Sedan jag var liten har min mamma bakat den här mjuka saffranskakan till jul. Jag minns den i december och jag minns den som fika i skidbacken i januari. Förpackad i foliepaket och hämtad från frysen. Supergod, saftig och enkel att göra. Det blir en ganska rejäl mastig kaka som sväller lite i ugnen så se till att du har en rund form som är minst 22 cm. Risk för översvämning i ugnen annars!
Fru Ru’s saffranskaka
2 ägg, 3 dl strösocker, 1 påse saffran (eller två, om man vill lyxa…), 200 g smält avsvalnat smör, 1,5 dl mjölk, 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver.
1) Smält smöret i kastrull på låg värme, ha i saffranet så att det avger som mest smak.
2) Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
3) Ha i smör/saffran och mjölk. Vispa lätt.
4) Blanda vetemjöl och bakpulver och ha sedan i det i smeten. Vispa lätt.
5) Häll i smord och bröad form, gärna med avtagbar kant (har man inte ströbröd hemma kan man använda strösocker).
6) Grädda i ugnens nedre del på 175 grader, i ca 45 minuter. Lägg på folie på kakan efter ca 20 minuter i ugnen. Ställ klockan på 35 minuter och håll koll på slutet är mitt tips!