Välkommen till din nya favoritblogg!

Sportlov i Åre – 20 tips till mitt Åre

För dig som firar sportlov i Åre kommande vecka eller veckor vill jag naturligtvis ge en massa tips! Jag gör här ett samlat inlägg med nya och tidigare tips till Åre, med syfte att ge dig en riktigt härlig Årevistelse under sportlovet.

sportlov i Åre – 20 tips

 1. HÖGZON – HÖGZON – HÖGZON! Är högzonen öppen är det ett måste att i alla fall någon gång under din sportlovsvecka att ta dig upp till Åreskutans topp. Härifrån är åkningen som längst och du når åken på bergets baksida.
 2. SADELN. Blåser det i Åre eller Rödkullen är det ofta skyddat i Sadeln. Här finns fina carvingbackar och Åres kanske skönaste sittlift, med inbyggd rumpvärme. Missa inte det obligatoriska fotostoppet på krönet i skidbacken Viksvängen. Har det snöat? Glid rakt ut från Fjällgårdsexpressen och håll sedan höger – du får fin skogsåkning ner mot Sadelnområdet. Här finns bilder och film från ranndonnée i Åre Sadeln. sportlov i åre tips
 3. TEGEFJÄLL. Gör som locals, åk skidor i Tegefjäll. Här finns fin skogsåkning, bra carving och fantastiskt barnland för barn som kan grunderna. Och betydligt mindre liftköer. 
 4. 8i8:an. Om du vill åka Gästrappet och Lundstrappet och ha Åres tuffaste skidåkning, ta den när den är som bäst, vilket är numera klassisdka 8i8:an, vilket betyder klockan 8 på morgonen, liften VM-8:an är öppen.
 5. Skistars app. Ladda hem skistars app för att ha koll på öppna backar, liftar och väder. Plus var dina kompisar senast var, om ni alla har aktiverat in era liftkort.
 6. Skidåkarlunch i backen? Fjällgårdens hamburgare och toast skagen är bra, likaså Kastrullens utbud (Sadeln). Hummelstugan har fantastisk utsikt. Att gå in klockan 12.00 är förenat med kö.
 7. ULLÅDALEN. För turåkning, för ranndonnée, för längdåkning och för alpin mysåkning med barn eller om det kommit lite puder. Det mesta är härligt i Ullådalen. Råkar ni ha med er en bebis är det en klassiker att lägga barn i fjellpulka eller Thulevagn och mysa ut här. 
 8. Längdåkning i Björnen. I björnen finns suveränt fina längdspår, elupplysta och inte, bredden räcker till att både skatea och åka klassiskt samtidigt. 15 km spåret är väldigt vackert och 10.an och 5:an kul och kuperat. Är du komplett nybörjare och vill träna teknik finns ett ovalt spår på myren, där är helt platt! 
 9. Kompetensen i skidbutikerna. Passa på att nyttja fantastisk kompetens i Åres skidbutiker. Här finns flera grymma bootfitters (Chrille och Hanna på Åre skidsport för att nämna två). Har du ett par pjäxor som kunde sitta bättre? Boka en tid hos någon av dem och gå därifrån med fötter som mår så mycket bättre i pjäxorna. Lägg till duktiga skidslipare, bra utbud på bra grejer och personal som själva kan berget. Kolla in mina och Chrilles tips kring pjäxor med perfekt passform, som vi filmade i samarbete med Lange, pjäxmärket jag åker med.
 10. Våfflor. Åk längdskidor till Fröå gruva från Björnen för våfflor. Åres bästa våfflor, tycker många och ja, de är fantastiskt fint frasiga. Tur och retur blir det ca 6 km.
 11. Varm choklad. Jag tycker nästan att Åre chokladfabrik är överreklamerat. SÅ himla god är den inte, chokladen, men det är kul med entreprenörsskap och jag köper därför gärna Åre chokladfabriks drickchoklad, att göra varm choklad med vispgrädde hemma. Den finns som ljus och mörk och de säljer också ”pluppar” med smaksatt choklad, jättegoda att ha som dekoration! 
 12. Åres restaurangutbud! Mitt livs näst godaste röding har jag ätit på Fjällpuben i Åre ( den godaste var en smördegsinbakad rödingfilé på restaurang Sånninggården i Hemavan, en sen kväll efter att köket stängt och vi som jobbat var klara med köket för kvällen) . Crepes på Åre Creperi och Logi är en barnvänlig klassiker för oss numera, bulle och glass på Grädda är förvisso fika, men supergott. Hamburgare och helt ostiff på Parkvillan och Vinbaren för häng.
 13. Lägg upp fötterna framför brasan. Var ledig. Känn lugnet. Läs Magasin Åre och NJUT!
 14. Missköter sig vädret? Se ett vattenfall i vnterskrud, ta en spadag på Copperhill eller gå en sväng på byn. Spela sällskapsspel eler åka pulka! Ett sportlov i Åre kan rymma mer än bara skidåkning utför och på längden.
 15. Åker du skidor med små barn? Björnenlandet uppe i Björnen, Rödkullen i Åre och Tegefjälls barnområde som heter Vildmarksstigen är våra topp tre. Här är min guide till att lära små barn åka skidor SKIDÅKNING MED BARN. 
 16. Fila på din carvingsväng! Ta en lektion med MIG som skidcoach!  Det är roligt att lära nytt, jag är både asbra på att lära ut, kul att åka med, härlig och prisvärd – säger de som testat! maial sofia  @   sofiabursjoo.se
 17. Afterski. Herregud, jag vet faktiskt inte vart det är bäst på lokal för min afterski brukar vara dynamisk rörlighet på mattan i det öppna köket, men Fjällgårdens har varit trevlig förr om åren.
 18. Tonåringar? Öva tricks och utveckla skidglädjen i Bräckeområdet.
 19. Utnyttja möjligheten till kvällsåkning, färre folk ute i backen och har du tur har de hunnit pista om.
 20. Bara NJUT av att vara på plats och ha ett sportlov i Åre. 
 21. Har du fler sportlovstips? Fyll på i kommentarerna!
Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!