Välkommen till din nya favoritblogg!

Övningar med gummiband

Funderar du på övningar med gummiband? Då har du kommit rätt! Att träna med gummiband är enkelt och effektivt och du klan lätt öka eller minska motståndet genom att reglera spänningen i bandet. Suveränt bra och enkel träning att få till.

Övningar med gummiband – guide med 10 övningar och färdiga träningspass att testa!

Ibland finner man sig själv ståendes där, stirrandes på gummibandet och har helt glömt vilka övningar som fungerar med gummiband. Därför, låt oss stoppa förvirringen – ta hjälp av en enkel guide med tips för träning med gummiband! Nedan visas ett gäng övningar med gummiband, som du enkelt anpassar för dig själv. Tungt eller lätt motstånd är lätt att reglera med distans mellan dina händer på bandet, eller hur många steg från din fästpunkt du tar.

Nedan får du både färdiga pass med övningar sammansatta, samt övningar att inspireras av!

gummiband övningar

Varför träna med gummiband?

Gummiband är enkelt att ha med i väskan på resa, det väger knappt någonting och tar liten plats, men du kan träna hela kroppen när du packat upp. Perfektion. Det fungerar att få ihop ett pass med enbart kroppen och bandet, men du får ytterligare fler övningar för gummiband att genomföra om du har något att fästa bandet i. Tänk kreativt, en äppelträdsgren vid sommarhuset, ett balkongräcke, ett trappräcke eller varför inte en traktor från 60-talet… Gemensamt för alla övningar och träningspass är att träna fokuserat med stark core och verkligen söka muskelkontakt med de arbetande musklerna.

 

10 Övningar med gummiband – mina favoriter nedan:

Höftlyft:

Bandet läggs över höfterna, du håller i bandet på vardera sida kroppen och lyfter höften. Gör övningen tuffare med kortare band, utmanande är också att sträcka ut benen växelvis i uppeläget, utan att falla ner med samma höft.

gummiband-ovningar-höftlyft1 höftlyft2

 Tricepspress:

Fäst gummibandet ovan och bakom dig, greppa med båda händerna och pressa framåt. Ditt avstånd från fästpunkten avgör tyngden på övningen.

gummiband-ovningar-triceps1triceps2

Stående rodd:

Fäst bandet framför dig, ungefär i brösthöjd, dra armbågarna bakåt och knip ihop skulderbladen. Du kan även fästa bandet längre ner, greppa och fälla fram överkroppen något, och dra armbågarna bakåt/snett uppåt. ståendehögrodd1ståendehögrodd2

Sittande rodd:

Placera gummibandet runt fötterna, brösta upp dig och sänk axlarna, dra armbågarna bakåt och knip ihop mellan skulderbladen.

sittande roddsittande rodd2

Woodchopper:

Stå axelbrett med ena foten framför den andra, och med den foten står du på bandet, lämna ganska mycket band löst så stå nära handtaget till att börja med och reglera efter några ”choppers”. Greppa gummibandet i andra änden med båda händerna, ”hämta” övningen nere vid anklarna och sträck genom kroppen och upp över andra axeln, tänk mot vänd rörelse som om du skulle hugga ved ner mot knät. Sträck i höften!

woodchopper

Donkeykick:

Stå på alla fyra, gummibandsändar i händerna och ena foten i öglan, benet är böjt och lätt vinklat uppåt. Sträck sedan benet – försök hålla parallell höft, tänk en femkrona vid ryggslutet som inte ska glida av åt något håll. (Denna övning kräver lite övning, vinklar man foten fel kan man få gummibandet i huvudet, inte så skönt)

rumpkick1rumpkick2

Bröstpress:

Fäst gummibandet bakom dig, i brösthöjd eller något högre. Fatta handtagen och luta dig lite fram och ställa fram ena benet. Pressa framåt så att händerna möts. Denna övning kan också göras med endast en arm om du har ett loopat gummiband, det ställer högre krav på din core. bröstpressbröstpress2

  Bicepscurl:

Stå på bandet och håll handtagen i händerna. Blir det för lätt kan du göra en ögla på bandet vid fötterna och ställa dig på den, eller greppa längre ner på bandet.  bicepscurlsbicepscurls2

Axellyft framåt:

Stå på bandet och greppa handtag med ena handen (eller med båda, om du vill köra båda armarna samtidigt, då har du foten på mitten av bandet. På bilden nedan håller jag i båda handtagen, men endast ena armen jobbar). Atletisk hållning och sänkta axlar. Höj armen från höften till axelhöjd. Denna övning kan även göras som axellyft åt sidan – då lyfter man ut sidleds från kroppen istället för framför.

armlyft

 Axelpress:

Stå på bandet och håll i handtagen. Ställ ena foten fram och luta dig lätt framåt, tryck sedan båda händerna framåt/uppåt.

axelpressaxelpress2

4 Olika gummiband – köptips

Det finns fyra olika gummiband som frekvent förekommer på webshoppar. Jag äger alla fyra sorter och använder mig också av dem alla. Vad man väljer när beror lite på vad man tränar och var man är! Länkarna nedan är adlinks: 

  1. Exetubes. Gummiband med handtag i varje ände. Oftast lite tunnare band, typiskt bra för överkroppsstyrka.
  2. Flexbands. Breda gummiband utan handtag, tunna men breda, kan knytas fast, förekommer ofta hos sjukgymnaster.
  3. Loopade gummiband. Dessa kan vara tunna eller tjocka, passar bra för tyngre övningar för underkropp och rygg eller att lägga mycvket vikt i, som assisterade chins med gummiband exempelvis.
  4. Minibands. Jättebra litet träningsredskap perfekt för att skapa aktivering i rumpa och skuldror. Minibands i 2-pack som jag själv tagit fram och ÄLSKAR för dess höga kvalitet! 

Träningspass med gummiband:

Övningar är toppen, men ibland vill man ta genvägen och få ett färdigkomponerat pass. Testa några av mina favoriter nedan. Om du känner dig inspirerad är ett tips för att sätta ihop ett gummibandspass att välja 3-5 övningar och sedan köra dem i en cirkel, utan vila och addera lite extra pulshöjande aktiviteter mellan varven.

Helkroppspass:

Höftlyft – Axelpress – Stående rodd – Bröstpress – Tricepspress är dina övningar i cirkeln. Gör 8-12 repetitioner av varje övning och gå direkt på nästa. När du kommit ett helt varv: 200 meter sprint + 15 upphopp. Kör tre varv!

Discofredag med gummiband:

Bicepscurls – Axellyft framåt och åt sidan – Bröstpress – Tricepspress – Axelpress. 6-10 repetitioner x 3, sträva efter att få bra pump och verkligen köra slut på muskeln, tufft motstånd och full koncentration.

Rygg och benpass:

Donkeykick, höftlyft, sittande rodd, woodchopper, latsdrag med gummiband (ej på bild) och benböj. Kör i Tabataform med en hel tabata per övning, minst två varv!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!