Välkommen till din nya favoritblogg!

Dagens övning: Sittande utåtrotation med hantel

Sittande utåtrotation med hantel är dagens övning. Övningen är bra för att stärka upp skuldrans utåtrotatorer, som ofta är allt för bristfälliga i sin funktion. Denna övning kan vara en stärkande komplementövning till att exempelvis göra pullups.

Utförande

Sätt dig på en bänk med en hantel i ena handen. Sätt upp samma sidas fot på bänken. Placera sedan armbågen på det upplyfta knät. Sträva efter att ha armbågen och axeln i samma höjd, jag borde ha dragit in min fot lite till på bänken, då hade bilden blivit bättre!

Sänk hanteln kontrollerat in mot kroppen (åt vänster om du har hanteln i höger hand och tvärtom). Återgå med kontroll till utgångspositionen.

axelövning

rorlighet-5

rorlighet-6

rorlighet-7

Stabilisera axelleden genom att hålla skuldran nere och arbeta med kontroll genom hela rörelsen.

  1. Jag skrev en gång förutom, men blev osäker om kommentaren bara försvann eller om du tog bort den. Men, anatomiskt sett är övningen du gör ju en inåtrotation i axelleden i alla fall. Du behöver ju inte alls lyssna på mig, men du kanske bara missat? Ta bort kommentaren som den stör dig, jag menar inte att vara dryg alls. Rörelsen du gör är från neutralläge till inåtrotation, även om utåtrotatorerna är med som antagoinster på sitt vis är det ju inte direkt en utåtrotationsövning. Eller menar du skulderbladens rotation? Men då är det ju mer typ övre och mellertsa trapezius du vill träna. Som sagt, om min första kommentar kom fram men du ville bortse från den, då ber jag om ursäkt att jag liksom inte fattar grejen och skriver igen. //Mia

    1. Hej Mia! Den försvann, har inte tagit bort någon kommentar! Nu när jag läser din kommentar, och testar och testar så tror jag att vi liksom hamnar mittemellan, om det ens går. Jag har hämtat beskrivningen ur vårt arbetsmaterial på sports club education (och jag tror de har koll på vad de lär ut) och jag tänker att själva inåtrotationen (håller helt med om att den sker) inte egentligen är själva ”övningen” utan övningen är tillbakavägen att hanteln förs upp och målet är snarare att skuldran ska jobba och inte axeln, men just detta med skuldrornas rotationer och rörelser tycker jag är svinsvårt! Jag ska kolla av på torsdag när jag är med lärarna igen! Tack för input!

      1. …och i beskrivningen står just inget om att axeln tränas utan utåtrotation i skuldran, som du är inne på! 🙂

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!