Välkommen till din nya favoritblogg!

Köpa kettlebells till hemmagym

Jag fick en fråga av Annika kring att köpa kettlebells till hemmagym, så jag tänkte att jag lyfter den frågan lite större.  Fler kanske vill ha råd och tips kring att köpa kettlebells?

Vi börjar med att konstatera det uppenbara; JA! Att ha en kettlebell i ett hemmagym är en bra idé, det är till och med en bra idé att ha flera. Kettlebells är smidiga att få till bra helkroppspass med då de ställer krav på led i linje. Många rättar automatiskt till sin teknik när en kettlebell är med i bilden eftersom det blir jobbigt att belasta fel. Kettlebells kan arbetas väldigt mångsidigt och varierat. Benövningar, helkroppsövningar och överkropp, allt kan tränas med kettlebell och du kan variera mellan fattning med en hand eller dubbel.

Köpa kettlebells till hemmagym – vad ska jag tänka på?

Köp en tillräckligt tung kettlebell! Jag rekommenderar de flesta träningsvana tjejer att svinga med 16 kg som start, ofta kan de gå upp och svinga med 20 och 24 kg också, med lite kettebellsvana. Greppet är det som oftast blir den svaga länken. I många övningar där kettlebell används jobbar man med hela kroppen, med höftfällning eller med benböj. Min rekommendation är att gå på en kettlebell som belastar bra när du gör helkroppsövningar, ha inte som måttstock att du ska kunna pressa den på en arm över huvudet i en axelpress, till det kan du ha hantlar! Nedan är mina rekommendationer, det individuella svaret blir alltid ”det beror på”.

  • Är du tjej och träningsvan (eller ovan men stark) köp 16 kg och spana därifrån uppåt på 20 och 24 och neråt på 12 att komplettera med!
  • Är du tjej och inte så träningsvan eller stark, köp 12 kg och jobba vidare därifrån.
  • Killar rekommenderas 20/24 kg som startvikt.

köpa kettlebells hemmagym

övre raden: 12 kg kettlebell från Rage, tävlingsmått< (990 kr) //12 kg kettlebell i vinyl från Casall (849 kr)  //  12 kg kettlebell i neopren från Master (599 kr) // nedre raden:  16 kg kettlebell från Rage (1099 kr) // 16 kg kettlebell från Casall (799 kr rea)  // 16 kg kettlebell från Master (899 kr) (reklamlänkar)

Vilken sorts kettlebell ska jag köpa?

Här kommer personlig preferens och plånbok in. Värt att veta är att tävlingskloten i kettlebell ser alla likadana ut till form och storlek, men vikten och färgen skiljer dem åt. En åttakiloskettlebell har då samma storlek som en kettlebell som väger 32 kg, vilket är en fördel när man lär sig övningar och var kettlebellen ska placeras. De är stora och har handtag i borstat stål. Kettlebells för hemmabruk och som hamnar i hemmagym kan ha vinyl- eller neoprenhölje (för att skydda golv) och är ofta mindre samt även ibland ha en skålform. Jag rekommenderar att försöka köpa kettlebells som är lika stora oavsett vad de väger i mesta möjliga mån, för känslans skull, med det inte sagt att de behöver ha tävlingsmått!

Behöver jag flera kettlebells i samma vikt?

Inte nödvändigtvis! Att ha dubbla kettlbells med samma vikt i ett hemmagym och dessutom ha det i flera olika vikter är en lyx. Har du råd och plats, absolut, men det är inget måste att ha dubbelt. Att ha två olika vikter kan vara toppen och det finns många övningar du med fördel kan göra med sned belastning antingen med vikt i en hand, eller med olika vikt i händerna. Övningar så som step up på låda, farmers walk (viktad kort promenad), utfallsgång är sådana övningar som du i med sned belastning får stor kravbild på core och höft att stabilisera upp, vilket är positivt. Inga nybörjarövningar, och kom ihåg att byta belastningens sida och repetera så träningen blir jämn.

Hoppas att detta gav bra hjälp för dig som ska köpa kettlebells till hemmagym!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!