Välkommen till din nya favoritblogg!

Bra om socker

”Tänk om det var lika vanligt med alkohol som med socker. Om det hade funnits alkohol på jobb, i mataffären, ute på lunchrestaurangen, i fikaautomater, på SevenEleven och upp på det så hade folk sagt: -Ja, men skall du inte ha en liten stänkare? En liten kan du väl ta för att hålla mig sällskap. Vad tråkig du är.”

Orden skriver Anna-Maria om socker i ett intressant blogginlägg. Ja tänk om det vore så, vad sjukt det skulle vara. Vi har reglerat alkohol för folkhälsan (och det gick väl … eh…sådär?). Det kan ju faktsikt låta exakt så om alkohol också, men inte till vardags, på jobbet, på tunnelbanan, på söndagsfikat på kompislunchen.

Jag skulle faktiskt inte tycka det vore konstigt eller dåligt om vi gemensamt (för hej, det är ett gemensamt intresse) kunde rösta in lite extra sockerskatt. Vi kunde införa förbud mot att ha socker närmre kassaapparaten än femton meter. Bananer däremot! (här håller nog inte Anna-Maria med, en lchf kokbok jag fick hem i brevlådan inleddes med orden att banan var lika med att dricka coca-cola. Say what? Håller du med AM?)

Så länge det är billigare att åka bil än tåg åker vi bil. Så länge fabriksproducerade och raffinerade produkter är superbilligt och jordgubbar dyrt finns det risk att vi väljer alldeles för mycket socker.  Ekologisk mysli med frukt och nötter för 45 kr litern, sockerflakes för 14 spänn. Grab and go på frukt eller yoghurt (osockrad) vore så himla mycket bättre! Mindre bergochdalbanor till blodsockernivå. Jag gissar också mindre depression. Mindre diabetes.

Jag triggas av socker, men kan absolut leva balanserat utan problem. Jag har för lite kunskap för att säga vad som är sant och absolut fakta och forskat på, det gör andra bättre. Som träningslära, eller fina Mela. Men, det är dock både smart och intressant att besöka olika personers verklighet, och ta del av hur de tänker kring socker. Och citatet – jag gillar det verkligen. BRA A-M!

wpid-20120825_123302.jpg

Do not get me started on allt det som vi kan ersätta socker med. Artificiella sötingsmedel, ”naturligt” stevia och liknande. Jag är total motståndare…

 

 1. Är helt med dig. Socker är lättillgängligt, billigt, självklart. Och helt tomt på ämnen en kropp behöver. Jättekonstig kombo. Skrev om sockerskatt förra helgen och möttes av motstånd, staten ska visst inte lägga sig i vad vi äter. Bara pröjsa för att laga oss när vi blir sjuka av skiten.

 2. Jag håller med (dig, inte AM om bananerna…) och mest av allt det sista. Sötningsmedel, vilken dålig grej! Vänja sig av med söta smaken är ju så mycket bättre! För alla.

  1. Jag har inte skrivit det där om bananerna. Jag tycker inte att det är som att dricka Coca Cola. En banan om dagen om man tål det och inte triggas av det och tränar mycket är inte alls fel.

   1. Nej jag vet, det var förordet i en bok precis som jag skrev. Härligt att du inte är banankritisk som utgångspunkt! 🙂

 3. Jag har kört sockerfritt nu sedan början i januari med bara några väl valda tillfällen då jag ätit och njutit. Det som slår mig är att först nu märker jag hur söta bär verkligen är och att det räcker utan att rassla på extra socker. Plus att det är vansinnigt skönt att vara av med sockersuget. Håller med dig i allt du skrivit inklusive sötningsmedel!

 4. Alkoholrelaterade skador och övervikt är det som kostar hälso- och sjukvården mest. Det görs ju så mycket för att främja folkhälsan i övrigt (t.ex. gällande alkohol som du poängterade, så varför inte sockerskatta??! Jag jobbar inom den privata sjukhussfären i London och vi på op ser fler och fler gastric bands och dylikt, både på människor som är sjukligt överviktiga och människor som bara är lite mulliga…är det ett sådant samhälle vi vill ha?! Istället för att lära folk att äta hälsosamt/främja minskat sockerintag/införa sockerskatt så tar vi och förminskar magsäcken. Helt sjukt, tycker jag….!

 5. MYCKET bra!
  Och gillar inte ersättningspreparat heller. Antingen äter man socker eller så äter man inte socker. (I min värld) Och visst mår man så mycket bättre utan.
  Tusen tack för dina rara ord hos mig. Verkligen gulligt!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!