Välkommen till din nya favoritblogg!

Cykelsträckan på HÅEC

För alla som undrar hur cykelsträckan på HÅEC är just nu så har jag svaret. Det. Är. JÄTTEblött. Som i supermegajätteblött. Att det regnat varje dag i maj i kombination med snö som smälter ger det resultatet på myr och stig.

image

I lördags cyklade jag och grymma Therese cykelsträckan av HÅEC. Therese är känd som en av arrangörerna till Workout Åre och är utöver kompetent eventarrangör även en jäkel på mountainbike. Och trevlig! När jag hörde mig för i bekantskapskretsen om någon ville visa mig cykelsträckan räckte Therese upp handen och i lördags satte vi således av från Huså till Åre torg.

Såhär beskrivs Cykelsträckan på HÅEC på webben:

”Banan går parallellt med grusvägen från Huså, tills man når grusvägen mot Björnen. Där korsar man vägen och följer sedan skoterleden till Fröå gruva via Lill-Sandkläppen och Sandkläppsbackarna. Efter Fröå gruva korsas bilvägen igen och man följer samma gamla grusväg västerut mot Årebjörnen och därefter via stigar in till Åre. Banan passerar förbi Totthotell och sen ut i pisterna med en tuff klättring och en teknisk utförskörning ned till dalstationen av liften VM8:an sedan kort asfaltcykling till målet på Åre torg.

Banan löper längs smala och bredare stigar och grusväg med några tyngre partier och tuffa backar. Sammanlagd stigning på banan är 706 höjdmeter. Banan kommer delvis att vara markerad med plastband. Var försiktig och håll uppsikt, det kan finnas vandrare ute på lederna och trafik på vägarna. Trafikregler måste följas.”

Jag skulle vilja addera myrmark och skidbacke till områdesbeskrivningen. Var beredd på en tyngre uppgift än du tänkt dig och var beredd på att kliva av cykeln och ta den med dig över vattenhål, genom träskmark och myr.

crescent-5

Reflektioner och tips till dig som ska cykla HÅEC i lag eller solo:

– Det är mycket singletrack. Långa partier med smal stig där det är svårt att köra om för de som vill. Det är halt. Teknikträna balans, det kommer du ha nytta av.

– Bromsa inte nedför. Driv på genom vattenhål och små bäckar. Du kommer igenom det mesta.

– In mot Björnen är det fin grusväg, se till att få i dig energi här.

– Än finns tid att träna backklättring. Gör det. In mot Fröå gruva är det tuffa klättringar. St Olavsleden vänder uppför rejält. För att inte tala om klättringen upp till downhillbanan. Pannben och lätt växel!

– Downhillcyklingen. Jag fick tipset att tänka ”tidigt in i sväng” av Therese. Ett riktigt bra tips, så det skickar jag vidare. Sväng tidigt i velodromkurvorna, och titta genom svängen, din cykel kommer följa med dig!

– Energitillförsel är viktigt, särskilt när banan är så tung.

– Långa strumpor är ett tips, du kommer sjunka ner i myr och släpa cykel i buskig terräng. Du som springer över skutan har säkert redan tänkt på detta, men kanske inte alla cyklister.

Jag är väldigt glad att jag cyklade genom cykelsträckan på HÅEC när vi var i Åre i helgen. Det var ett massivt och riktigt bra träningspass där jag gick mig tom på energi. En viktig lärdom att ta med in till tävlingen. Banan är urfin och superhärlig, men blöt. Blöt så in i….

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!