Välkommen till din nya favoritblogg!

Cykelpendling

Okej. Jag vet de facto hur man gör när det kommer till transportlöpning. Sen att det inte sker, ja det må väl vara hänt. Jag kan det i teorin. Hyfsat i alla fall. Men cykelpendling, är det samma sak? Grejer på ryggen, kläder på kontoret, kroppen som starkt färdmedel och bit ihop i isvind och kör på?

Jag misstänker det. Men kanske fins det något jag inte tänker på, smartare eller sämre val. Berätta allt. För jag har till min stora fasa börjat skissa på en träningsplanering, där den enda lösningen till mängd jag ser, är iskall morgonvårcykling till eller från jobbet. Cirkus tre mil. Cykeplendling är ordet.

053

Det både skrämmer och lockar. Går det att göra den träningen roligare, mer inbjudande och kvalitetsrik, fastän den låter lite vardagsseg såhär på pappret?

Och den slutgiltiga frågan. Kan jag inte få cykla på mountainbike?

 

 1. Tempopendling pysslar sambon med. Sen kan du ju alltid köra lite tröskel till jobbet, intervaller, eller bara njutningsåka!
  klart du kan pendla på mtb:n, det gör det hela mycket roligare!

 2. Låter som en utmärkt plan. Jag är faktiskt också lite sugen på att skaffa en cykel och cykla hem från jobbet ett par gånger i veckan.

 3. Transportcykling är det bästa som finns! Njuter var dag (eller ja de flesta i alla fall) jag får cykla. Visst kan det kännas motigt vissa dagar när jag sitter framför datorn och tänker på att jag har 19km till dagis, men de allra flesta dagar är den känslan som bortblåst så fort jag kommit upp på cykeln. Finns få bättre sätt att rensa hjärna på än 45 min på cykeln. Saker som underlättar är en riktigt bra ryggsäck med plats för dator, kläder och lunch, jag använder en Osprey som jag är fantastiskt nöjd med. Vi har även löst det med en cykelvagn som den som lämnar ställer på dagis & sedan kopplar den som hämtar på vagnen och cyklar hem med barnen.
  Jag körde hela förra året på en gammal moutinbike det gick utmärkt. Har sedan i höstas en mer pendligsanpassad cykel och känner mig numera ”hög” på endorfiner var morgon när jag kommer till jobbet. Sist men inte minst det bästa är nog ändå att jag inte ”tar” lika mycket tid från familjen för träning under cyklelsäsongen.

 4. Det borde ju inte vara någon större skillnad? Nu är jag iofs ingen van (utomhus)cyklist, men det känns ju rätt likt. Lika smart iaf! Kör säger jag!

 5. Blir strålande ska du se! Låter som en himla bra idé för att fixa mängden. jag klurar mera på lådcykel eller inte lådcykel för att transportera omkring mig vid skollämningar nästa höst/vinter…

 6. Jag ser många som cykelpendlar på mountainbike! (När jag stillsamt trampar med handväskan på styret under min 15 min ”långa” tur till jobbet). Den dag jag bor länge från stan kommer jag definitivt att cykelpendla, men förmodligen på en CX. För mig verkar det spontant enklare än transportlöpning eftersom man både kan ha en ryggsäck och cykelväskor om man så vill. Låter perfekt tycker jag, kör! Tips? Tja, det vet du helt säkert redan men cykling är typ kallaste sporten, jmft med t ex löpning, klä dig varmt. Investera i vantar som tål väta och damasker.

 7. Jag tänker rent spontant att det bara finns fördelar med cykling: det är lättare att transportera tunga/stora grejer med cykel än springandes (bara tanken på att springa med ryggsäck gör mig lite trött faktiskt…) och det går bra mycket fortare att cykla tre mil än att springa tre mil.
  Sen var det ju det där med vinden och kylan, jag cyklade till och från skolan hela högstadiet (inte i någon träningsfart dock), även i minus 20. Det gick bra! Så bara att klä sig. :-))

 8. Jag kan definitivt rekommendera det. Så fort snön har smält och det har blivit lite varmare (läs :april) kommer jag återgå till mitt cykelpendlande. 20 km enkel väg till jobbet. 20 km retur. 4 mil om dagen. Tidseffektivt, ekonomiskt, miljövänligt. Lätt träning när den är som bäst. Jag säger go for it!

 9. Mitt bästa tips är Hestras tumskidhandske med Windstopper på ovansidan. Smidiga och varma!

 10. Jag cykelpendlar Lännersta-Kungsholmen ca 3 d/v så fort våren är här. Bra cykelryggsäck ned kläder, handduk, skor och en jacka finns på kontoret. Perfekt att röra på kroppen innan/efter en stillasittande dag på jobbet. Ibland kallt första km, sen är man varm. Kör racer och tävlar med alla andra cyklister hela vägen in till Slussen :-). En cross är väl den bästa pendlarcykeln, eller en hybrid. Lycka till! Kanske ses vi längs vägarna i vår :-).
  /Helena V

 11. Så klart – det låter helrätt och sprängfyllt av endorfiner som du sedan kan använda dig av när du jobbar 🙂 Ett stort ja på det!

  Emilia

 12. Jag cykelpendlar, från östra till västra London, varje dag. Det blir ca 25k om dagen och sp slipper man ju trängas på tunnelbanan….

 13. Skor tycker jag varit svårt när det regnar, jag har cykelväska (får ont i axlarna av ryggsäck) men man kan inte ha med hur mkt som helst (har 2 cykelväskor men en stannar på dagis) men hittade överdrag för skor då kan jag cykla i de jag ska ha på jobbet. Sen är ju rätt kläder viktigt och ffa vantar! Superskönt med cykling till jobbet! Lycka till!

 14. Hej! Jag hittade nyligen dina tips på magövningar (http://uppochhoppa.se/2012/02/22/ovningar-for-platt-mage-efter-graviditet-eller-utan-graviditet/) och har nu testat i någon vecka. Jag känner dock inte att jag får någon träningsvärk efter, trots att jag tar i till mitt absolut yttersta, utan har istället ofta ont i magen efteråt. Är det här vanligt när man tränar de inre magmusklerna eller gör jag något fel? Jättetacksam för svar! 🙂

  1. Nja, träningsvärk behöver man inte få, det är snarare så att du ska bli varm i musklerna, trött och matt. Det är svårt att tolka ”ont i magen” som du beskriver, men om det är huggande smärta är det aldrig bra. De här övningarna som du länkade till är steg ett, för de som behöver börja från grunden, exempelvis efter en graviditet. Att ta i ditt absolut yttersta är ingen bra idé riktigt, det är inte den typen av övningar, snarare ska de utföras lugnt och fokuserat, med max musklekontroll, men de behöver inte vara max intensitet. Träna tills muskeln blir trött och tekniken sviker. Lycka till!

 15. Jag cyklar till och från jobbet i alla väder. Har bara 6 km, men det blir många km per vecka ändå, kan dessutom inte cykla långsamt. Har kört på min mtb hela vintern eftersom min andra cykel är trasig. Jag säger: Gört! 🙂

 16. Jag cykelpendlar ca 26 km varje dag under vår/sommar och tycker det är toppen. Har en cykelcross och det funkar fint, bara att ta med kläder i ryggsäck. Enda jobbiga är att vi bor mitt ute på Uppsalaslätten så det blåser alltid väldigt mycket här…

 17. Cykelpendlat dryga året nu. Kör på Hybrid med MTB-däck och det fungerar utmärkt. Cyklar inte lika långt som du har som plan men upplägget känns ju lättare än löpning eftersom man med ryggsäck faktiskt kan ha med sig packning!

  Och ja, varma vantar, dubbla strumpor och en buff under hjälmen när det är minusgrader kan ju hjälpa! =)

  Tips är att ha extra kläder/skor ståendes på jobbet om det skulle krisa. Jag har liten ryggsäck men skulle gärna ha nån väska också om dator ska med?

  I övrigt bara att ta det lugnt på vissa gator där bildörrar och gåendes kan komma ut i vägbanan!

 18. Det är perfekt att cykla till jobbet! Jag har bara en mil, men det är en sån skön känsla att svischa förbi bilköerna 🙂

  Kan man ha reservombyte på jobbet är det jättebra. För mig blir det pendling med barnstol (vi har ingen klickapåvariant utan en fast monterad) på min urgamla citybike från -99 igen när det blir barmark. Den är lite som en pansarvagn- tung och trygg.

  Cykelpendling. Luktar vår lång väg!!

  Och jo, jag är så himla sugen på en ny cykel…

 19. Tänkt lite på cykelpendling jag också efter jag ( för ett bra tag sedan) läste ditt inlägg. Bor även jag på Ingarö ( tror jag läst att du bodde här eller på Värmdö) och har insett att man kan börja lite lagom. Detta genom att cykla till Hasseludden och där ta båt till Slussen. ( härliga minuter till frukost) 2,5 mil ca…
  Ska själv prova 🙂

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!