Välkommen till din nya favoritblogg!

Läget med mammamagen?

Sorry ni som väntat på den här uppdateringen, men nu, nu jäklar får ni er en redig genomgång av hur min magrehab framskrider. 

Hur mår din mamma-mage Sofy?

Jo tack – bara fint: Det här är utlåtandet (jag har kopierat in ”journalen”, ibland med egna förtydliganden) från Katarina Woxnerud:

Diastas: Har haft diastas 2 fingrar, läkt fint. Känns som lätt fördjupning nu. Kan hålla ihop diastasen fint. Riktigt fin kontroll på djupa magmuskler.

Ryggliggande övningar: Armsax: Fint. Legslide: Fint. Fotlyft: Fint med nedre delen, släpper lite kontroll ovanför naveln (djupa muskler) – magen buktar ut något. Kan styra detta fint vid medveten kontroll. Med kinesiotejp över och under naveln: Fin kontroll, håller in ovanför naveln. Kan utföra fotlyft till bensträck, arm och bensträck.

DSC06145

Legslide – Ligg på rygg, glid ut med foten och vänd inåt. Djupa magmuskler påkopplade.

DSC06148

Fotlyft på bild. Från ryggläge med påkopplad mage, lyft med stabil höft – lyftet kan försvåras till ett sträck.

Skulderrörlighet med pinne: Ok, cirka 5 cm kvar till golvet med handrygg.

DSC06136

Skulderrörlighet med pinne – start

DSC06137

Skulderrörlighet med pinne – mitt ”slut” – som jag ska fortsätta jobba med, handryggarna ska helst gå i golvet. Jag kan få mina dit, men då kompenserar jag i ryggen.

Knästående/fyrpunktsövningar: Fyrpunkt magindrag: Fint. Armlyft: Fint, vid statiskt arbete längre tid (10 sek x 4) börjar kompensera något med ytliga muskler, ländryggen planas ut något. Håll koll på detta.

DSC06152

Fyrpunktsstående med indrag. Det ni ser som ”putar ut” är helt enkelt lite fett och lite hud, musklerna är i båge inåt. Underhudsfett kan man inte punktträna bort you know!

DSC06153

Fyrpunktsstående med handsträck. Jag har gjort denna mycket, men inte statiskt så länge som jag gjorde hos Katarina, vilket märktes.

Stående övningar: Knäböj: Fint. Knäböj med medicinboll: Fint. Knäböj till axelpress med boll 5 kg: Fint (har kinesiotejp på).

Förklaring och förtydligande: Efter att ha gjort några grundövningar där vi konstaterade att mina djupa magmuskler lirar och är precis så aktiva och grymma kompisar som vi ville (yay!) så ökade Katarina svårighetsgraden något. Armhävningar har jag liksom inte gjort några… och då konstaterade vi att det är en grej jag ska hålla koll på när jag nu fortsatt stegrar min träning, och det är djupa magmusklerna precis nedanför revbenen. Jag kontrollerar fint nedanför och runt naveln, men vid tyngre belastning släppte kroppen upp trycket uppåt.

Kolla in bildserien nedan, där uppe till vänster är en mage i avslappnat läge. Uppe till höger är ett jämnt tryck från djupa magmusklerna hela vägen. Nere till vänster är tryck nere men inget tryck högre upp och nere till höger är tryck med rak bukmuskel utan djupa magmuskler påkopplade, tänk i en crunch eller ett tungt lyft. Ungefär så. Vi vill ju skapa buktryck, men kunna hantera det, och är vi inte ”beredda” med muskeln där kraften hamnar, ja då pyser kraften ut (eller det kommer pink i brallan om trycket är nedåt).

ballongmage

Kinesiotejp: Som hjälp för min kropp att koppla musklerna nedanför revbenen och sätta signalen till hjärnan när de är påkopplade eller inte satte Katarina en bit kinesiotejp. Jag kopplade på musklerna, hon satte tejpen på mitten, drog sedan ut den till hälften av sin elasticitet och tejpade fast åt sidorna. När jagg slappnar av påminner då tejpen mig och nervbanorna att jobba just där – med rätt påkoppling känns inte tejpen!

Det är så coolt hur kroppen fungerar, för direkt efter tejpen satt på plats kunde jag göra de något tyngre övningarna där buktrycket släppt upp lite uppåt, men nu med full kontroll!

DSC06157

Såhär ska jag fortsätta träna, och tänka när jag gör övningarna tyngre: (Katarinas ord rakt av)

Ryggliggande fotlyft till bensträck. Kontroll av området över naveln. Tänk dig att revbenen dras mjukt ihop mot mitten (in mot varandra). Håll öppen hållning – undvik att krumma med ryggen och aktivera alla ytliga muskler också. Träna gärna med kinesiotejp först och därefter utan tejp. Känn med fingrarna att området är lugnt (inte buktar ut).

Axelpress och lyft ovanför huvudet. Kontroll på området ovanför naveln. Behåll öppen hållning – undvik att krumma med ryggen och sänka revbenen. Träna gärna med kinesiotejp först och därefter utan tejp.

Fyrpunkt armsträck. Håll armsträcket 10 sek per arm. Kontrollera att du behåller ryggen i neutral position under hela tiden.

Skulderrörlighet. Värm gärna upp skulderpartiet innan du tränar tyngre pass eller lyfter saker ovanför huvudet i träningen. Genom att öka rörligheten i skulderpartiet kan du lättare behålla ryggen i neutral position och undvika att ”tappa” magen.

DSC06140

Jag har tänkt himla mycket på det här kring mammamage, på funktion, muskler och utseende de senaste dagarna sedan D-flex tog till orda och gav skräpråd till nyblivna mammor*. Och det blir så tydligt. Hur hans och mitt (och många andras, tacka tusan för det) intresse, utgångspunkt, syfte och resonemang skiljer sig åt. Jag vill bara säga några ord till om det innan vi går vidare med våra liv och magar.

Hans ”mammamage” är något som ska bort. Min är något som ska rehabas till funktion. När han visar bildserie och berättar om ”bra sätt att träna” handlar det om att göra magen snygg att se på, för andra. När jag och andra tjejer visar den rätta vägen handlar det om funktion, med härlig bieffekt i form av stark inre magmuskulatur = platt mage och smal midja. Ja? Inget nytt under solen där kanske du tänker nu.

Tänk igen, problemformuleringen i att en manlig pt ger felaktiga råd till kvinnliga klienter, med fokus på att få bort något som istället behöver repareras? OCH sedan inte tar debatten, funderar kring resonemang, gör en pudel eller gråter ut som missförstådd utan istället arkiverar kommentarer som spam eller tar bort dem när vi ifrågasätter. Oh gosh. SÅ lite är han alltså intresserad av magmuskulaturens funktion efter barnafödande att han inte ens ids ta diskussionen?!

Mammamage helt avslappnad till vänster. Sådär ser jag i princip aldrig ut, eftersom jag av vana har lätt anspänning på. Mammamage vältränad och aktiverad till höger. Om jag istället jobbat med raka magmusklerna under de här fyra månaderna sedan kejsarsnittet hade jag kunnat bygga en mage som sett ut som den till vänster, av felträning!

mammamage aktiverad

*Jag vill egentligen inte länka in till de här skräpråden, men för att ni helt och fullt ska förstå sammanhanget så gör jag det ändå.

Andra som reagerat och bloggat bra om tokeriet är såklart Katarina herself, här kan ni läsa ett mycket bra mail till DFlex i frågan där han får gå en snabbkurs i kvinnlig fysiologi, Fru Lindström och Anna-Karin.

Som sagt, nu vandrar vi vidare med stolta magar i vädret!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!