 22 – därför måste detta ändras. Nu!

  Otidsenliga skillnader som inte ens borde få finnas längre – ”in this day and age..” Men jag saknar killar/män i debatten, antagligen är det deras medverkan som skulle göra skillnad..:S

  Men mailat har jag gjort, i alla fall.

  Gott Nytt!
  /Eva

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!