Välkommen till din nya favoritblogg!

Alla rep du inte klättrat var slöseri med din tid

Tänk dig tillbaka till en gymnastiksal. Grönt golv med en hel massa linjer i svart, gult, vitt. Streckade och rundade regelramar för lek och idrott. Tjock matta, handbollsmål som kan fällas in mot väggen och plintar, ribbstolar, ringar och rep.

Rep som släpps fram, dras ut mot mitten och hänger från taket som jättelika lite sticksiga halmstrån. Sträva men hala och svåra för dina barnhänder att greppa. Majestätiska. Rep att svinga sig i upp på plint med, eller över ljusblå matta som symboliserar hav i rörelseleken skeppsbrott.

image

Med jämna mellanrum kan du vända ögonen uppåt och se hur det sitter en kille i repen. Högst upp, nära taket. Han kan vara 10, 13, 16, 18. Du är lika gammal och står på grönt gymnastiksalsgolv med ramar och regler och med en onödig respekt gentemot de där repen. De är tunga och hala och du är skötsam och svingar dig bara över ljusblå matta eller upp på plint enligt instruktion.

För ingen lär dig hur repen klättras. Ingen samlar tjejer och killar i ring runt rep, visar hur du med enkel fotteknik kan låsa repet med fötterna och hur det de facto är din starka mage som tar dig upp mot taket om du inte enbart drar dig upp med biceps. Gymnastiksalsgolv. Spökboll, skeppsbrott, rep och ribbstolar.

Tänk dig nu att du står på grått crossfitboxgolv. Du är 34 år och din PT säger att idag ska vi klättra i rep. Du blir förvånad, för repklättring till tak är inget som varit menat för dig vad det verkat. Du har ju ändå spenderat åtskilliga timmar med framdragna rep.

Hon visar dig tekniken. Du tittar på. Varsågod! Du greppar repet, strävt och tungt, testar tvekande den svepande rörelsen med fötternas utsida.

På andra försöket når du repets infästning i taket. Repklättring är något du kan. Glädjen i takhöjd, du är barnsligt nöjd. I samma stund som dina fötter träffar grått crossfitboxgolv slås du av insikten. Irritationen är omedelbar.

Vilket fantastiskt slöseri med tid. Alla timmar du spenderat i gymnastiksalar med rep, som du kunde ha haft roligare med. Alla killar du sett triumfera i takhöjd. Hur du tittat imponerat och trott att rep kräver styrka du inte har. Rep som ingen lärde dig att bemästra.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!