Välkommen till din nya favoritblogg!

Hallonpaj

Vildhallon. Vi måste prata lite om vildhallon. De som växer i drivor på stigen vid ängen*. Grannskapet har gått ner på stigen med byttor i händerna i dagar nu, återvänder med lyckoleenden och ett och annat rivsår. Igår gjorde vi detsamma.

image

Vildhallonen blev till magiskt god hallonpaj, som ni ser. Att inte dela med mig till er av hallonpajsreceptet vore nästan kriminellt, eller i alla fall väldigt ojuste, så här kommer det:

Sofys hallonpaj
150 gram smör, smält/halvsmält (inte så noga)
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 dl ljust muscodavosocker
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt

…och hallon. Färska eller frysta.

Rör samman pajdegen. Smöra en form och strö/tryck ner hälften av degen som en botten. Har ni form med hög kant kan det vara värt att trycka upp degen på kanten en bit, annars är jag inte noga, jag plattar inte ens till degen utan bara smular i. Så, då har vi en botten. Nu på med massa goda nyplockade (eller frusna) hallon. Strö sedan över resten av pajdegen, krama ihop den lite i händerna så den blir till goda bitar. När jag gör blir det nästan mer deg ovanpå än under, men det är för att jag tycker det blir godast så. När pajformen svämmar över och du har lite deg över äter du den rakt av, nomnom bara. Lucky you eller den du delar den med.

In med pajen i ugnen i ca 20 minuter på 175-200 grader. Jag litar på att ni tar ut den när det luktar gott av hallonpaj. Avnjuts bäst utomhus med vanilhsås eller vaniljglass som komplement.

*Stigen går precis nedanför sommarhuset till den kända tandläkaren med rötter i afrika.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!