Välkommen till din nya favoritblogg!

En halv banans galenskap.

”Just nu är ju inte syftet att förbränna för att gå ner i vikt så därför har jag valt att äta en halv banan för lite extra energi.”/ Bloggen squats, 2:a på listan mest lästa på Shapemeup. 

JAG. BLIR. GALEN.

Av vilken anledning måste man rättfärdiga eller ursäkta att man äter en halv banan innan man går och tränar? Vad har man matats med för omvärldsbilder för att tycka att en halv banan är något att diskutera och värdera? Det är egentligen illa nog att ens tänka så inför sig själv. Men än värre är det att skriva det på en träningsblogg, som har många unga läsare. Eller för den delen många läsare.

bananenergi

För vet ni. Med de orden sägs också att om det är någon därute som läser och som tränar för förbränning och att gå ner i vikt – vilket det tyvärr finns alldeles för många som gör – då kan man för i helvete inte äta en halv banan om man varit lite trött och vilat men nu ska gå upp för att gå iväg på spinning. Det var i det sammanhanget som bananen åts. Så att ni vet. Som om att träningspasset också behövdes, för att det skulle vara O.K.E.J att äta en halv banan.

Jag blir galen. Och jag blir trött.

Än värre är det att det jag skriver här blir läst av er som redan fattat. Ni VET att om ni äter en banan innan träningen är ni smarta. Att ni ger er själv chansen att få ut mer av passet om ni kommer dit med energi. Ni vet det här. Och ni vet att det är roligare att träna för prestationer och upplevelseglädje än kilon. Att känna sig stark med dansande energi och kraft att ta i från tårna slår svarta prickar framför ögonen och blodtrycksfall på ett löpband eller en crosstrainer eller en spinningcykel. Ni vet att bananenergi gör gott och att ni är värda det bästa. Men för varje gång någon som jag försöker berätta det för er, fastän ni vet. För att bekräfta er i känslan, eller kanske för att så ett frö i någon som hittat hit för att den behövde läsa det. Att en banan (ja, jag ordinerar en hel banan) – är en bra grej att ge kroppen inför ett spinningpass. För varje gång jag ger er det – skriver det. Då kommer det trefaldigt tillbaka med skitformuleringar, rubriker, bilder och så kallad ”fitsporation” som säger något annat. Som hetsar. Som får er att undra om det ni gör duger.

Galen. Trött. Men kanske mest av allt blir jag ledsen.

Klicka igång film ett. Hur får den dig att må? Klicka sedan igång film två. Jag hoppas du ser skillnaden. Jag använde dem som inledning och avslutning på min föreläsning på Blogger Boot Camp, en föreläsning som handlade om vikten av att vara en bra hälsoförebild, och hur lätt det är att gå vilse i det här med träning, utseende och till viss del mat.

 
Eller är det så att jag var väldigt orättvis och dömande nu? Vad tycker Squats? Och vad tycker ni?

 

  1. Hittade hit via Pt-Fias blogg, toppen att ni reagerar på detta! Film nr 1 blev jag verkligen sänkt och ledsen av och film nr 2 hade jag gärna sett ett par gånger dagligen. Bra skrivet!

 1. När jag ser film två känner jag att mungiporna åker upp, jag blir varm och glad och trallar med i musiken. Så rätt!
  Och sen är det väl självklart att man tar en (hel) banan innan passet för att kunna pressa sig lite extra! Bland det värsta jag vet är att träna hungrig, då känner jag mig svag, fy!
  /Helena V

 2. Tur att jag inte läser den typenav bloggar… Men fruktansvärt att så många andra gör det. Andra som tror på skiten. Sorgligt är det och ibland (ofta) känns det som att allt kämpande för ett rimligt ideal och och jämställdhet är förgäves…

 3. Det bästa jag läst i bloggvärlden på länge eller kanske någonsin. Det är så bra att du belyser detta då och då eftersom det tragiskt nog är ett ideal som växer.

 4. Tack! Jättebra skrivit. Jag resonerar som så att det jag väljer att stoppa i mig stoppar jag i mig med gott samvete. Det där med att unna mig passar inte in i mitt tänk liksom. Åh, jag skulle kunna skriva länge om detta med mat, träning och allt därikring. Kan väl säga att jag tror att om man börjar tänka ”unna mig” titt som tätt så är man nära någon form av ätstörning/matfixering.

  Ha en härlig helg! Nu ska jag äta en bit morotskaka :), alldeles nybakad är den.
  Kram o tack för tänkvärda ord!

 5. Jag förstår inte heller varför man ska äta en HALV banan.
  Tror aldrig att jag i mitt (friska) vuxna liv någonsin har bara ätit en halv.. varför?
  Det är en frukt.
  No more.
  No less.
  Tack för att du finns.

 6. Blir gråtfärdig – på ett positivt sätt – av den andra filmen. Det är så jävla rätt, träna med positiva bilder i huvudet istället för att träna ”emot” hur långsam/svag/trött/tjock man är så träna FÖR allt man vill uppnå! FÖR snabbhet, FÖR styrka, FÖR uthållighet, FÖR en sund välmående frisk kropp och FÖR träningsglädjen!! Hejja dig Sofy!

 7. Scrollar man lite längre ner i deras blogg är det en bild på en stor bit grillad rostbiff och potatis i samband med ett inlägg om dagens kost som även inkluderar ett glas Julmust. Det är inte bara halv banan-inlägg!

 8. Åh tack för att du återigen formulerar och förpackar budskapet så klokt!
  Är så glad att jag hittade hit och önskar verkligen att de som mest behöver
  det också gör det! Kram till dig för ditt engagemang!

 9. Skrattretande. En halv banan… Egentligen är det ju synd om människan! Sorgligt… Hejja dig! Och heja oss uppochhoppare!!!

 10. Läser en den hör bloggen (squats) ibland så tycker jag inte en behöver hänga upp sig så väldigt på detta. Tycker att de här tjejerna har rätt bra koll på läget. Hur läsarna tar in infon är såklart svårare att avgöra, men det här handlar om tjejer som tränar seriöst och tungt och laddar på med rätt rejält med energi så vitt jag förstått. En halv banan kan ha ett visst syfte precis som en hel banan, eller två.

 11. Tråkigt med banan inlägget

  Men jag tänkte mer kommentera videon, Gillar din video men jag tycker inte den andra är hemsk. Jag älskar citaten som kommer upp. Jag bli motiverad av dem. Bilderna kan jag hålla med om till viss del men som sagt ser inget fel i något citat.
  Men absolut hos fel läsare ger de säkert fel intryck.

 12. åh. Vet du, jag ser dig som lite utav en blogg-mamma ibland (kanske för att du fick in mig i bloggaromträning-familjen). Så klok, och så viktig. DU OCH DIN BLOGG ÄR SÅ HIMLA VIKTIG. Tack.

 13. Jag blir lika galen som dig. Ät mat för tusan! Man stöter på allt för många tjejer (i mitt fall iaf) som bokstavligen misshandlar sönder sina kroppar med för många träningspass & dålig återhämtning och för lite mat. De tränar som elitidrottare men äter som 7 åringar. Det är fruktansvärt och ja blir lika glad varje gång någon tar upp detta ämne. Väldigt bra skrivet och videon nummer två är ju bara AWESOME!!

  1. Tack Pischa, Fanny, Snorrkis, Tajtsen mfl. Det viktiga här som jag egentligen mest vill belysa är just att vi som skriver och når ut har ett ansvar i HUR vi formulerar oss. Tjejerna som skriver Squats skriver mycket on mat, vilket iofs kan vaea helt okej, det väljer man ju själv, men det jag vill ge akt på är hur och vilka ord man använder, och att fokus i detta fall helt handlade om banan ens vara/icke vara, och därefter gröt förvisso, men noll om hur spinningen kändes/upplevdes. Det är en så helt annan grej att säga ”åt banan och gick på spinning med bra energi, ett kul/härligt/tråkigt/segt pass med lätta/pigga ben. Oavsett vad är ju helt okej, men att lyfta in diet/viktminskning/fettförbränning i sammanhanget?! – what’s the use?!

   Precis som den som läser har vi som skriver ett ansvar, det var den saken i sig jag ville lyfta.

   Att den första filmen inte är ”värre” är helt enkelt för att jag inte klarade att göra den mer extrem. Tycker ändå att budskapet går fram, och de flesta av er kan se skillnaden och hur jag menar, det gör mig väldigt glad.

   Ingen mer skugga på squats, men eftertanke i formulering och ansvarsfull inspiration önskar jag mig i höstpresent!

   1. Fast i precis det inlägg du skriver om så skriver ju Evelin just in hur mycket hon längtar efter kvällens träningspass och hur kul hon tycker det är och hur gott det ska bli att äta efteråt. Alltså jag är självklart med på vad du är ute efter, tycker bara att det i just det här fallet inte blev helt motiverad kritik.

 14. haha. nu har de svarat. de menar att du bara är en ”hater” som är avundsjuk för att de är så mycket bättre än dig. kul och mogen inställning :/

   1. Att blogginlägget är missförstått och feltolkat med flit, att formuleringen är att de förespråkar banan före cardio och att jag rent allmänt är en hater. Noll förståelse för ansvarsbiten i hur man når ut och formulerar. Hepp!

 15. Fasen va du är bra!!! Inte konstigt att du är en sååååååååån stor inspo för mig och för många andra! Hejja dig Sofy!!!!!!! KRAM

 16. DU ÄR BARA BÄST !! !! Instämmer helt med kommentaren ovan. Man blir nästan gråtfärdig av film 2. …Ditt budskap måste ut i hela vårt samhälle. Vi tjejer ska träna för att det är kul och vi mår bra…inte för att visa upp en snygg skönhetsfixerad kropp…

 17. Alltså vill man skapa storm i ett vattenglas har man lyckats. Men jag håller med Astrid ovan att kritiken är obefogad. Ok, hon äter en halv banan, hon tränar något och äter sen en fin frukost. Vad är problemet? Den som halkar in på bloggen upptäcker mycket snart vilket syfte just den bloggen har. Vissa bloggar handlar om good feeling och alla kan ( typ din ) andra bloggar handlar om löpträning och enkom om löpning och grymma intervallsnittider och bloggen i fråga om tung styrketräning, hård deff osv. Ska man börja klanka ner på den som kör tusingar eller 300-metersintervaller på tider vi andra bara drömmer om? För de tiderna kan ju skapa komplex hos andra ? Nä, man måste se till bloggens syfte innan man skriver något. Oavsett hur stor en blogg är .

  1. Katarina, se min kommentar ovan. Jag tycker det är en ovanligt dum formulering, och att vi som har många läsare har ett ansvar för vad och HUR vi skriver. De får skriva om kost hur mycket de vill, det handlade om vad son meningen sa och inte sa.

 18. Om man pratar om att stötta, vara en god medsyster osv – hur motiverat är det då att överhuvudtaget kommentera vad andra äter och dessutom klanka ner på det? Nej lägg fokus på dig själv istället om du strävar efter att bli och vara en god förebild..

  1. Jag förstår din kommentar, men ändå inte. Jag vänder mig emot HUR bananen eller halva bananen får mycket fokus, och vad som sägs mellan raderna – att bananen kunde vara ”farlig” om man tränade med annat syfte än det bloggaren ska.

   Jag kan såhär i efterhand tycka att jag borde tryckt ännu mer på den delen, att det är formuleringen och förebildstänket jag saknar. Jag tycker i övrigt att jag var juste, och inte gjorde det till ett personangrepp, för jag har verkligen inget emot personerna bakom squats. Varför skulle jag?

   Däremot vill jag visa att varje ord och formulering är man ansvarig för.

 19. Du är SÅ BRA! Och å klok! Du får en att må så bra och jag tycker alla borde läsa din blogg, ta del av ditt pepp och ja – kloka inlägg! Jag är helt enig med dig!

 20. Man måste förstå att dessa ”Squats-tjejer” valt fitnesscenen som en livsstil. Som läsare fick man följa varje dag, utan och innan (kost och träning), under dieten fram till tävlingsdagen. För att klargöra att hon inte fortfarande gör som under dieten, med de mål och tillvägagångssätt som en strikt fitnessdiet kräver, skrev hon ut vad hon nu gör. Snälla, i deras blogg handlar det inte om att älska sig själv eller värdera mat och träning som ”hälsa” i ur och skur – bloggen handlar om deras liv kring fitnessdrömmar vilket gör det elakt att döma utifrån något annat perspektiv. Alla har rätt till sina val i livet, är du överviktig är du vacker, är du spinkig är du vacker. Gillar du att träna endast för att må bra är du fin, gillar du att träna för att nå fitnesscenen är du fin. Varför allt hat gentemot varandra? Och nej, deras inriktning i livet hetsar varken mer eller mindre än någon annan. De gör vad de gör för att nå extrema resultat inom en extrem sport – hata sporten inte spelaren.

 21. Varför är det bara kvinnor i filmerna??
  Detta ideal och tankar runt verkar bara upplysa det kvinnliga könet…varför är det ofta så?

  1. Därför att jag vänder mig till kvinnor i huvudsak. OM männen vill föra kamp mot hur de framställs, vad som är ”snyggt, åtråvärt eller eftersträvansvärt” så kan de föra den kampen själva. Jag behöver inte göra det. Jag ville dessutom lyfta tjejerna!

 22. Jag delar absolut din syn på träning och mat. Jag har inte läst den blogg du refererar till men tycker överlag att man själv också ska fundera på vad personerna som skriver dessa bloggar har för syfte. Jag följer själv en tjej som tävlat i fitness. Hon äter inte en banan bara så där när hon går på diet före tävling. Med det inte sagt att hon inte gör det eller skulle ha ett osunt förhållningssätt till mat övrig tid på året.

  1. Visst är det så – men jag tycker alldeles oavsett att man som bloggare har ett ansvar i hur man formulerar sig. Och jag ställe rmig mycket frågande till den formuleringen som användes. Den lägger i sig en hel massa fokus där fokus inte behöver vara – det var ju just så att bananen åts för att få energi, inget konstigt med det. Varför inte bara säga det ” i med en banan och iväg på träning”!

 23. Så otroligt bra skrivet!
  Film ett ger ångest och en känsla av att aldrig räcka till, film två gjorde mig glad och sugen på att ge mig ut och träna- det bästa jag vet!
  Otroligt bra inlägg.

 24. När jag tittade på den andra filmen började plötsligt tårarna rinna ner för mina kinder. Det du skriver är så sant! Jag är också trött på att se hur folk håller på konstant och jämför sig med andra, svälter sig själv och mår dåligt för de äter bananer! Träning ska vara något som skapar positiva känslor och inte press och massa stress! Detsamma gäller kosten det är till för att ge oss energi. Ingen förtjänar att må dåligt över sin kropp. Alla är vi olika och vackra precis som vi är på vårat sätt. Jag vet inte vart världen är på väg och jag är glad att sånna som du och ptFia uppmärksammar det här faktiskt stora problemet. Det är det som gör skillad!

 25. Angående filmerna; kan meddela att jag, trots att jag precis ska sova, blev sprudlande glad, pigg, träningssugen och motiverad av film nummer två och att jag log för mig själv av den! SÅ grymt. Till film nummer ett kände jag mest ”boring” och stängde av strax innan den var slut. Då inte för att den skulle provocera, för jag har en kropp liknande många i den videon, fit meeen naturligt smal och jag känner verkligen inte ångest, avundsjuka eller hets av den. Det är bara inhet som motiverar mig. När en instruktör kör ”nu köttar vi! Bort med fredagsfikat, bränna bränna” tänds ingen glöd i mig. När en annan körde fakta meningar angående hur grymt vi precis aktiverat hjärtat samt hur det skulle Minska risken för cancer orkade min kropp hoppa utfall i dubbelt så många intervaller som jag från början trodde mig orka..

  Jag älskade dessa filmer, egentligen ville jag nog bara säga det!!! Grymt underbart inlägg med hälsosam inställning! Och ”Strong is the new skinny”? Alla strl är okej, och ja, smal och svag är inte samma sak..det är, likaväl som att det är viktigt att understryka att kurvor etc etc är okej!!! Alla strl betyder också alla – dock i välmående och hälsa förstås! ( till den mån man kan påverka vs..) 🙂 kram

 26. Riktigt bra inlägg! Kommer verkligen länka vidare detta inlägg, vem blir inspirerad av fitinspo egentligen? Ortorexi är bara en annan form av ätstörning. Jag har en bakgrund som ätstörd och blir ganska förbannad när jag på sociala medier ser denna osunda träningstrend som råder. Det är kontrollerad träning flera gånger om dagen för att leva på sallad. Blir så trött.. Uppskattar din blogg så otroligt mycket. Kram

 27. jag blir så himla glad när jag läser det här men samtidigt blir jag också ledsen… varför ska man hålla på såhär, varför kan man inte vara nöjd med sig själv och träna för att det är kul. man behöver inte tänka att man måste träna för att man sedan ska kunna unna sig en kaka. min kompis skrev det till mig igår och jag blev så upprörd. varför förstöra livet så? jag pratade med min kille om detta och frågade om han någonsin jämfört sig med någon annan och han svarade så bra, nej varför i hela friden skulle jag göra det? och jag håller med, varför göra det? mycket bra film den sista också!
  kram

 28. Äntligen!!! Alla dessa (stora!) bloggar som fullkomligt spottar ur sig värderande och dömande citat, jag blir ju helt förtvivlad! Jag som tycker att om man får någon slags förtjänst (pengar, sponsor eller bara ett namn som folk känner igen) så har man även ett ansvar men många verkar inte hålla med mig… Och så hamnade jag här och läste det här fenomenala inlägget. Precis som du skriver är det inte livsstilen bloggarna väljer som inte känns okej utan formuleringen på det de väljer att visa i bloggarna! Tack, hit kommer jag igen! 🙂

  1. Tack! Varmt välkommen att stanna kvar och så skönt att ni är många som greppar det här och vikten av!

 29. Riktigt bra skrivet! Älskar ditt inlägg! Vad är det som är farligt med att äta hela bananen? Skulle den extra kalorimängden helt plötsligt göra en fet, när man precis ska iväg och träna? Knappast! Snarare så att man orkar prestera bättre under passet, vilket du beskriver så fantastiskt bra!

  Eloge till dig!
  Kram

 30. Grejen är att jag ser inte problemet med första filmen. Vad är det för fel på tjejerna på dom bilderna? Bara för att dom är smala så betyder inte det att dom inte äter. Och bilderna på frukten förstår jag inte heller. Jag blir inspirerad av första filmen, min första tanke är liksom inte ”dom är besatta, dom äter säkert inte” utan mer ”dom har jobbat hårt för det dom vill ha och det vill jag också uppnå”. Förlåt mig men jag förstår helt enkelt inte vad som är så hemskt med bilderna i första filmen

 31. Så bra & klok!
  Riktigt bra text & filmerna inspirerade väldigt mycket! Träning ska vara som den sista filmen, det ska var roligt & kämpigt.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!