Välkommen till din nya favoritblogg!

Tips om knän vid benövningar

Ett vanligt teknikfel är att knäna tenderar att falla inåt vid benövningar så som benböj, utfall, vid landningar i hopp etc. Så kan ske om musklerna runt knäna är svaga och instabila. Ett sätt att motverka detta är att medvetandegöra hjärnan och att verkligen tänka på att pressa ut knäskålarna, samtidigt som man naturligtvis också ska göra stärkande övningar (de facto de övningar jag nyss nämnt). Se alltid till att du har din tyngdpunkt bak mot hälen, det låter kroppen jobba mer aktivt med alla muskler i ben och höft och det hjälper till att stabilisera knät. Faller du fram med  tyngdpunkten närmre tårna (eller att hälen lämnar golvet) ökar påfrestningen på knät och det blir svårare för kroppen att stabilisera.Till sin hjälp för att hindra knän att falla inåt och skapa medvetande och muskelminne kring hur det ska kännas och var musklerna ska vara aktiva kan man ta ett gummiband, (jag har köpt mina på rusta) nedan visar jag hur:

knän

knän2

På övre bilden är jag aktiv och pressar knäskålarna utåt. Bandet är då spänt och påminner mig om att hålla knäna i denna position. Det är endast en påminnelse om aktivering, inte att jag spänner ut själva bandet särskilt i sidled. På den nedre bilden låter jag knäna falla in när jag går ner i ett knäböj och genast tappas anspänningen och bandet glider ner – jag överdriver lite så att bilden blir tydlig, men det är inte en helt ovanlig syn att knän faller inåt på detta sätt.

knän3

Korrekt utförande, benböj mot boll i detta fall, vilket ju inte gör benböjet så djupt, men så är jag ju gravid i vecka 36 när denna bild tas,  knäna vinklas lätt utåt/rakt fram och bandet är spänt och på plats.

knän4

Knäna har fallit inåt och bandet glidit ner från ursprungsposition.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!