Välkommen till din nya favoritblogg!

Hur långa skidor ska barn ha? (slalom)

En fråga som just nu är väldigt aktuell är frågan hur långa skidor ska barn ha? I detta inlägg tänkte jag hjälpa till att reda ut den frågan! Längre ner hittar du en beräkningsmodell och till sist lite länkar, samt också hur långa skidor mina egna barn åker på just nu!

Skidor till riktigt små barn – 2-3 år, vilken längd på skidor?

Rätt svar: Så korta som möjligt! 80 cm eller kortare. Helst 70 men svårt att får tag på.

Självklart kan det skilja mycket i längd mellan en 2,5 åring (ja, då kan man börja åka skidor faktiskt!) och en lång treåring. Jag vill slå ett slag för att tänka ”så korta skidor som möjligt”, det finns skidor kortare än 80 centimeter, men de kan vara svåra att hitta. Om 80 är det kortaste du hittar, hugg ett par 80 cm! Att ha skidor på fötterna (och tunga pjäxor) är en rättså konstig grej för små barn, därför är det smart att underlätta för dem så mycket det bara går. Ett par korta skidor är lättare att så småningom kunna styra in till en plog (glasstrut – pizza-slice kärt barn har många namn!) och lättare att hantera vid liftåkande. Hyr du skidor och du vid uthyrningsdisken får ett par 90-100 cm skidor till din nybörjarhjälmfoting, be vänligt men bestämt att få byta till ett par kortare!

Vilken längd på skidor till 3-4 åringar som kan åka/har åkt en del:

Rätt svar: 80-90 cm

Det beror förstås lite på hur långt barnet är och hur bra hen kan åka. 80 cm skidorna kan fortfarande fungera bra. Skidor som är 80-90 centimeter åker de allra flesta fyraåringar på som jag känner/känt och det längsta, bara de som åker mycket varje vinter/födda på snö. Jag ser ingen brådska i att ge barnet långa skidor utan tycker det är mycket viktigare att barnet kan känna sig trygg i att ha kontroll på skidorna framför bindningen. Svängen – både med parallella skidor och med plog- startar ju framme i brättena, att barnet kan sätta tryck och vikt där.

Duktiga åkare – gå upp 5-max 10 cm i längd:

Om man ser att slutet av svängen börjar se svajig ut eller om barnet åker stora eller mindre kontrollerade svängar i högre farter, och har parallella skidor och åker kontrollerat i skog och över gupp då kan det finnas behov av mer ”balans bakom bindningen” och stabilitet. Mycket skida bakom bindningen ger mer att balansera på i slutet av svängen, men också något att luta sig bakåt mot – och att luta sig bakåt är inget vi vill lära ut!

Skidor till barn – vilken längd?

Rätt svar: Det beror på hur långt barnet är och hur bra barnet är på att åka skidor! Se ungefärlig formel!

NÅGON SLAGS GRUNDTÄNK: BARNETS LÄNGD MINUS CA 30 CM, därefter adderas centimeter efter erfarenhet och åldersspann.

Nybörjare är man så länge man lär sig att kontrollera och hantera skidorna, när man plogar och lär sig i nybörjarland.

Medelgoda åkare kan ploga, svänga med eller utan plog och kan ta sig ned i blå och gröna backar. Att vara en medelgod åkare är ett ganska stort spann – från att åka kontrollerat och kunna bromsa till att börja åka med parallella skidor och hantera sväng i sväng.

Avancerad åkare kan svänga och bromsa med parallella skidor, hantera sin hastighet, åka sväng-i-sväng och anpassa skidåkning efter föret, samt har bra balans över gupp och kan åka i skogsbanor med kontroll.

TABELL FÖR att räkna ut skidlängd för barn:

Barnets längd:              Skidans utgångslängd:
90-100cm                        70cm
100-110cm                      80cm
110-120cm                      90cm
120-130cm                     100cm
130-140cm                     110cm

Nivå skidåkning:          Skidans längd:
Nybörjare                       +/-0cm
Medelgod åkare             +5cm
Avancerad åkare            +10cm

Barnets ålder:              Skidans längd:
3-4 år                             +/-0cm
5-6 år                             +5cm
7-9 år                             +10cm

Nybörjare är alltid nybörjare, oavsett barnets ålder och en nybörjare har allt att vinna på att först lära sig manövrera skidorna!

Mina barns skidor

Båda började åka på 70 cm långa skidor, par nummer två var 80 centimeter. Från 80 gjorde vi ett lite större hopp och de har istället åkt på skidor som är 100 cm när de varit runt 5 år.

Räkneexempel skidor till barn:

Vår lilla E är 110 cm lång, räknas till avancerad åkare och är fem år – det ger honom enligt ovan att han bör åka på en skida som är runt 105 cm!

Längd: 80 cm + 10 cm för avancerad åkare + 10 cm för ålder 5 år!

Han åkte i slutet av förra säsongen på skidor som var 100 (bild ovan) och kommer i slutet av denna säsong åka på skidor som är 110 – detta eftersom jag har sett få skidor som är 105.

Stora E är 128 cm lång, räknas som avancerad åkare och är 8 år: 120 centimeter långa skidor vilket hon fick byta till redan förra vintern. Lite långa då, förmodligen helt perfekta i år.

Skidor jag rekommenderar om du ska köpa:

Hos Outnorth och Stadium:

70 – 80:

Rossignol Experience

Head free team small

80:

100-130

130 +

 

 

Hyra skidor / långhyra / låna

De flesta skidorter har bra skiduthyrningsställen, risken är dock att det inte finns exakt rätt längd och att man kanske skarvar istället för att skicka kunden vidare. Boka i tid – eller låna av kompisar som har grejer i garaget i rätt längd om det verkar slut. Det finns skiduthyrningsställen där man kan säsongshyra och lämna in skidorna och byta till längre variant/annan modell under året kostnadsfritt. Äger ni skidor kan det vara en bra grej att åka in sig på ”förra säsongens lagg” och smyga in den nya längre modellen, om hoppet är stort.

>>> Privat skidcoach skidlärare i Åre till dina barn – eller en privatlektion för dig? klicka här!

 

 

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!