Välkommen till din nya favoritblogg!

Gravidträning

Gravidträning. Det finns mycket att läsa och göra och tycka om gravidträning. Min gravidträning är fri från krav, fylld av glädje. Den görs där det passar, när förkylningar släppt och ork finns. Och den ger energi! Med E i magen kunde och skulle jag inte träna, rekommendationen var att ta det så lugnt det bara gick, eftersom man inte ville att bebisen skulle komma för tidigt. Jag hade starka sammandragningar från vecka 20 ungefär. Med facit i hand hade det varit bättre, tycker jag, om jag fått rådet att gå ner i tid på jobbet. Inte stressa, och kanske orka träna lite på den vilsamma stressfria tiden. Sådana råd gavs inte.

träna som gravid

Nu, med ett litet pyre i magen i vecka 29 tränar jag på. Styrkebaserat. Baksidan av kroppen är i fokus. Rygg, axlar, försöker engagera rumpmusklerna (som lätt kopplas ur under graviditet när magen förändrar kroppens tyngdpunkt). Det är som att kroppen gjort det här förut, och har lite koll. Jag slutade springa relativt tidigt, för att spara på bäckenbotten och leder. Det kändes bäst för mig, och jag tror min kropp kommer tacka mig för det längre fram. Sammandragningar kommer då och då, de behöver inte vara en anledning att helt lägga ner träning. Den behöver bara anpassas i intensitet!

Tips från mig om gravidträning:

 • Lyssna på din kropp. Men lyssna inte så noga om den bara säger ”sätt dig i soffan och ät en semla eller tre”. Vila när du behöver, men ge kroppen fin energi.
 • Var ego. Vad behöver du? Om det är vila du behöver, för att orka träna en halvtimme styrketräning som ger dig energi. Ta den vilan. Skapa utrymme för den. Enklare om man inte redan har barn sedan innan, men kanske kan du pussla med schemat?
 • Träna baksidan, den kommer få slita hårt med framåtroterande axlar, amning och vyssande sen.
 • Aktivera din core så länge du kan. Svanka inte i onödan.
 • Välj styrketräning istället för långa promenader, som sliter på fogar.
 • Snedbelasta inte ditt bäcken (exempel är utfall eller att stå upp på spinningcykel)
 • Träna din bäckenbotten. Jag skämtar inte.
 • Lyssna och ta in information från ett fåtal källor, och låt inte orden från barnmorskor utan expertkunskap inom såväl träning, fysiologi och graviditet bli dina sanningar. Maria Wigbrandt är till exempel alla tre, en ovanlig kombination. Hn har skrivit boken ”stark, glad, gravid!”. Tips.
 • Lovisa skriver bra om kvinnokroppen kopplat till graviditet, och har stor erfarenhet av att träna kroppar genom och efter. Tips.
 • Caroline ger bra exempel på mammaträningsprogram. Tips.
 • Jämför dig inte med andra. Varken under eller efter. Din kropp är din, förutsättningarna dina, ingen annans.
 • Känns det som att alla andra kan och är superpigga? Läs gärna detta inlägg om träningsångest vid graviditet, kanske en tröst?

gravidträning3

Gummiband är ett bra träningsredskap, och med ett sådant hemma kan din gravidträning bli av. Tio minuter här, tio minuter där är faktiskt tio bra minuter varje gång!

1 mars gör vi på träningsevent en träningsdag för mammor. Passar såväl gravid som dig som fött barn. Tips!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!