Välkommen till din nya favoritblogg!

Elitidrottare, vardag och kost

Elitidrottare och deras vardag och kost är intressant tycker jag. Igår träffade jag Anna Malvina, på en pressfrukost arrangerad av Arla. Hon är elitroddare och berättade om sin vardag – en diger planering av att träna, äta, vila, sponsorjobba, äta, träna och äta och vila. Ungefär så. Inrutat, men fritt. Många veckor borta på resa och få hemma, en ständig strävan att kapa sekunder, förbättra upplägg och optimera för att viljan att vinna är starkast av allt.

Jag har ju själv levt livet som elitidrottare, om än i begränsad tid av fyra år, därför är jag lite extra intresserad, men hoppas att nedan kan vara kul för er att höra!

elitidrott vardag

Upp till nio mål mat fördelat över dagen och två träningstillfällen om mellan en-tre timmar bestående av intervaller, distansrodd, löpning, cykling och styrketräning, det är Anna Malvinas vardag. Frukost? 3 dl havregryn blir gröt, macka och juice/mjölk till. Jämför med en vanlig grötportion, som består av en dl havregryn.

Det är vanligt att elitidrottare har svårt att få i sig allt de behöver, att orka äta så mycket som kroppen gör av med, särskilt för konditionsidrottare. Basalbehovet för Anna Malvina är 1800 kalorier, det som hon behöver för att vara i energibalans om hon bara existerar. Därefter kommer träningen, 2000-4000 kalorier som går åt varenda dag i träningsförbränning.

Tre mellanmål/återhämtningsmål som Anna Malvina gillar: 

  1. Fruktkräm och keso (här fnissade jag och viskade till Mela ”det blir ingen vacker bloggbild”)
  2. yoghurt och banan
  3. kesella med mysli

Om du är intresserad av elitidrottares vardag och leverne kan jag rekommendera de böcker som flera av Sveriges bästa atleter skrivit genom åren. Gunde Svan, Pernilla Wiberg och Stefan Holm har alla skrivit intressanta böcker tycker jag!

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!