Välkommen till din nya favoritblogg!

Barnen – träningen – tiden

Jag har gått och funderat på en grej men inte velat (vågat) skriva om den. För det är ett så svårt ämne att närma sig, så många olika vinklar, upplevelser, historier, bakgrunder som gör att mottagandet blir knas. Men samtidigt, om det här är min justnuupplevelse, visst måste jag kunna dela den?

image

Jag älskar mina barn. Men de gör livet svårare. De gör framförallt mitt träningsliv mycket mycket svårare även om oro/sömnbrist/matvägran/klädvägran/nyp/kladd inte heller rejtar på topplistan. Däremot finns det ytterst få grejer som slår varma barnkinder, förtroendeviskningar och gapflabb, men strunt i det nu.

Jag älskar mina barn. Men jag är ganska trött på att känna mig låst. Låst till träning enbart när det finns en annan vuxen hemma och att denne vuxna alltid är min man, vilket innebär att vi inte kan dela ett gemensamt älskat intresse. Låst till att om den andra vuxna är borta inte kunna agera på lusten och behovet att springa en sväng eller cykla över rötter. Låst till att träna på lunchen för att rodda morgnar ensam är roddigt för den som gör det och att rodda hellånga eftermiddagar och kvällar är jobbigt och en vill inte komma hem och ha missat de få timmarna som finns på dygnet som vi har tillsammans för att träning hände. För jag älskar dem.

image

Så jag tränar på lunchen. Jag tränar på kvällstid efter att barnen sover när det är min dag att få ta mig ut. När klockan är 19.30 och jag egentligen är trött. Jag kan träna hemma i ett fint hemmagym men jag kommer inte ifrån att jag är låst. Att vara låst är inte den bästa träningsmotivatorn, även om kettlebellen är orange.

Min träning är inte längre min. Den är låst och kidnappad av två meterlånga dramatenkarikatyrer med maximalt påslag av känsloregister som i ena fallet gastar om nätterna och i andra fallet har satt sig själv på makaronkost och båda sakerna gör mig tokig.

image

Jag älskar verkligen mina barn men jag känner mig låst. Träningskapad (och gnällig på gränsen till absurd) och låst. När går det över tror ni?

 1. Det har inte gått över än och då är mina barn 7 och 9 år. Även om det nu går att lämna dem ensamma en stund har deras fritid blivit mer fylld av aktiviteter där man som förälder ska (och vill) vara med. Det är ridskola, karate och fotboll och det kräver planering och att själv få träna på obekväma tider för att få ihop de viktiga timmarna tillsammans som ju är så viktiga. För tid med barnen är bäst, så är det!

  1. Ja. Visst är det så. Fast också att få in energin som träningen ger. Och det sker ju dagligen. Ibland vill jag bara vara lite mer fri! 🙂

 2. Mina barn är nu 5 och nästan 9, jag vet precis vad du menar – MEN, nu för tiden så följer gärna pojkarna med ut i skogen, på varsin cykel 🙂 Jag får träna lite extra, för jag behöver hjälpa till att putta 5-åringens cykel i uppförsbackarna, men vi har det riktigt roligt ihop! Det här har hänt nu över sommaren, och den glädjen i att faktiskt kunna dela det man tycker är roligast med sina barn är GRYM! Sen blir det såklart inte alltid så, många gånger vill de leka med kompisar eller göra annat istället… På gymmet där jag går har de oxå ett bra barnrum, där de tom bakar ibland, och ungarna ÄLSKAR att gå dit (vilket sker varje lördag förmiddag). Så, det kommer ge sig, försök se om du kan vända runt det hela lite så kanske ni kan göra nåt ihop? Eller – när de får egna aktiviteter, varför inte simma när det är simskola, eller springa en vända när det är fotboll eller friidrott…

  Förstår dig, men du, det vänder, förr eller senare!

  1. Ja! Jag tror det vänder nästan bara för att man vågar säga att vissa dagar är känslan såhär. Inte alla dagar, verkligen inte, men då och då!

 3. Åh vad jag känner igen mig Sofia! I varje ord du skriver! Att bli fråntagen spontaniteten i träningen tycker jag är jättejobbigt, trots att jag älskar mina barn mer än allt annat! Det är som att tappa en del av den man är, samtidigt som man ju får en ny fin del i och med att man är mamma.

 4. Så skönt att någon skriver ärligt i detta ämne! Min tjej är 9 månader och jag känner mig verkligen låst, speciellt nu när maken ska åka bort och jobba i veckorna. Skönt att veta att man inte är ensam. ☺️ Tack för en toppenblogg som ger både inspiration, pepp & smarta tips!

 5. Tack för att du vågar säga det jag tänker! Jag känner också mig låst. Tvillingar och ny bebis på gång. Friheten är bortrövad av trotsiga barn. Jag är verkligen tacksam över barnen men jag behöver träningen för att orka med dem. Och mig själv. Och jobbet. Lunchträning fungerar inte då jag knappt får nån lunch, kvällstid nu i i gravid tider är inte att fundera på. Och pendling med bil ToR jobbet >2,5h varje dag ger inte heller mkt utrymme. Men jag ser ljuset. Jag ser nästa föräldraledighet som ett andrum hur konstigt det än låter. Att få vara UTE och se årstiderna. Solen. Löven. Himlen. Det ger så mkt energi att det räcker och blir över till trotsiga små ongar. Sen efter det gäller det att omprioritera mitt liv. Och det kan bara bli bättre. Tack för härlig blogg och inspirerande träning! ❤️

 6. Skönt att någon vågar röra vid ämnet. Jag hade dottern varje dag (utom varannan helg) när jag separerade från hennes pappa men har de senaste månaderna kört varannan vecka istället och gud så skönt (känns hemskt att säga det) men ur synvinkeln att jag inte känner mig låst de veckorna jag är barnledig. Känner jag för att springa 4,30 en tisdagsmorgon kan jag göra det eller träna när det passar mina kompisar osv. Jäkligt härligt att kunna vara spontan varannan vecka iaf 🙂

 7. Säger som Cherie, skönt att någon är ärlig om detta. Jag har nu tre tonåringar, och tappade all träning när barnen var små. Funkade när de var riktigt små, när jag var mammaledig, men när verkligheten kom ikapp så försvann glädjen, orken osv. Kan idag bli lite provocerad av alla käcka tips om hur man får till det! Löjligt, men sant. Och även sedan när barnen kom upp i åldern då de skulle ha alla aktiviteter (som man ju vill för man vill ju att de skall hitta glädjen i träning, musik, eller vad det nu är) så kapades tiden ännu mer. Det blev en lång väg tillbaka och jag rekommenderar ingen att ta bort träningen helt och hållet som jag gjorde, men just då kändes det inte möjligt att göra något annat. Så glad att jag hittat tillbaka! 🙂

 8. Känner igen mig, men det är en övergående period kan jag trösta med. Mina är nu 8 och 10, och nu är det inte ett problem längre. Redan för ett par år sedan kunde de hänga med på cykel när jag sprang och redan då lättade det lite. När de hade träning på kvällen passade jag på att ta en tur själv istället för att stå och vänta. Man får trösta sig med att det är så mycket annat som är mysigt när de är små och att de behöver ens fullständiga uppmärksamhet. Nu kan jag tom sakna det!

 9. Visst ärman så mycket mer låst som småbarnsförälder. Och ändå är det så värt att man får till den där träningen eftersom den ger energi och mer tålamod till barnen. Men jag vet, det är frustrerande och lite tråkigt att man inte längre kan välja och vraka bland tider och typer av träningspass just nu. Jag försöker tänka att ”var sak har sin tid”, men det hjälper ju inte riktigt alltid…

 10. Vad befriande ärligt! Du är i mina ögon spot on bland känslor av kärlek och frustration när allt måste planeras i minsta detalj för två föräldrar som gärna skulle träna varje dag på sina villkor.. Fördelen dock är väl att när det väl är min tur så hinner jag inte tänka, jag bara gör. Nu eller aldrig! Jag hade också tänkt skriva om detta.

 11. Klart du ska dela med dig! Och du är verkligen inte ensam.

  Tidigare har min man alltid kunnat anpassa sig så jag fått träna när jag vill (kan lägga till: som grupptränings-freak är jag ju redan ”låst” vid vissa tider utifrån vad gymmet erbjuder), men nu är han sjuk och kan inte ta föräldrarollen. Eftersom jag inte vill lämna den yngsta hemma när han är där (då hon tröttar ut honom mer än nödvändigt då) tar jag alltid med henne numera. Jag har turen att ha ett perfekt barnrum på mitt gym, där dottern också trivs utmärkt. Är mannen inte hemma lämnar jag döttrarna ensamma (den äldsta är 11, så det är lugnt att lämna 6-åringen med henne).

  Inte så låst alltså, men kan ärligt säga att jag inte skulle vilja anpassa mig mer än så här. Att träna med barnen skulle för mig kännas som en dålig kompromiss då träningen är min ”egentid” och något jag vill göra helt på mina villkor och vad jag känner för för dagen. Min träning är lika mycket fysisk aktivitet som psykisk paus från allt annat.

 12. Mina är 10 och 5 nu och nu äntligen känner jag att dom kan klara sig själva en stund när jag tränar! Jag har faktiskt också bestämt mig för att prioritera min träning även om det är på bekostnad av tid med barnen, för att jag VILL det och för att jag BEHÖVER det! Det är provocerande för många har jag märkt :-/ Men det skiter jag i, för det är mitt liv och jag bestämmer.
  /Marina
  htt://mindrefett.blogspot.se

 13. Såklart man kan/får känna så, det är ju snarare en självklarhet att barn komplicerar ens egna intressen/behov tycker jag. Barn tar mycket tid. Att man ibland kan sakna sin egen frihet har ju inget med att inte älska sina barn att göra. Jag saknar mycket – träna, läsa böcker, gå på bio/teater, storstadsweekends, en dag på stranden där man bara kan sola, äta middag med vänner i lugn och ro, min man för mig själv mm mm. Det är alltså mycket att hinna med på lite tid. Ibland är det rätt skönt att jag gjorde allt på ganska ”lagom nivå” även innan barn, glappet blir inte så stort då 😉 Men som nån skrev kan jag också provoceras av – alla hinner träna, det tar bara 10 min per dag, eller – träna med barnen. För jag vill inte träna i panik i 10 min eller med mina barn klängandes på mig. Jag vill träna ifred, i min takt, och njuta av det.

 14. Jag vet precis! Och nu när jag är gravid med trean så finns den där tanken: Men MIN tid då? MITT liv?

  Å andra sidan har allt blivit lättare nu, sedan jag inte är ensam mamma längre. Då var det i princip omöjligt, och bara att bita ihop.

  Men det enda man kan göra är väl att försöka se möjligheterna? Passa på att leka i parken, lyfta, busa, etc… Och prioritera och organisera. 😀

  1. Ja! Jag är ju hon nio dagar av tio. Som peppar på och ger snabbtipsen. Grattis till en nystart, och till kärleken. Tid…. ja, det är ju bara tid.

 15. Snacka om mitt i prick!! Det skulle kunna varit jag som skrivit det du just beskriver. Träningen gör att jag orkar med allt annat runtomkring- den ger sån energi. Mina är 4 och 6 år, och nu under det senaste halvåret försöker jag mer och mer tänka på vad jag behöver för att må bra, för att vara en bra (pigg, inte gnällig) mamma- träning träning träning. Blir väldig planering…och ibland finns inte viljan där just då. Men jag försöker få in min träning när jag som bäst behöver den!!

 16. Åh, så härligt att läsa! Att man inte är ensam… Jag känner mig verkligen låst och får väldigt sällan till träningen (har en som blir 3 om en månad och en på 7månader), jag är väldigt impad av att du tränar så pass mycket ändå. Jag skulle aldrig palla att ta mig ut och träna på kvällen när de sover, är sååå trött och motivationslös.

  Att vara låst och allt detta strul med sömnen (söva, vaknar på natten, amma på natten, inte somna om på natten, passa sovtider på dagen….) tycker jag är det allra jobbigaste med att vara förälder!

  Tack för en fin blogg, hittade den när jag sökte efter magträning för putmagar när jag fått första barnet 🙂

 17. Åh, så jag känner igen mig! Med pendling, stressigt heltidsjobb för bägge här så vill man ju liksom umgås med hela familjen de få utrymmen man har. Men det gör ju att träningen ofta blir lidande, och för mig även övrigt socialt liv. Jag orkar liksom inte vara social eller träna så mycket sena vardagskvällar, lunchträning funkar inte så ofta längre, och helgerna ska ju rymma ”allt annat” också. Men nån gång blir det väl bättre. Om inte annat när man får sova kontinuerligt på nätterna.

 18. Väldigt bra skrivet. Jag känner igen mig till viss del, dock känner jag så stor tillfredsställelse i att ändå få till träningen så pass bra som jag faktiskt gör. Även om det ibland blir sent eller inklämt här och där. På något sätt får jag en kick över att jag och min man får till träning med en på 2,5 år och en ettåring. Jag sticker ut ibland kl 9 på kvällen och springer. Det skulle jag ALDRIG gjort innan barnen. Däremot rasar det mesta när jag på grund av förkylningar inte får till träningen, då är det som om hjärnan kortsluts, tålamodet tar slut och allt rationellt/strukturerat handlande upphör. Träningen är liksom andningshålet till livet, och då gör det inte så mycket att jag måste transportspringa med vagn med två halvnöjda barn. Du som är så bra på att peppa andra, kan du inte komma på något sätt att peppa dig själv i detta? Jag tror att det faktum att du tog upp problemet kommer att påverka inställningen positivt! Hoppas i alla fall!

  1. Maria, det gör det absolut! Typ i och med att det är skrivet är känslan mycket mindre. Jag gör ju också träningen. Skulle må dåligt annars, och är stolt över genomförandet precis som du beskriver. Jag tror jag bara behövde lyfta på locket. Nästa vecka gissar jag att jag bjuder på roliga och smarta lunchträningspass igen! Det är viktigt att våga känna. Och våga vara sann. I alla fall för mig. Hur kan jag vara helt superglad och peppig om jag aldrig är lite sänkt? Tack för att ni delat med er så frikostigt – keep it coming!

 19. Intressant och bra inlägg! Jag kan känna igen mig till viss del fastän jag inte har barn. Det är så många saker jag vill hinna med att göra och med stressigt heltidsjobb och lång pendling blir tiden knapp.

 20. Tack för att du sätter ord på det här! Tack för att du visar att du också hamnar i dessa tankar! Hur man än pusslar i familjepusslet så blir det bitar som inte får plats, och hur viktig träningsbiten än är så känns det trist när den tränger ut annat. Jag har inga svar och inga lösningar men det känns bra att läsa att vi är många som har samma upplevelse och att det verkar som att de flesta ändå hittar vägar genom det, olika vägar beroende på tid och situation. Det gör du och jag också.

 21. Bra inlägg med stor igenkänning! Mina barn är ganska stora nu (6,9,11) och maken har ganska litet behov av egen tid så jag kan träna när jag vill (även om jag valt att göra det när det drabbar ”minst”). Däremot kan jag sakna spontaniteten och möjligheten att komma hem från jobbet och inte göra något alls på hela kvällen. Det är alltid något som måste hanteras….matlagning, läxfix, nattning osv osv. Det skulle vara skönt att ibland bara behöva tänka på mig själv. Men det går ju upp och ner det där och har jag kunnat träna är det klart lättare att ta tag i allt med gott humör.

 22. Jamen, precis, visst blir man låst!!! Speciellt låst av sitt eget samvete. Känner inte för att sticka iväg och träna på de få kvällstimmar vi har tillsammans eftersom jag jobbar natt och åker hemifrån flera kvällar i veckan pga det. Och när man är med något av barnen på deras aktivitet så har man tappat tid med någon annan. Som tur är rider ena tjejen så motion blir det ändå när jag går/springer med henne och då är det oftast knölig terräng som gäller så visst tränar jag, men kanske inte exakt när jag vill, eller vad jag vill. Brukar lägga in lite löppass på mornarna också, men man är ju inte på topp efter 10 timmars nattjobb. Fast det är betydligt mindre jobbigt än att gå upp på morgonen och träna… 🙂 Ja, ja, barnen blir större och min träning hittar jag tillbaka till mer och mer. Och precis som du säger så älskar man ju sina barn och vill man ge sina barn här och nu, för de är inte små för evigt.

 23. Livet med barn är ju hyyyfsat mer intensivt än livet innan barn… Men tur för mig då kanske att jag började träna först som tvåbarnsmamma. Innan ”hann jag inte”. Haha!! Nu vet jag inget annat och det är helt klart en fördel, barnen har liksom alltid varit en del av ekvationen och jag hjälps nog också av att jag aldrig haft några särskilda ambitioner med träningen utöver att må bra osv. Springer inte lopp, tävlar inte i styrkelyft. Så jag tränar tidigt på morgonen innan alla andra vaknat (och älskar känslan det ger för dagen), jag tränar hemma, jag tränar med barn runt fötterna (ännu har jag aldrig kettlebellat någon i huvudet.. ), jag gungar barn på lekplatsen och gör burpees emellan, jag yogar med barnkanalen som bakgrund. Och det funkar! Jag tycker att jag får ihop det rätt bra!
  (Det där med lunchträning dock… det är en nöt jag ännu inte lyckats knäcka!)

 24. Samma känslor här! Älskar våra barn men känner att det finns väldigt liten egentid. Svårt när det inte finns någon nära släkting som kan hjälpa till att ta hand om barnen en timma här och där. Jag drömmer om att springa långpass men drar mig ofta för det eftersom jag hellre prioriterar familjetid. Det blir väl bättre med åren antar jag..

 25. Menåh vilken igenkänning! Mina barn är ca ett år yngre än dina vilket gör att jag är låst av treåring och halvåring just nu. Då amningen börjar avvecklas är jag snart lite friare men det är ju ändå som du skriver att man är fast i vad man kan göra. Som mammaledig kan jag ju fortfarande träna hyfsat med löpning de tre dagar stor är på dagis men annars blir det meckigare. Imorse sprang jag första morgonrundan på över ett år och det var underbart! Trots att det gnagde i samvetet att stor satt i soffan och kollade barnTV då hon också (naturligtvis) vaknat i ottan. Heja oss som ändå på ett eller annat sätt vill träna och får till träning!!

 26. Hej Sofia!
  Det är svårt att få träningstillfällen när barnen är små. Själv kände jag mig mest stressad under mina pass och njöt inte direkt. Det blir dock bättre när dom är lite större. Om något år kan du träna i ert hemmagym när dom leker (då satte jag på träningsdvd och de lärde sig med tiden att vänta tills mamma var klar). När de blir ännu lite större kan du ta dig ut en timme utan problem (de märkte knappt att jag var borta). Efter några år till vill de ha mycket egentid och bryr sig inte om mamma är iväg några timmar och är själva (då saknade jag tiden när de var mindre och man kunde ha dom i knät osv) Senare är det du som sitter där och längtar efter dom då de bara vill vara själva, vilket du kan vända till något gott då du har all tid i världen att ha egentid.
  Jag förstår precis vad du menar. Härligt att du tar upp detta då jag tror vi är många som känner med dig.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!