Välkommen till din nya favoritblogg!

20 tips inför cykelvasan

Cykelvasan går i morgon, och jag tänkte dela med mig av lite tips i punktform inför de nio milen som utgör cykelvasan, för dig som kanske inte cyklat cykelvasan förut, eller helt enkelt behöver stilla dina tävlingsnerver.

1) Du har tränat som du har tränat. Släpp tankarna på om dina träningsförberedelser räckt eller inte. Det kan du inte förändra nu ändå. Gilla läget. Du bränner väldigt mycket energi på att ha hög anspänningsnivå.
2) Tanka upp med kolhydrater idag. Köp på dig energigels och bars på tävlingsområdet – helst sådana du testat förut. Hur mycket? Beror på, men mitt råd är att ta fler än du tror du behöver.  Lätt 1gel per mil de sista fyra milen. Drick resorb och vatten ikväll. Fyll på med vätska i morgon bitti (onödigt att springa på toa hela dagen)
3) Se över din utrustning, särskilt dina (minst två) vattenflaskor. Det brukar gå att montera vattenflaska på sadelstolpen också. Gör det! Se sedan till att vattenflaskorna sitter fastklämda i stället, inte bara ditställda. Skillnaden är att du kommer ha dem kvar när andras flyger i luften i några gropiga nerförssluttningar. En flaska har du vatten i, den andra sportdryck. Fyll på flaska/flaskor vid stationer. Drick upp och fyll på istället för att snåla, det tjänar du på.

mountainbike
4) Cykelvasan är inte teknisk cykling, inte någonstans. Det är inga knixiga partier med stenar eller rötter, däremot är den skakig av ”hål” och gropar. Var beredd på det, men gasa.
5) Apropå punkt 4, ha mycket luft i däcken så att de rullar lätt. Om du hade tänkt på att byta däck till mindre mönstrade hade du redan gjort det
6) Klä dig inte för varmt. Cyxelbyxa och kortärmad cykeltröja med fickor bak för din energi. Hjälmen på huvudet håller dig varm.
7) Gels med avrivningsbar öppning (ej skruvkork) har exempelvis Maxim. Dessa kan med fördel tejpas med eltejp på ramen, vid avrivningsstället och en lätt fästpunkt till. Du river av dem i farten, och voila – din gel är öppnad.
8) Gels ja. De kommer i två olika uppblandningar. Mer koncentrerad = mer klistrig i munnen, mer energi, svårare att få i sig. Mindre koncentrerad = lättare att svälja/nästan dricka, mindre energi. Jag föredrar typ nr 2.
9) Njut av stämningen i startfållan. Håll dig höger/mitten. Trängs inte i onödan.
10) Cykelvasan börjar med några kilometer stigning. Håll högre kadens och lättare växel, dra INTE på dig en massa syra, men du behöver inte överdriva åt andra hållet heller.

startbacken cykelvasan

11) Efter första stigningen, och du lämnat asfalten för grusväg. Våga tryck på. Här är det bra grusväg, cykla och dra i klunga, kommunicera och hjälps åt. Gå upp och dra, lämna över. Du behöver inte åka i  i fållan på första vätskestationen. Det är sedan lite mer uppför, men ganska mjukt uppför. Det fixar du lätt!
12) Cykla cykelvasan med glädje. Ha roligt. Var aktiv och uppmärksam. Snabba cyklister kommer bakifrån, håll höger om du upplever att du inte är lika snabb. Ropa ”håll höger – jag kommer fortare på vänster/kommer vänster” om du cyklar om. Det är inte otrevligt, det är smart, hjälpsamt och ni undviker olyckor. Ta för dig. Cykla inte bakom om du vill fram!
13) Visualisera och dela in sträckan i delmål. LE och peppa andra. Tacka och heja på publiken. Andras energi ger dig energi och du släpper tanken på att du ev är trött.
14) Försök haka på klungor som kommer bakifrån om du hamnat ensam. Eller jaga ikapp den framför och våga slå följe. Det skiljer ibland så mkt som 30% i mindre motstånd att ta sig framåt, när man har draghjälp alltså…
15) Behåll dig på cykeln även i uppförsbackar som är långa, ha lätt växel och sitt ner och trampa. Det går ofta fortare och är mindre ansträngande än att kliva av. Dessutom verkar du pigg. Tankens kraft!
16) Njut av vacker omgivning de sista milen in mot Mora. Här är det lätt och bra läge att ösa på. Spara inte på krutet sista milen.
17) Den sista kilometern kommer kännas lång. Låtsas inte om det.

cykelvasan1
18) I mål!!! Skratta och highfivea. Fota segergest. Den bilden är kul att ha sen. Fyll på med energi.
19) Varva ner och ät riktig mat, så nära inpå du kan. Dra på mjukiskläder. Duscha.
20) Lägg benen högt, ät salta grejer. Kör inte bil. Prata igenom loppet och var nöjd med hela eller delar av din prestation. Tacka kroppen för dess samarbete!

tips inför cykelvasan

I mål 2012, på 3:51:01. Nöjd och glad. Och trött!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!