Välkommen till din nya favoritblogg!

Bilbälte räddar liv

Vi har varit i Åre och haft en magiskt fin helg. Vi har också sett hur bilbälte gör hela skillnaden. I lördags morse, runt niotiden, åkte vi hemifrån med sikte mot Vålådalen och blanktjärnsrundan, men kom inte längre än några kilometer förrän vi såg två bilar med varningsblinkers och som vinkade. Vi stannade, såklart.

Det var svinhalt på vägen, en halka som inte syntes. Vi klev ur, två tjejer stod skakiga och upprepade hur nära det var att de krockat. Med vilka? Vi gick en bit till och fick sedan syn på bagage som virvlat ur och en kvaddad vit bil på väg in i skogen. Den hade fått sladd, nästan frontalkrockat med tjejernas bil, sedan fortsatt snurra, voltat och stannat. Vi samarbetade, vi som stannade. Fick ur föraren M och passageraren P chockade och med mindre skråmor.  De hade haft bilbälte. Slagit i hårt.

I baksätet låg I. Andades och hade puls, men var inte vid medvetande. Hade synligt tumlat runt och hamnat nära nog i framstupa sidoläge. Vi vågade inte flytta på honom. Varningstrianglar och filtar, sitt ner, du är i chock. Sitt ner, ambulans kommer snart.

Ambulansen kom efter runt tio minuter. Så skönt att lämna över. Vi hade tappat känslan för utflykt, vände hem och gick en sväng på Skutan istället. Upprepade vilken skillnad bältet hade gjort. Hela skillnaden. Vi hoppades att också I var okej, vi lämnade innan de flyttade honom eftersom vi inte hade mer att bidra med.

Söndag eftermiddag i mataffären. Får plötsligt syn på M, som går bredvid en tjej som stöttar honom lätt. P är också med. Vi går fram, säger hej och vad fint att se er. M och P minns oss inte. Slog i huvudet hårt. Men ni hade bälte säger vi, det var bra. Vi frågar hur det gått för I och får reda på att I vårdas på Umeå lasarett för hjärnblödning (som inte troligtvis kommer ge hjärnskada), bruten rygg och bruten nacke. För stora skador för Östersund. Han kan röra benen och kommer bli bra. Tids nog.

I hade inte bilbälte.
Ha alltid bilbälte.

image

 1. Usch vilken hemsk upplevelse, men samtidigt är det ju sådana tankeställare som får en att uppskatta livet.

 2. Fy sjuttsingen. :/
  Vilken upplevelse, för alla inblandade inklusive er! Och viktigt med bilbälte, det gör verkligen skillnad.

  1. När vi satt där och tittade M och P i ögonen och sa att det ordnar sig så upprepade de ofta, I satt ju i baksätet, så han borde vara den som är Ok, eller hur?! Så läskigt, och änglavakt ändå. Det här med att provbromsa, ha koll på temperaturen och att ha bra däck och såklart bilbältet. Så viktigt!

 3. Vilket ögonblicks verk det ändå kan vara! Usch och fy! Hoppas verkligen att det går bra för I!

  Bilbältet är verkligen så viktigt och ändå fattar man inte riktigt hur viktigt det är, förrän man får uppleva sådant som ni fick.

  Kram!

 4. Usch så hemskt! Bilbältet är verkligen en billig livförsäkring och jag förstår inte hur man inte kan sätta på sig det! Skönt ändå att alla klarade sig, hoppas I blir bättre!

 5. Bra gjort. Att tänka på ”till nästa gång” (hoppas dock att det inte blir fler gånger) är dock att det vore bättre om även M & P hade suttit kvar i bilen med fixerade nackar (tills ambulans/brandkår kommit och tagit över), i stället för att hjälpa dem ut ur bilen (om det inte är uppenbart riskfyllt att sitta kvar). Efter en volt ska man alltid vara extra försiktig med nackar. En nackskada märks inte alltid till en början, när personerna är i chocktillstånd. Men det är såklart inte lätt att veta.

  1. Det är verkligen en bra input Maria, hade varit extremt svårt att genomföra i praktiken här, vilket jag gissar att det ofta är. Jag tänkte mycket kring det där, när en person är i chock känns ju nästan ingenting, vi försökte hålla noga koll på dem och hålla dem sittandes utanför bilen när de sparkat sig ur.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!