Välkommen till din nya favoritblogg!

Individualiseringsprincipen inom träning

I min serie om trämningens grundprinciper har vi slutligen kommit till den sista, principen om individualisering. Individualiseringsprincipen bygger på att vi alla är unika. Var och en av oss har en helt egen och individuell genbank som medför olika förutsättningar. Vi kikar mer på vad det innebär längre ner. Först tar vi en snabb överblick över de andra av träningens grundprinciper – här finns mycket att lära, klicka gärna in på länkarna!

Träningens grundprinciper

  • Överbelastningsprincipen – musklerna behöver stressas över sin förmåga för att utvecklas
  • Reversibilitetsprincipen – principen om återgång, för lite eller ingen träning minskar prestationsförmågan.
  • Progressionsprincipen – träningen behöver ökas i mängd och i tid och ökningen behöver följa idrottarens utveckling.
  • Specificitetsprincipen – träna tävlingslikt och utsätt kroppen för de specifika krav som idrottsgrenen medför.
  • Variationsprincipen – variation av övningar, platser, intensiteter, idrotter.
  • Induvidialiseringsprincipen – för bästa möjliga gensvar på träning behöver upplägg individanpassas, vi har olika förutsättningar, kapacitet och utvecklingskurvor.

Individualiseringsprincipen inom träning

Som den populära doppsalmen säger (du vet väl om att du är värdefull) – ingen annan är som du. Det är alltid ett relevant utgångsläge och speciellt så inom träning och träningsplanering. Om du sätter tio personer i ett rum kommer inte alla vara i samma stadie av utveckling, ha lika gensvar på träningspasset eller ha samma svaghet och styrka.

När det kommer till att utföra olika idrotter kan vi ha bättre eller sämre fysisk genuppsättning för denna och då behöver vi jobba med den grenens kravprofil och också samköra det med individuell kapacitetsanalys. Om det är lagsport skiljer kravspecifikationen mellan rollerna. Ett exempel är att det är en annan kravprofil för att vara målvakt i fotboll än att vara yttermittfältare. Precis detta är individualiseringsprincipen – vi behöver träna på olika saker beroende på vem vi är och vad vi vill bli bättre på.

individualiseringsprincipen

I mitt arbete som PT är det här något som är ständigt i mitt medvetande. För varje klient har varje rörelse och övning ett syfte för just den personen. När jag tränar grupper får jag jobba mer generellt efter en kravprofil och inte vara lika mycket i nuvarande kapacitet även om man självklart ger lättare och tyngre alternativ och styr en progression. Personligen är min tro att om man hade tid och råd att individanpassa lagsporters träning mer efter lagets individer hade gruppen ofta kunnat öka och förbättra sitt gemensamma resultat. Viktigt att ha i tanken här är att bara för att två personer har samma kroppsbyggnad är det inte säkert eller ens troligt att deras gensvar på träningen kommer se likadant ut.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!