Välkommen till din nya favoritblogg!

Åre Extreme Challenge – cykelsträckan

Uppochhoppa.se i samarbete med Åre Extreme Challenge – Kom med till Åre och kör multisport!

I ett försök att få med mig dig till startlinjen i ett lag på Åre Extreme Challenge kommer jag berätta om delmomenten, paddling, löpning och mountainbike. Helt ologiskt, men logiskt för mig eftersom det är sträckan som jag ska köra, börjar vi bakifrån med mountainbikesträckan.

Kort recap om ÅEC, plus Jag sätter ihop ett lag som får rabatt på startavgiften

Åre Extreme Challenge är multisporttävlingen som går den 1 juli. Du kan tävla solo, i duo eller i lag. I lag och duo ingår dessa moment:

  • paddling på Åresjön 18 km
  • löpning Åre by- Huså 15 km
  • Mountainbike Huså – Åre 31 km.

Om du vill köra i lag men saknar en eller flera personer har du guldchans nu! Jag har fått i uppgift att sätta ihop ett lag och att ge det laget 50% rabatt på startavgiften.

Kommentera här eller på första inlägget om ÅEC,  berätta att du gärna paddlar, cyklar eller springer och lite kort om vem du är. Urval sker löpande, om du inte kom med i laget kanske du hittar teammates ändå och ni kan köra ihop?!

Mountainbikesträckan på Åre Extreme Challenge

  1. Banan är väl snitslad, du behöver inte fundera på vart du ska längs vägen, det är skönt att ”vila i det”.
  2. Jag tycker att banan är lättcyklad men jobbig. Typ så. Det är inte särskilt tekniskt eller svårt med rötter, sällan/inga stenblock och smala passager samtidigt. Inga spångar/spänger (!?) att balansera på. Det är singletrack på skoterled i skog eller över hyggen. Det är ofta blött i skogen. Grusväg, fin bredare skoterled och grönskande grönt i återhämtande passager. Myr vid Björnens skidområde. Att vara bekväm nedför vinner du på. Banan är vacker och uppslukande men inte svår-svår, mest bara tung.
  3. Det kan vara jätteblött eller ganska torrt men på myren är det alltid blött.
  4. Cykla mycket uppför hemma!
  5. Träna downhillbanan om du kan. Sväng igenom den 1-2 gånger och du har massor att vinna på det. Det är inte så svårt när man förstår hur man ska göra. De gäller att svänga ”tidigt” och få till runda svängar i velodromerna.

ÅEC cykelsträckan – Bansträckningen lite mer i detalj

I botten på Huså slalombacke kommer du som cyklar vänta på din lagkamrat. Du får ”förvarning” om att din teammate är på g och kan då gå in i fålla för att växla. Om ni kör duo väntar era cyklar här. Banan går parallellt med grusvägen från Huså, precis inledningsvis på grus och sedan viker du in i skogen på skoterled tills man når grusvägen mot Björnen.

Där korsar man vägen och följer sedan skoterleden till Fröå gruva via Lill-Sandkläppen och Sandkläppsbackarna. Här är det tufft uppför. Kämpa på, snart susar du nerför. Efter Fröå gruva korsas bilvägen igen och man följer samma gamla grusväg västerut mot Årebjörnen. Här är en stunds lite öppnare cykling, återhämta dig och fyll på med energi, snart blir det tuffare. Du korsar grusvägen igen för stigning in i Björnens skidområde, här är det blött och myrmark och svårt att cykla, de flesta leder cykeln här.

En lång svepande nedförsbacke (skidtransportled) tar skarpt höger, fortsatt nedför och snart är du på St:Olavsleden, som är en smal stig som bär uppför och går längs bergets sida in till Åre. Här är det lite trixigt inledningsvis och avslutningsvis. Banan passerar förbi Tott hotell på asfalt. Tryck i energi! Sen leder grusväg/stig ut i pisterna med en tuff klättring. När du klättrat uppför en stund avslutas det hela med att du svänger ner i downhillbanan. Det är en teknisk utförskörning ned till dalstationen av liften VM8:an, inte en massa rötter, men lite smalt och serpentinsvängar, bra att öva på. När du kommit ur velodromsvängarna har du sedan kort asfaltscykling och en sista uppförsbacke upp till målet på Åre torg.

Banan löper längs smala och bredare stigar och grusväg med några tyngre partier och tuffa backar. Sammanlagd stigning på banan är 706 höjdmeter. Banan kommer delvis att vara markerad med plastband. Var försiktig och håll uppsikt, det kan finnas vandrare ute på lederna och trafik på vägarna. Trafikregler måste följas.

Karta över cykelsträckan

Alla foton är publicerade med ÅEC’s godkännande, foto Jacob Edholm och Ola Rockberg

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!