Välkommen till din nya favoritblogg!

Intervju Rachel ”yoga_girl” Brathen

Rachel Brathen är yoga_girl med över 600 000 followers på instagram. Uppvuxen i Sverige, men boende på Aruba reser hon nu världen över för att hålla workshops i yoga, ofta avancerade handstand-workshops, men också hennes specialitet att hålla yogaklasser på stand up paddle boards. Efter en workshop i Stockholm förra veckan fick jag en pratstund med Rachel, och här får ni hennes svar kring favoritpositioner, yogatips och lite ord om vad som händer härnäst.

rachel brathen handstående

Hur upptäckte du yoga? Berätta om din yogaresa!

Jag hade skolios som ung, hade jätteont och hade stora problem med ryggen. Jag var till och med på särskilda utredningar för att  prata om operation för att jag hade så sned rygg, men det kändes som ett ganska drastiskt steg när man var 16-17. Självklart ville jag titta på om det fans några alternativ. Och så var det någon som sa ”men du – prova yoga”. Jag testade och det var verkligen inte så att jag föll pladask och blev kär i det då. Men eftersom ryggen blev aningen bättre så lät jag yogan få ta lite tid och växa till sig. I och med det började jag gilla det mer och mer och på den vägen är det.

Jag började verkligen i liten skala här och sen när jag flyttade när jag var 18 så fann jag yogan på riktigt. Jag drog igång stand-up-paddle yogan och fick uppmärksamhet för det och så har det rullat på. Och nu är jag 25.

Ja, för du undervisar alltid på engelska, även när du är i Sverige och du ju är född och uppvuxen här?

Ja absolut! Jag kan helt enkelt inte yoga på svenska, det låter ju konstigt, men det är verkligen sant! Kroppsdelar och positioner blir jättekonstigt och jag kan helt enkelt inte tänka yoga på svenska, all yogakunskap är engelskspråkig i mig.

Bästa tipsen för den som inte kommit igång med yoga?

Sätt en rutin. Oavsett om du sätter som mål att yoga flera gånger i veckan eller bara någon gång, se till att få in en rutin. Ett enkelt tips är också att bara se till att vara på mattan – bara du rullar ut mattan så har du försökt! Släpp idén om att yogan måste vara så stort och långa pass. Sitt ner i tio minuter, eller gör solhälsningar eller kör ett långt svettigt pass, men var på mattan! Vissa dagar kanske det blir 30 sekunder och så inser du att det liksom inte blir något riktigt den dagen. Mitt tips är alltså att släppa idén om att yoga åste vara en så big deal. Yoga är mer än vinyasa, vinyasa!

yogagirlworkshop

För den som yogar frekvent, vilka är dina bästa tips för utveckling?

Variera dig, gå på klasser du inte är van vid, för nya instruktörer. Ta chansen att gå på nya klasser och workshops hela tiden. Det öppnar dörrar för utveckling, gör du mycket poweryoga och powerpositioner så måste du köra yin för att utmana och utvecklas, kör du yin så kör mer power – så får du alla fördelar  och utvecklar din yoga att bli mer dynamisk.

Kan man se tekniktics eller teknikdrag som är snarlika på personer, om man har tränat för samma lärare exempelvis? Så som man kan se att personer från samma idrottsklubb har samma teknik eller särdrag?

Vulken kul fråga! Ja absolut, så kan det bli. Det som jag lär ut har jag ärvt från mina lärares sätt att lära ut, modifierat i vissa fall och utvecklat. Det har hänt att jag träffat andra som gör exakt som jag i vissa positioner och då tycker man först att det är märkligt. Men så pratar man kring det, och så hittar man oftast kopplingen. Exempelvis att de haft samma lärare som mina lärare, man hittar en gemensam nämnare eller person längre bak i kedjan.

Världens bästa plats att yoga på?

Hawaii var fantastiskt! Jag tror annars att jag minns platser mer efter människor och känslor än efter hur platsen såg ut. Att yoga på taket av ett hus i Gambia till böneutrop var magiskt. Men hemma på Aruba är också bra eftersom vi reser mycket.

Vad händer härnäst med yoga_girl, och hur fungerar det med ert bolag – har du flera anställda för att sköta ruljansen i det?

Det är bara jag och Dennis, min fästman, men vi har också en heltidsanställd assistent som hjälper oss med bokningar och det administrativa så att vi kan fokusera på yogadelen. Vi filmar lite nu och det blir några roliga grejer framåt. Mycket klasser och workshops och vi jobbar med att resa och undervisa yoga, ett drömliv! Framåt så blir det bok och onlineklasser och jag ser fram emot att vara lite mer i Sverige och fortsätta resa.

yogagirlhandstående

Kan du utveckla din yoga mer?

Ja! Ja men gud ja! Det tar ju aldrig slut, jag har mina bakåtböjningar som jag jobbar med alltid, alltid, alltid och press till handstående .

Favoritposition?

Dubble pigeon pose, kallas också för fire log pose och så är jag ju barnsligt förtjust i alla slags handstands, och gör gärna legs up the wall.

Hatposition?

Bridgepose, den ogillar jag!

Om man har axelproblem och därför inte kan göra yogapositionen hunden, vad ska man då göra istället?

Puppy pose! Som childs pose, men att man flyttar fram händerna långt fram och sänker bak höften så du har space mellan höften och hälarna och får samma sträckning i sidan och nacken och rygg men med mindre belastning på axlarna. Den är bra, den rekommenderar jag då.

yogagirlworkshopsthlm

Tränar du något annat än yoga?

Nej, jag gör ju inte det! Eller, jag springer faktiskt lite, ibland – har precis börjat…för typ en månad sedan. Men annars yogar jag bara, och jag yogar allra helst en stund varje dag.

Bästa inspirationskällan till att få till din träning?

Att må bra och inte ha ont. Vaknar jag på morgonen och inte yogar så känner jag hela dagen att något inte är helt rätt. Med tanke på bakgrunden och ryggens skada är jag väldigt glad och tacksam för min yoga och ger den till kroppen som en present.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!