Välkommen till din nya favoritblogg!

Resa till Lofoten

Vi har planerat att resa till Lofoten den här sommaren i flera år. Här vill jag ge några snabba tips på hur du kan börja att planera en resa till Lofoten från Stockholm!

Lofoten  är en ögrupp vid Norges nordvästra kust. Huvudöarna      är Austvågøy, Gimsøy, Vestvågøy, Flakstadøy och Moskenesøy. Du tar dig lätt mellan öarna med bil, buss eller cykel då de sitter samman med broar. E10 är den väg som man följer från Narvik till Lofoten, och gör avstickare från!

Resa till Lofoten från stockholm – planera i god tid!

När jag nyss skrev att vi planerat att resa till Lofoten i lång tid ljög jag. Vi har vetat att det är vår destination i flera år men när vi väl tog tag i mer planerande slutade det med frustration. I början på april började vi kika boende och det var så extremt för sent för en resa samma sommar. Ska du resa till Lofoten är alltså tips 1, planera i god tid!  Vi fick flytta hela vår semesterplanering två veckor tidigare i tiden för att ha chans på att hitta boende. Så kan det gå.

Resvägen, resa till Lofoten från Stockholm

Efter att ha tittat på tre olika alternativ landade vi i denna resväg till Lofoten från Stockholm:

  • Flyg Stockholm – Kiruna
  • Tåg Kiruna – Narvik
  • Hyrbil Narvik – Lofoten …och samma rutt tillbaka.

Att flyga till Kiruna och sedan ta tåget visade sig vara ca 5000 kr billigare än de andra två alternativen för vår familj på fyra, där våra barn är tre och fem år. Dett aalternativ hade också många andra fördelar, vi kommer till dem.

Alternativa resvägar:

  1. Fyga till Oslo från Stockholm, för att där byta till ett direktflyg till Lofoten, vilket skulle göra det svårare att hitta bil på plats givet superhögsäsong.
  2. Att flyga direktflyg (SAS) från Stockholm till  Bodö, för att hyra bil där och ta färja sista biten (ca 4 h).
  3. Bila från Stockholm, eller bila från Kiruna efter att ha flugit dit. Föll på ”vi vill göra annat än sitta still”.

Att komma fram med flyg och båt skulle innebära resa i stor del av en hel dag. Nu reser vi i två etapper med flyg plus tåg och får två halvdagar i vackra Narvik, samt får åka tåg på det som sägs vara ”vackraste tågsträckan i Sverige”. För våra mindre barn tror vi också att kombinationen flyg – tåg – övernattning – bil blir toppen och vi slipper supermånga frågor om hur långt det är kvar, givet miljöombyte. Det hade kanske kunnat gå att klämma in hela resan på en dag, men det var biluthyrarens tider i Narvik som fick styra och vi kommer fram lite för sent, men slipper å andra sidan resa från Stockholm i ottan. En bra rutt som vi är nöjda med!

Boende på Lofoten, detta landade vi i:

Drömskt såg vi i vintras fram emot en sommarsemester med hotellboende. Bara gå till frukosten och gå därifrån… ta med matpacke på tur från uppdukad buffé. Superbra i teorin, men givet att vi började kika så sent fanns inga hotellrum alls. Eller jo, en svit för 45 000 kr natten (alltså på riktigt) fanns, men vi avstod att trycka på bokningsknappen. Airbnb blev vår räddning!

Vårt bokade boende:

3 nätter i Svolvaer – Lofotens huvudstad och på ön Austvågøy. Källarplanet av ett hus hyrs ut till semesterfirare. Villan ligger högt och med fin utsikt och nära massor med kul dagsetapper.

2 nätter i Gravdal, strax söder om Leknes på ön Vestvågøy där vi bor Rorbuer, en omdesignad och numera mycket mer lyxig variant på norsk fiskestuga, precis i hamnen. Såhär ska det se ut enligt Airbnb:

Nu gör vi själva resan till lofoten från Stockholm och jag hoppas återkomma med en reseguide till Lofoten anpassad för de som reser med små barn, något jag har letat mycket efter men inte hittat så mycket guider eller tips om!

Update: Nu är resan avklarad, här kan du läsa om att resa till Lofoten från Stockholm med barn

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!