Välkommen till din nya favoritblogg!

Hälsotrenden 2015

Igår var jag på ett seminarium där hälsokedjan Life presenterade resultat från en hälsobarometer – samt trendspanade för nu och framtid. De såg fyra trender för 2015, där jag inte riktigt håller med om alla som nya trender, mer stating the obvious, men det beror ju också på hur mycket mottagaren hänger med. Där får jag kanske anses vara hyfsat uppdaterad, vilket är tur då hälsa och träning är mitt jobb!

De listade följande som trender för 2015:

Insidan räknas – Vi vänder blicken inåt och tänker hälsa inifrån och ut. Mindfulness och yogaklasser fyller gymen.

Digital detox – Vi ser ett ökat behov och ökad efterfrågan kring hjälp att koppla ner och av från en digital värld. Terapiformer för internetmissbruk och appar som mäter tid på sociala medier.

Skräddarsydd hälsa – Val skapas utifrån egna preferenser. Glutenfritt och laktosfritt är val att göra, kopplade till preferens snarare än faktiskt behov. Ökade krav på butiker och restauranger att klara av att leverera på varje individs unika behov.

Femme health – Kvinnorna styr hälsotrenderna, äger begreppet och innehållet av hälsa. Både oroar sig mest, bryr sig mest och handlar mest.

**

Barometern visar i stort att svenskar är trötta på hälsotrender. Bland åldersgruppen 18-30 år svarar 49% att det skrivs för mycket om hälsa. De är trötta på hälsobudskap och i stort beror detta på alla mixade budskap. Vem kan jag lita på? Vad är sant?

Jag tänker att det har blivit lite som att få sitt första barn, minus barnet. Vi behöver lära oss vilka råd vi ska ta och vilka vi ska låta flimra obemärkta förbi. Vi får välja en väg att vandra och lyssna på några väl utvalda källor när ”alla” skriker egna råd. Ska jag lyssna på dr google? På tjejen i hotpants på instagramkonto? På min husläkare? Är kvällspressen bra på hälsa? Vill avsändaren mig väl?

Min förhoppning är att de som kvalificerar sig till att bli utvalda källor är sådana som 1) kan sin skit 2) levererar en bra känsla i magtrakten. Då kommer vi landa bra!

Och vet ni. Jag tror att vi redan är på väg. Jag ser trenden digital detox som större. Inte bara att det kommer vara/är trendigt att ”resa som vi gjorde förr”, utan mobiltelefon uppkopplad till wifi och appar där alla ser vad jag ser i realtid. Jag tror vi har börjat resan mot smalare och mer anpassat flöde, från 2014’s eat it all. Störst går inte först. Mest är inte bäst. Jag tror på hållbarhet som i köp inte allt du kan bara för att du har råd. Ät mer grönsaker och mindre kött för alla delars skull, miljö, kropp, djurhållning. Och kring alla som bara måste beställa glutenfri mat fastän deras magar absolut tål gluten så tänker jag ”this too shall pass”. Ni vet, lite på samma sätt som med ett barn som snart fyller tre.

Vad är era tankar?

  1. Jag tänker att du är himla, himla bra! Och jag tänker som du att sunt förnuft alltid kommer att segra över ”dieter” som glutenfritt och laktosfritt. Den frågan jag önskar att alla ställde sig är: Kan jag leva såhär för resten av mitt liv? Mår jag bra av det här? Och sedan lyssna lite inåt istället för att läsa hundra olika träningsförebilder som alltid hoppar på den dieten som är mest populär för tillfället. Jag vill äta allt, men inte alltid. Jag vill äta vegetariskt, men inte alltid. Jag vill köpa med omsorg för miljöns och plånbokens skull. Jag vill njuta av träning, inte hetsa. Jag vill må bra och orka med, inte vara smal och jättestark. (Fast jättestark vore iofs inte så dumt). Typ så!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!