Välkommen till din nya favoritblogg!

Cykel för säsongen 2015 och framåt

Jag har börjat cykelspana för säsongen 2015. Googlar, funderar och tänker. Mer ger det att besöka cykelbutiker förstås, provcykla och prata med de riktiga experterna. I garaget står redan en mtb med 26 tums hjul, nu ligger valet mellan att köpa 29 eller 27,5 för 2015 och framåts cykeleskapader. Jag kan se och ana fördelarna med de olika modellerna. Det är ett ganska spännande ställe att vara på just nu, liksom öppen och scoutande för olika möjligheter, modeller och märken. Jag är inte låst vid någon speciell leverantör eller något cykelmärke eftersom jag helt enkelt inte har tillräckligt med gammal kärlek till något märke, på så sätt som ja kan uppleva att det finns en naturlig koppling när det kommer till skidor, pjäxor eller annan utrustning jag använt mycket i mina dagar. Spännande, och lite läskigt att leta brett!

Det jag söker nerkokat till två meningar:

”En mountainbike som fungerar bra såväl på singletrack som på grusväg, i fjällterräng med lite stök och på långlopp, som är i fin kvalitet utan att behöva vara elitens val. En cykel jag kan utvecklas på och ha kul tillsammans med, under flera år och över skiftad terräng”.

Tävlingarna: 2015 kör jag Haglöfs Åre Extreme Challenge (cykeldelen), Discovery Aim Challenge, Cykelvasan och troligtvis ett eller två lopp ur långloppscupen på mtb. Lida Loop kanske, och något mer därtill.

mtbcitat

Cykelnördar som läser bloggen – vad tycker ni jag ska ha för märke och modell? Grundinfo om personen därtill: Jag är 171 cm lång och har ganska långa ben, köttar mer på än åker med fin teknik och tycker steniga partier är utmanande.

 

  1. Jag kör 27,5 – den hjulstorleken har kvar många knixiga och lekfulla egenskaper som 26″ har utan att bli ”tråkig” som en 29″. Är du lång kan det dock vara så att en 29″ passar dig bättre, längden spelar stor roll – en duktig cykelhandlare vet det och kan hjälpa dig rätt. Jag är 169 så jag passar perf på 27,5. Om du vill ha en cykel som funkar några säsonger och ska ha så kul som möjligt på både stökiga fjällstigar och långlopp kanske en heldämpad hoj (självklart där du kan låsa dämpningen både fram och bak när det behövs) kan vara något? Scott Spark 710 är ett tips. Lycka till!

    1. Precis så går mina tankar Elna! Har tvivel om det här med att låsa dämpning dock, känns som övervägande risk att det går sönder, något jag såklart gärna undviker. Måste provcykla lite men har hittat några modeller jag tycker verkar passa! Är 171 cm lång, lite klurig längd eftersom benen är långa, inte ryggen, som hos de flesta grabbar. Tror det blir herrcykel med liten ram.

      1. Nej, det håller, sålänge du lämnar in den på sevice med regelbundna intervaller och när man får in vanan att låsa och låsa upp så är det inga probs 😉 Om du inte ska slå på stort och köra en Specialized med braindämpning såklart – den sköter ju allt själv. Viktigast är ju inte om det är en vanlig mtb eller en ”dammodell” (jag ogillar dammodeller och ”blomtrick”) utan att du får en hoj som passar dig riktigt, riktigt bra. Provköra är ett måste, fast det tror jag du har koll på. Du kan nog trivas både på 27,5 och 29 tror jag, jag gillar verkligen 27,5 och slår ett slag för den storleken igen 🙂

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!