Välkommen till din nya favoritblogg!

Coreövningar

Coreövningar är för många något som är poppis och kul att få ny inspiration till, så jag tänkte därför tipsa om tre coreövningar som jag ofta återkommer till, både för mig själv och till starka pt-klienter. Generellt har du enormt mycket nytta av en stark mitt och här ger jag lite varför!

Varför gör du coreövningar?

Att ha en stark core hjälper dig i din hållning i vardagen och i träningssammanhang hjälper den till att överföra kraft mellan dina ben och armar.  Vi tar ett tennisexempel: Du spelar tennis och slår till en boll – det är inte bara din arm som avgör hur slaget blir. Du placerar fötterna stadigt, stabiliserar genom bålen, svingar, slår till och kraften går tillbaka genom arm till bål!

Tränar du mycket styrka med tunga vikter får du naturligt väldigt  mycket bålträning och alla grundövnigar har mycket stabiliserande moment i sig, de är som coreövningar i smyg. Tränar du mest löpning kan du ha mycket ut av att träna lite extra coreövningar eftersom de hjälper dig att hålla emot rotationer och därmed hålla fart och kropp riktad framåt – dit du ska.

CoreÖvningar, nr 1 – från fyrpunktsstöd till tvåpunktsstöd

Denna övning  aktiverar och utmanar diagonalt, du ska lyfta diagonal fot och hand, samtidigt. Kravet är att du snabbt måste slå på diagonal koppling, vilket är utmanande för kroppen eftersom både framsida och baksida måste jobba tillsammans. Svårt? Börja med en hand eller en fot.

Coreövning 2, farmers walk på olika sätt

Bär tunga grejer, det får du en stark mitt av! Oavsett om du som på bilden har tyngden uppåt eller om du bär tunga matkassar så kopplar du automatiskt på hela bålen när du bär. Så enkelt, men inte alltid lätt. Bär tungt, slå på bäckenbotten innan du lyfter!

Coreövning 3, Sidoplanka med knä och armbågetouch

Detta är en vidareutveckling av en klassisk stillastående sidoplanka. När du tillför en touch mellan armbåge och knä adderar du rörelse och kroppen måste jobba extra hårt i att inte rotera. Särskilt bra för löpare som har svårt att hitta utmanande övningar. För svår och du svajar? Sätt ned knät i marken istället för fot.

I detta inlägg har jag gett dig fler coreövningar som är bättre än plankan! 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!