Välkommen till din nya favoritblogg!

Ett brev till min gympalärare

Anna,

Stark och ståtlig, med en så självklar och naturlig plats lotsade du oss. Jag minns dammande grusplan med brännbollsruscher och fotbollsmål. Längdhoppsgropen med len sand i vänstra hörnet. Du höll i krattan och hade måttband som var stelt. Jag minns dig med eldrött hår fladdrade i vinden. Du var ung. Pigg. Glad. Stark. Du var idrott och lek och spring i benen. Visselpipa i blått tygband och träningsoverallsjacka med glans. Slå med runt slagträ och runda konen. Vi hade roligt och alla kunde. Jag ville vara som du.

Hur underligt det var att tio år senare ta på sig matchtröjan. Möta upp din passning i mittcirkeln och låta bollen gå vidare i laget. Du var stark och ståtlig libero, med en så självklar och naturlig plats. Vi gjorde varandra bra och ditt eldröda hår hade stänk av grått. Tack för allt du gav.

Tights höst löpning

Ingrid,

Alltid på språng och alltid med ett leende. Ljusgul träningsoverallsjacka och långt hår i fläta. En klassföreståndare som hade oss nära hjärtat och såg vår potential. Jag minns EM och VM, ditt sätt att skapa möjlighet för alla att vara bra. Så tolkade jag det, jag som alltid valde VM. Vem vet vad EM-deltagarna kände för det? Jag minns din passion för friidrott och hur du drillade oss i handboll med varannat anfall så det inte blev något spel. Frustrationen i mig. Jag älskade hur jag fick vara idrott helt och fullt hos dig. Hur du inte bromsade eller gjorde tjejanpassning. Hur du uppmuntrade och gav ledigt för skidåkning och lät mig satsa mot min dröm. Du är för alltid en förebild av hälsa och rörelseglädje, att hålla sig frisk och stark. Tack för allt du gav.

löpartights höst

Insert valfritt kvinnonamn från femtiotalet-sextiotalet, kanske Gunilla?

Jag minns inte vad du heter, men jag berättar ofta om dig. Du älskade redskapsgymnastik för att din son, eller möjligen din man, var gymnast.  Sam humanistisk år ett och du var antagligen så trött på tjejer som flydde bollbanor att du inte såg att jag var annorlunda. Du satte slutbetyg efter resultat i pärm och när vinter blev vår ekade mina kolumner tomma. Medan kajaldrottningarna skyllde på mensvärk och uteblev lade jag specialidrottstimmar på att resa till snö när du hade idrottslektion på fredagseftermiddagen. Mina idrottsmeriter gav mig möjligheten till elitliv samma vår som du höll på att ge mig IG i idrott. Jag gjorde 40 armhävningar på tå, det grabbarna kunde i ringar, hoppade över en plint och du gav mig motvilligt flerstegsbetygshöjning innan jag lämnade dig åt ditt öde och flyttade norrut. Jag minns inte vad du heter, men jag berättar ofta om dig och mitt nästan IG i idrott. Vilken kontrast du var.

 1. Vilka bra lärare ändå, verkar det som. Jag har egentligen också den erfarenheten.
  När jag läst runt lite idag så inser jag ju dock att de som var ”bra” gled räkmacka genom gympan. Framför allt kanske om man hade bollidrotten? Jag upplevde det så. Var förmodligen enormt dålig att se allt annat, alla andra och vad de kände. Olust och ångest, kanske. Säkerligen. Förmodligen var lärarna också dåliga på att se det. Vad bortkastat. Vad många som fått växa upp med idrottsångest för att de fått mäta sig mot fel personer i fel idrotter. Vad många som fått göra egna revanscher. Det finns förmodligen många förklaringar till att många inte har träning som ett naturligt inslag i sitt liv, säkerligen många som har en grund inom skolidrotten.

  1. Håller helt med dig Lisa! Och känner också att vi som hade lätt för ämnet har rätt till vår resa, att berätta vår version, fast utan tolkningsföreträde förstås.

   Det är synd att idrotten lämnar så djupa spår med långt till revansch. Är det samma med att ha svårt för exempelvis engelska? Vet inte?

 2. Heja Anna och Ingrid! Och otroligt viktigt ämne att se till gympan i skolan för att bygga en bra grund till hälsa hos våra barn.
  Jag är så inspirerad av dig Sofia, att jag startat ett intiativ för #julipepp där alla som vill vara med får dela enkla träningsövningar och måbra tips under juli månad, då många har semester och därmed kan mista sina rutiner och motivation. Inga pekpinnar, bara pepp.
  Skulle vara jättekul om fler vill vara med, du kan läsa mer här http://www.liltraining.se/julipepp
  För den svenska folkhälsan!!

 3. Kontraster, helt klart. Och jag visste att det skulle bli intressant att läsa allas inlägg då skolidrotten ofta har varit antingen eller… Personligen är det här uppdraget i utmaningen ett av de mer intressanta, gympalärare som man är.

  Så jag skrev ett brev TILL mina elever istället, jag hoppas många vill läsa det för att få lite insyn i hur det faktiskt kan se ut idag.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!