Välkommen till din nya favoritblogg!

Rödbetor och uthållighet

Rödbetor är kanske den godaste av rotfrukter tycker jag! Uthållighet och rödbetor är något som varit i ropet ett tag, men kanske har du inte riktigt koll på vad det är i rödbetor som gör att du kan få ökad uthållighet? Här kommer lite basics och också några bra rödbetstips i slutet!

Rödbetor på långpanna i ugn eller rödbetor kokta i saltat vatten som äts ljumna med smör är mina personliga rödbetsfavoriter. Jag äter det egentligen för sällan i jämförelse med hur mycket jag uppskattar dem och alldeles för sällan för att få ut det mesta av den positiva träningseffekten och uthålligheten som de kan bidra med. Mer ska det bli, och nu har jag nya rödbetor hemma att mumsa.

uthållighet rödbetor

Ett par studier, bland annat av Filip Larsen på KI, har visat att personer som intar nitratrika livsmedel innan uthållighetsträning kan arbeta längre på en angiven belastning jämfört med kontrollgrupp. Med andra ord så krävs det mindre syre under arbetet och det blir mer effektivt. Det är Nitrat (NO3) som är hjälten i rödbetan (och fler andra grönsaker) genom att den kan omvandlas till kväveoxid (NO) som till exempel bidrar med en minskad syrekonsumtion genom ett ökat blodgenomflöde. Rödbetor gör  alltså bra saker för träningseffekten och framförallt att du blir uthållig!rödbetor-5

rödbeta

En väldigt god grej en kan göra på rödbeta är hasselbacksrödbetor. Karin har också testat efter inspiration och recept på hasselbacksrödbetor från Andréa. Jag testade förra veckan, så gott! Rödbetor och lax med limehavssalt är en annan bra kombo, och att göra en rödbetssoppa med krämig turkisk yoghurt och stänka i lite koncentrerad svartvinbärssaft – efter recept av boken ”soppar och röror” av systrarna Eisenman.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!