Välkommen till din nya favoritblogg!

Viktskivor för teknikträning

I en tid när olympiska lyft med stång, så som marklyft, frivändningar och stöt finns på var styrketränandes styrkeprogram väcks en fråga om tillgänglighet. För att dessa nämnda övningar ska bli mest rätt att träna görs de med fördel med riktig skivstång. Skivstänger väger 20 kilo för män i tävlingssammanhang, 15 kilo för kvinnor, men det är nog snarare regel än undantag att det i gym finns skivstänger som väger 20 kilo stycket.

Stång om 20 kilo, plus viktskivor för att få upp stången från marken till bra utgångsläge. Då och där börjar man kika sig omkring och finner inte sällan att de stora viktskivorna i full storlek startar vid tio kilo. Vips så har man hela 40 kilo på stången. Hoppsan! Plötsligt blev den trendiga styrkelyftsträningen med ens mindre tillgänglig för de kvinnliga gyymkortsägarna. Små viktskivsfemmor ger inte samma feeling och ett helt annat utgångsläge i lyften – och det blir tungt fort vid många repetitioner.

frivändningar och marklyft

För det är så; marklyft och frivändningar kräver teknikträning en masse! Rörelsebanan ska nötas in igen och igen och trestusenfalt för att hitta det där perfekta dragläget, eller i frivändning den punkt där stången blir viktlös och man tar emot den underifrån. Att baxa runt med 40 kilo på stången som nybörjare på frivändningar är rejält tungt för en tjej!

Vet ni tjejer – ni har exakt samma lika rätt till att kunna träna frivändningar och marklyft på ert gymkortsabonnemang som killarna som pallar att starta på 40 kilo. Och killar som tycker att 40 kilo väger en hel del, de har också rätt att träna in rörelsebanan med en vikt som är mer modest. Ni har med största sannolikhet betalat lika mycket per månad för ert gymkort – och ni kan och borde få samma förutsättningar att göra roliga styrkelyft. Utan risk för skador, och utan känsla att ni är svaga eller fel!

Att ha full tillgänglighet för alla som vill utföra de klassiska övningarna borde gymägarna se som en självklarhet och sätta en ära i. Kanske har de bara inte tänkt så långt som att befintligt viktinnehav är begränsande?

 

viktskivor teknikträning

Uppmärksamma och be/kräv att ditt gym köper in viktskivor och stänger som ger dig tillgång till säkra skadefria styrkelyft:

 • Teknikträningsstång som är fullängd och rätt dimension – väger 5 kilo eller 10 kilo och gör styrkelyften tillgängliga om man bara har tunga stora viktskivor.
 • Helst: 15 kilos skivstång i fullängd, dammodell (damstångens diameter är 25 mm, herrstångens 28 mm. Kvinnor har i regel mindre händer än män och den tunnare stången är lättare för tjejhänder att greppa med full styrka, därför finns den!)
 • Viktskivor i full storlek som väger 2,5 respektive 5 kg. Minst två av varje förstås! (billigast för gymet och ett absolut krav att ha tycker jag!)

magnesium stång

När gymen ändå köper in viktskivor för teknikträning för era styrkelyft kan de addera lite magnesium – det ger härlig och bra lyftarkänsla för alla!

 1. Så kul, jag kommer precis ifrån ett pass där jag kört marklyft. Håller på att lära mig och det är, som du säger, bara att nöta om och om igen. Apropå vikter för tjejer så måste jag slå ett slag för Friskis&Svettis i Orminge. Där finns det lättare skivstång, stora 5-kilosvikter (dock ej 2,5kg) och halvpallar som de fäst mattor på så att man kan börja högre upp om man vill det. Känns jättebra och aldrig fel när jag som nybörjare vill köra. Min träning är ju precis lika viktig som alla andras.

 2. Bra inlägg! Jag tränar just nu mest på ”vårt” crossfit-inspirerade ”gym”, egentligen inte för att jag vill köra så mycket crossfit utan just av anledningen att utrustningen faktiskt är mer anpassad efter mina behov där. 10,15 och 20 kg stång stora vikter från 2.5 vilket gör att jag kan öva, öva och öva. Där finns också massa olika gummiband till hjälp i chins mm. Jag trivs super!

  1. Vad bra! Jag har knappt sett stora 2,5 or någonstans utom väldigt specifika, och med femmor väger stången då 30 kg om inte lätt stång finns. Inte så tungt på marklyft men ganska tungt för frivändningsövningar. Jättebra att det finns fler gym som tagit in utrustning!

 3. Åh, just fullstrlksvikter verkar vara lite svårt här, lite extra jobbigt för mig som är så lång (1.88), det blir ännu längre rörelsebana, och lite extra trök när inte ens 10rna är i fullstrlk. Så, bra inlägg! Och damstång har jag inte sett nånstans alls?

  Dock att Friskis i Lidköping där jag är då och då, har ett grymt gym, fullstrlksvikter, magnesium, och åtminstone mindre förladdade stänger. Och sjukt peppad och mysig personal.

 4. Har precis börjat på SATS och åtminstone på telefonplan finns storvikter ner till 2,5 kg. Mkt bra.

  Mkt bra.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!