Välkommen till din nya favoritblogg!
skidåkningmedbarn

Träna inför skidsäsongen, del 3 av 3

Här kommer sista delen i min tredelade guide i att träna inför skidsäsongen. Vi har snackat om basen och hur man kan tänka kring träning inför en skidsemester eller en skidsäsong i två delar hittills:

DEL ETT: TRÄNA INFÖR SKIDSÄSONGEN, HANDLADE OM KONDITION >>>

Del två: Träna inför skidsäsongen 2, handlade om styrka och explosivitet >>>

Nu kommer den tredje pusselbiten som gör min guide komplett. Mycket av det som finns med i de andra delarna finns också här, men här specialiserar vi ner det lite mer. Jag pratar om den tredje pusselbiten som är balans och rörlighet!skidåkningmedbarn

Balans och rörlighet – två bra saker för en stark skidvecka

Här följer några övningar som är vettiga att ta in i den allmänna träningen, samt tips om hur du skapar balansövningar av vanliga basövningar i gymet.

Därför är balans och rörlighet viktig i skidåkning:

skidåkning behöver man du balans. Detta för att din kroppen hela tiden kompenserar underlagets ojämnhet. Du är i rörelse och det lutar, att kunna förflytta och försändra din kroppsvikt samt att kunna göra det med fötterna i olika höjd kräver finkalibrerad koordination och det uppnår vi med att öva och träna vår balans.

Med stabilitet, mobilitet och med bra balans får du ut max av din muskelstyrka. Här kan du läsa min filosofi om mobilitet och stabilitet och skillnaden däremellan! Det handlar i skidåkning mycket om att vara stark i ytterläge, framförallt för att undvika skador som annars kan uppstå i de stora krafterna som påverkar oss med carvingskidor på!Detta uppnår man genom att vara rörlig och ha smidiga muskler.

Tre basic men bra rörlighetsövningar där du också stabiliserar:

Sidoutfall – kosacksquat

>> Tre olika varianter på sidoutfall, alla bra för skidåkare. Du tränar styrka i ben, balans och rörlighet i fotled och höft!

Woodchops/vedhugg (Kan göras med medicinboll, med gummiband eller med hantel/viktskiva)

Här nedan startar jag rörelsen vid höften, när du tränar för skidåkning kan du gott starta den från marken, som från en djup benböj eller ett djupt tight utfall.

woodchopper

Trollböj

Balans/styrka:

Bosuboll: En bosuboll är ett kanonhjälpmedel för balansträning. En bosu är som en liten fitnessboll som är halverad, med en fast platta på ena sidan. Man kan jobba på den platta sidan, då blir bosun lik en balansplatta, eller på bollsidan. Nedan följer ett gäng bra ben- och balansövningar med bosu:

Enbensbalans: Vänd bosun med platta sidan ner, kliv upp med ena foten centrerad, andra benet i luften. Balansera! Öka tiden du står, samt för avancerade: slut ögonen! Denna övning kan också göras med platta sidan upp! Börja med 30 sek per ben, känns det enkelt – öka till 60 sek osv…

Benböj med en fot på bosu: Stå med en fot på bosuns runda del, axelbrett, den andra foten stpår stabiult på marken. Gör benböj och fokusera på balans och stark core.

Sidobenlyft: Stå på bosuns platta del med en fot centrerad. Svinga lugnt det andra benet utåt åt sidan i ett sidolyft med rakt ben. 10-12 rep x 3 per ben.

Benlyft framåt: Stå på bosuns platta del med en fot centrerad. Svinga lugnt det andra benet framåt med rakt ben. 10-12 rep x 3 per ben.

Enbent medicinbollskast/mottag: Stå på ett ben, centrerat på bosuns platta sida, ha en partner framför dig som kastar en medicinboll till dig, som du tar emot, ståendes på ett ben. Fokusera på core och att ha kvar balansen i mottag och tillbakakast. Kan varieras att ta emot kastet från sidorna. Byt ben! 10-12 kast x 3 per ben.

Alla hoppövningar som vi gick igenom i del 2 är också suveräna balansövningar och stabilitetsövningar! 

 

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!